Zonnepanelen - schaduwprobleem opgelost met SolarEdge?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Volgende firma blijkt een oplossing te hebben gevonden voor ivm schaduw op zonnepanelen.
Mijn installateur is er van overtuigd dat ik dit nodig heb omwille van de schaduwinval van de buur en een schouw die op het dak staat.

http://www.solaredge.com/groups/technology/value-proposition/overview

Zijn er mensen die dit systeem al in gebruik hebben en wat is jullie ervaring hiermee?
Zijn de verliezen acceptabel?
Valt het beschaduwde paneel volledig uit bij schuwinval, of slechts gedeeltelijk en hoeveel dan ( pro rata de inval?) ?

Zoals je ziet, heb ik nog vele vragen en twijfels ... graag jullie mening...

Reacties

 Over hoeveel schaduw spreek je dan en hoe lang zit deze op het dak?  Enkele uren, een halve dag, zomer/winter?

 

Schaduw moet vermeden worden op zonnepanelen, de opbrengst zal er afhankelijk van het schaduwpercentage een invloed van ondervinden. PV panelen staan in serie, dus als er ene uitvalt/schaduw heeft kan de rest van de string mee naar beneden getrokken worden.

 

Zonnepanelen kunnen beperkt overweg met schaduw. Een PV module is meestal verdeelt in 3 strings cellen met telkens een bypass diode op. De diodes kunnen dan een stuk van een paneel/of een volledig paneel bypassen . Die diodes treden pas in werking als er een defect is of een hardnekkige schaduw, je moet er geen wonderen van verwachten. Elke bypass die in werking is levert dan uiteraard geen stroom meer, onvermijdelijk gaat hiermee ook het vermogen van de string naar beneden.

 

De solaredge kan hier een oplossing bieden omdat deze het MPP (maximum power point) per module kan bepalen ipv een MPP van een volledige string. Schaduw op 1 paneel heeft dan geen invloed op de rest van de string.

 

Het systeem werkt zeer goed maar is wel iets duurder dan met een gewone centrale string omvormer dus of het de moeite is om te installeren zal veel afhangen van uw schaduwprobleem.

 

Dit jaar komt er in Europa ook een microinverter op de markt die rechtstreeks 230V maakt waardoor je geen centrale omvormer meer nodig hebt (bij solaredge wel nog). Kijk daarvoor eens naar www.enphase.com , ik ben hier meer voorstander van, heeft dezelfde voordelen als solaredge en nog meer.

Welke voordelen bieden deze micro- inverters dan nog meer dan het Solar-edge systeem?

 Microinverters makken rechtstreeks 230V op het dak. Je bent dus niet gebonden aan een bepaalde configuratie van omvormer. Zet je nu 1, 2, 5 of 100 panelen het maakt niet uit...1 omvomertje per paneel en voor de rest niets meer. Solar-edge moet je nog steeds een centrale omvormer plaatsen die de DC string gaat omzetten naar AC, en in functie daarvan moet je een bepaalde type gaan gebruiken uit het gamma.

 

Bij de Solar-edge heb je dus steeds 2 onderdelen nodig. DC-DC omvormers op het dak als power optimizers en dan beneden nog een omvormer om de DC naar AC om te zetten. Bij microinverters maak je gewoon direct 230V op het dak en sluit je het einde van de kabel gewoon aan op het net. Is gebruiks vriendelijker. En of het nu een DC/DC omvormer is of een DC/AC microinverter...als er ene kapot gaat ga je toch het dak op moeten om hem te vervangen.

 

De rest van de voordelen blijven zowat hetzelfde als: MPP tracker per paneel (met de gekende voordelen zoals schaduw, helling, e.d.), monitoring per paneel, volledig stroomloos zetten van de array, 25 garantie...qua prijs zal het zowat het zelfde zijn denk ik.

 Ik ben ook wel geïntersseerd in het enphase systeem. kan jij mij zeggen wanneer het in europa exact op de markt komt? Of dit al het geval is, en zoja, door wie wordt het hier verdeeld?

mvg

 Enphase is sinds deze week op de markt in België. Hoofdverdeler is AS Solar, groothandel voor installateurs.

 Ik dacht dat detandt dit ook verdeelde. Ook een groothandel

Asoma Construct bvba biedt dit al enige tijd aan... Zij hebben al enkele installaties liggen met Enphase.

Onze PV installatie bestaat uit 3 velden ( 6- 9 - 9) met een geinstalleerd piek vermogen van 4.5 kW. Jaarlijkse productie  gemiddeld 3200 kWh, ondanks goede orientatie (volgens grafiek meer dan 95%). Omvormer is Fronius 40. Nu is het zo, dat een veld van 9 panelen, later op de dag wat schaduw krijgt maar een hellingshoek van 40 graden heeft. Een ander veld van 6 panelen ligt horizontaal en krijgt 's ochtends wat schaduw op een paar panelen. Het derde veld van 9 panelen bestaat uit 3 stroken met verschillende hellingshoeken maar is schaduwvrij. Alles bijeen niet echt optimale condities. Mijn vermoeden is dat de omvormer al die verschillende parameters niet bijgeregeld krijgt en dus maar matig presteert. Is het installeren van een tweede en eventueel derde omvormer een rendabele oplossing of zijn DC/DC of AC/DC module per paneel efficienter?

Graag uw mening

 Het hangt er vanaf hoeveel Mpp trackers uw omvormer heeft en in welke configuratie dat deze aangesloten zijn rekening houdend met de schaduw dat deze nu te verwerken krijgt. Heeft deze maar 1 Mpp tracker dan kan de hele installatie al hinder ondervinden van maar een beetje schaduw. Meerdere MPP trackers stelt de omvormer in staat om een string op een bepaalde Mpp tracker los van de andere te regelen. Maar hoe dan ook, een string met afzonderlijke MPP die schaduw krijgt zal voor dat gedeelte minder opbrengen, als de andere string geen schaduw heeft blijft deze string gevrijwaard.

 

Als uw omvormer slechts 1 Mpp tracker heeft dan is het installeren van meerdere omvormers soms een oplossing maar dan moet het nog lukken in verhouding met aantal panelen, watt piek,...

 

Maar stel dat uw string van 9 panelen er op 2 panelen schaduw krijgt dan zal heel deze string hoe dan ook naar beneden gaan. Met met DC/DC of AC/DC omvormers per paneel zullen enkel de panelen die schuw hebben naar beneden gaan, de rest blijft werken want er wordt immers niet in serie (string) gewerkt, staat ahw parallel.

Hoe verhoudt die 96% CEC efficiëntie zich tot de efficiëntie van klassieke systemen?

Ik ben helemaal niet thuis in PV installaties, maar weet wel veel van de technologie van de omvormers, omdat ik werkzaam ben in een bedrijf dat power elektronica engineering doet. Ik vraag dit dus uit interesse en ook om mijn collega's ongelijk te kunnen geven, wanneer die zeggen dat micro-inverters slechte rendementen en hoge stilstandverliezen hebben.

 

Zitten de stilstandverliezen trouwens meegerekend in die CEC gewogen efficiëntie?

 

Mvg, Marc

 Hoge stilstandverliezen zou ik niet durven zeggen, waarschijnlijk ietsje meer dan een gewone omvormer. De microinverter Enphase M215 heeft bv night time power consumption van 46mW. Stel dat je een installatie hebt van 18 panelen dan komt dat op 0,82W. Zet dat tegenover een gewone SMA SB4000TL bijvoorbeeld die heeft iets van een 0,5W.

 

Slecht rendement van een microinverter? Een centrale omvormer zal mss hoop en al een halve of 1% beter rendement hebben. Maar door de MPP tracker per paneel wordt dit verlies ruimschoots gecompenceerd. Op het einde van de rit zal een installatie met MI'ers zeker niet slechter presteren dan een gewone omvormer maar ga hier niet claimen dat het massa's beter is...tenzij je met schaduw zit dan is de MI zeker de beste oplossing.

 

Of de stilstandverliezen  meegerekend zijn in de CEC efficiëntie moet ik het antwoord schuldig blijven, weet ook niet van een gewone string inverter of dat zo is. Wil dat wel eens uitzoeken.