Bodemsondering

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste Ecobouwers,

Wanneer vinden jullie het de beste maand om te sonderen? Of m.a.w. wanneer staat de grondwaterstand het hoogste? Is dit in deze periode of of in het voorjaar?

Hoeveel ton (of kN) zouden jullie aanraden? Het gaat om een massiefbouw met gedeeltelijke staalstructuur, gelijkvloers + 1e verdiep + kamers onder dak. Of er een kelder komt of niet, hangt af van de uitslag van de sondering. Maar het ziet er naar uit dat we met 'diepe' funderingen zullen te maken hebben, aangezien de dorpel +/- 0.8 m hoger zal moeten komen dan het bestaande maaiveld.
10ton lijkt ons aangewezen. Maar toch graag even jullie visie er over.

Alvast bedankt.
Jan1980

Reacties

onze architecte vond voor onze bouw de 10Nm sondering aan voor een HSB 2 verdiepen en een betonnenkelder.

 

in principe gaat je architect dat kunnen inschatten of 10Nm voldoende is of eerder de 20nm.

 

indien je twijfelt neem je best contact met de sonderingsfirma ..... ze zullen adhv hun geografische kennis kunnen inschatten wat voldoende zal zijn.

 

Voor het tijdstip van de sondering ivm het grondwater, maakt dat uit ?

ofwel raak je een waterlaag die er al is ofwel is er geen (ingesijpeld regen)water na een langere periode.

Bij de sondering zien ze welke lagen droog zijn en waar er terug water is.

 

Ook niet vergeten dat een sondering niet zo op 1-2-3 besteld wordt en je dus gewoon in de planning van zo'n firma komt ....