Onderdak: enkel folie of folie+celit4D?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo

Voor ons passiefhuis zit ik met het dilemma tussen (i) enkel een onderdakfolie of (ii) een onderdakfolie (Korafleece plus) + Celit4D.

Financieel is de keuze snel gemaakt... dan zou het (i) worden.

Maar het gebruik van Celit4D is thermisch, akoestisch en op vlak van luchtdichtheid beter. De vraag is of het nodig is, onze opbouw is: pannen, pannelatten, tengellatten, (eventueel) houtvezelplaat, thermische isolatie 40 cm tussen houten draagstructuur, OSB, thermische isolatie 8 cm, gipskartonplaten.

Het was de aannemer die het had aangegeven als een mogelijke kostenbesparing. De architect heeft aan dat het voor het behalen van het certificaat strikt gezien niet nodig is. Ik zou geneigd zijn om enkel onderdakfolie te kiezen, maar twijfel nog, omdat men later natuurlijk niet zomaar eventjes de helft van het dak afneemt om een houtvezelplaat te plaatsen en om dan alles nog eens terug te plaatsen...

Dank bij voorbaat voor de hulp om de knoop door te hakken.

Reacties

Waarom een folie?

Celit 4D = onderdak.

Voordeel van houtwol als onderdakplaat is inderdaad thermisch en akoestisch + water- en winddicht (luchtdichting is niet nodig voor een onderdak).

Daarnaast zorgt het dus ook voor een kleinere koudebrug (als je daarvan al kan spreken met 40 cm dikke structuur) van de structuur. Je kan uw structuur dus 2 cm minder dik gaan maken.

2 cm + 40 cm + 8cm. Dat is 50 cm isolatie? Is dit niet wat heel veel? Dat is zowat het dubbele van de richtlijn voor passief als je rekent met een lambda van 0,04 (bv. houtwol of cellulose).

Misschien kun je hier een beetje gaan besparen en dit geld investeren in andere dingen. Ik ben overtuigd dat het dak de meeste isolatie nodig heeft, maar 50 cm lijkt mij wel buitensporig veel. Met een 10-tal cm minder zal het volgens mij ook wel lukken om uw certificaat te halen, anders is er wel iets mis met het ontwerp.

Hoe is de structuur van je dak opgebouwd? Ik veronderstel geen massieve balken van 40 cm.

Hallo Robin

De aannemer zei dat als er enkel Celit 4D wordt gebruikt, dit tand-en-groef is, maar dat het risico bestaat dat het niet overal waterdicht afsluit (bv. als een tand is afgekraakt). Om geen risico's te nemen, voorzien ze nog een onderdakfolie.

Betreffende de dikte van de isolatie: zelf had ik het ook een stuk minder ingeschat (want ook de ramen zijn een pak duurder dan verwacht). De oriëntatie is nochtans redelijk goed, maar het is wel een vrijstaande woning, met dakverdiep. PHPP kan daarbij geen rekening houden met stukken vloeroppervlak onder het dak, kleiner dan x meter  (ben de waarde vergeten). De architect heeft het nog eens ingevoerd in PHPP en we zitten nogal krap. Hierdoor is uiteindelijk beslist om de Celit 4D te behouden...

Bedankt voor het antwoord!

Nochtans wordt celit veel gebruikt zonder folie. Een beetje vreemde redenatie van uw aannemer. De plaat met al ieuseschadigd zijn eer er water door komt.

Ik zal het de komende werfvergadering nog eens vragen. Er is wel een stukje van het dak, met een hellingsgraad van slechts 22°, misschien dat het daar wel veiliger is om daar folie te gebruiken?

Zelf nog wat opgezocht en volgens onderstaande weblink is de minimale hellingsgraad 18 °C. De aannemer had ook gezegd: "platen mogen niet lang aan de regen blootgesteld worden of ze krullen op".

Je had ook nog gevraagd hoe de dakconstructie is: deze is met FJI-liggers.

 

Link: http://celit.de/gegevensblad-celit-be.phtml

Sommigen hebben hier al gemeld dat hun celit 4D maanden en zelfs soms meer dan een paar jaar blootgesteld werden aan de elementen, zonder echte schade te vertonen. Uw aannemer heeft waarschijnlijk nog niet veel met celit gewerkt.

Technische fiche zegt:

Toepassingsgebied: Onderdakplaat bij hellingen vanaf 18°. Bij hellingen vanaf 6° kan Celit worden toegepast mits afdekking met een damp-doorlatende onderdakfolie.

Met FJI-liggers haal je toch een optimale isolatie zonder koudebruggen. Dan vind ik het vreemd dat je toch zo dik moet gaan. Iets in het ontwerp zorgt daar blijkbaar voor. Maar zonder plannen kunnen we dit moeilijk zien natuurlijk.

 Ik heb al verschillende keren celit gezien die toch lekte aan de verticale naden. Ik ga bij mij toch ook onderdakfolie op voorzien. Kost de wereld niet en is een extra zekerheid. Eveneens celit die scheef getrokken is.

Hallo Robin en Bert

Ik had een mooi betoog opgesteld voor de aannemer om enkel Celit 4D te nemen en geen onderdakfolie. Oa. een verwijzing naar een technische  fiche van Celit 4D:

Bij dakhellingen onder 18°, biedt de tand- en groefverbinding onvoldoende zekerheid op het vlak van waterafvoer. Om de Celit 4D, met al zijn voordelen, ook in die omstandigheden te kunnen inzetten volstaat het de isolerende onderdakplaten over heel het oppervlak af te dekken met de dampopen onderdakfolie SOLITEX UD of een evenwaardig materiaal.

Daar ons dak meer was dan 18°, zag ik geen problemen om die onderdakfolie weg te laten. De aannemer zei echter dat hij al genoeg werven heeft gezien waar de theorie niet strookt met de praktijk. Dus uiteindelijk hebben we beslist om én Celit én onderdakfolie te voorzien. Better safe than sorry...

 

Betreffende dikte isolaties: de ligging is okee, maar het is een vrijstaand huis met dakverdiep en door de bouwzone konden we geen kubusvorm nemen, maar eerder langgerekt. De architect heeft ervaring met passiefhuizen (doet maar LEW en passief).

Bedankt voor de informatie!

 

Ikzelf heb celit 3D een half jaar open en bloot gelaten, was geen probleem (is wel vertikaal tegen de muren)

Ik denk ook dat vele aannemers liever een folie extra plaatsen omdat ze soms niet voorzichtig zijn met de platen en hierdoor gaat er dan hier en daar wel een stukje af.

celit 3D en 4D moet je heel voorzichtig mee zijn, is kwetsbaar aan de randen.

 Vertikaal is het meestal ook geen probleem, dat kan gerust een jaar bloot staan. Het is op het dak dat ik het al een paar keer gezien heb dat er water binnen loopt. Van de muren loopt het er gewoon af en afhangkelijk van waar de wind komt wordt een bepaalde muur soms zelfs niet eens nat. Een dak is altijd nat en in de winter blijft er zelfs sneeuw op liggen, op een muur niet.

 

Hoe dan ook lijkt het me wel realistisch dat er eens een tand/groef is beschadigd. Je staat immmers op een dak, de platen moeten naar boven en er is niet altijd een kraan beschikbaar. Ze zijn toch wat lomp om te hanteren en een slag of stoot is snel gebeurdt, de tand/groef is nu ook zo stevig niet, 1 keer ergens tegen kloppen en het is prijs. Gaat de aannemer dan die plaat niet meer gebruiken? Zal een dure grap zijn.

 

Ik neem ook het zekere voor het onzekere en voorzie ook onderdakfolie op het dak, de muren niet.

 ons dak heef 4 maanden blootgestaan, en ik kan je verzerkeren, t heeft gegoten in die periode, geen druppel water er doorheen. Wij hebben wel aan topgevels meteen wachtfolie voorzien voor aansluiting dak - topgevel, ook daar moet het dak winddicht zijn.

als de platen geplaatst worden volgens de regels van de kunst en de voorschriften dan is er geen enkele reden om een extra onderdak te leggen

ik heb wel al een dak gezien waar celit platen niet geschrankt liggen, en een een ander waar ze ondersteboven lagen, dat is vragen om problemen.

verder zwaar beschadigde platen eruit laten uiteraard, al is een deukje in de tand of de groef geen reden, de overlapping vrij ruim 

wij hadden 0 platen verlies

 

 

 Hallo

 

Ik heb zelf ook net celit 4d gelegd. De platen liggen nu 3 weken bloot. Ik zie echter dat de randjes hier en daar al opkrulllen. Dat kan geen kwaad neem ik aan? Het blijft wel goed droog binnen, maar ik hoop dat het ook luchtfdicht blijft?

Verder: onderaan het dak is er geen folie in de onderste tand gestoken, dat lijkt me een probleem en dat wil ik dus opnieuw, correct maken. Hiervoor heb ik wel een onderdak folie nodig. Er zijn er echt veel verschillende, en ik zie door de bomen het bos niet meer. Heeft er iemand voorbeelden van goede (en ook qua prijs redelijke) folies?

Zijn er onderdakfolies die af te raden zijn?

Ik heb maar 14 meter nodig... Kan ik de folie (meestal op rollen van 50 meterr!) nadien nog ergens in mijn ruwbouw gebruiken (ben aan het renoveren, dus eerst dak daarna ruwbouw :) )

 

Groeten

Dirk

Dirk

voor aansluiting  hebben wij Solitex Plus van Pro-clima gebruikt, hebben wij per lopende meter kunnen kopen 

 

Ik heb delta vitaxx gebruikt onderaan m'n celit platen en over de nok

 

 

 Dirk,

 

Onderdak moet enkel winddicht blijven, niet luchtdicht. Misschien dat je dat ook bedoelde, maar het is maar even voor de duidelijkheid.

De luchtdichting moet je aan de binnenkant realiseren, met een dampscherm.

 Hallo

 

winddichting inderdaad, met al die termen ook....

 

Ondertussen een folie gevonden, wss niet zo goed als die bekendere merken, maar wel een stuk goedkoper. Ben de naam kwijt, t klonk Duits. Qua bouwmaterialen durf ik Duitsers wel te betrouwen!

 

groeten

Dirk

 

PS: in de Kempen toch geen bouwwinkel gevonden die dat per lopende meter verkocht. spijtig! Ik kan de overschot hopelijk nog gebruiken bij de gevelafwerking achteraan (beplanking)

We gaan nu ook het dak van onze bestaande woning renoveren .  Ons dak is nog opgebouwd met gordingen (boomstammen zoals vroeger was) en daarop gewoon kepers, geen onderdak aanwezig .  De gordingen gaan we blijven behouden , de kepers gaan we toch voor zekerheid vervangen (sommige vertonen memel in het hout) . 

We waren ook aan het nadenken wat voor soort onderdak we zouden nemen . Je hebt de houtvezelplaten (Cellit of Gutex) , biplex platen , of gewoon een folie (koramicfleece) . 

We dachten aan Cellit 4D maar hebben schrik als er na zoveel jaren een dakpan stuk is of lekt , komt het water op de houtvezelplaten en ik dacht dat dit na zoveel tijd misschien rot zou kunnen worden . 

Veder dachten we dan onder het onderdak tussen de kepers (of spanten) te isoleren .  Hierbij dachten we gewoon aan harde pur platen van bv. recticel of utherm te klemmen .  Of misschien Isover .

 

Graag jullie meningen.

 

Mvg,

 

Johan

Houtwolplaten rotten niet hoor. Er liggen hier stukken afval reeds 2 jaar buiten. Ze hebben natuurlijk wel al wat water opgenomen (liggen op de natte aarde), maar rot zijn ze niet.

Als er al een lekje is, dan zal het water gewoon afvloeien zoals het zou doen met folie, minuiserite of dergelijke.

Neem aub GEEN PUR in uw hellend dak. Niet alleen is het uitermatige giftig en brandbaar materiaal, het is zowat het meest on-ecologische isolatiemateriaal. MAAR DAARNAAST zal het in de zomer toch zeer warm worden. Ook glaswol is niet zo ideaal. Neem een materiaal met een relatief grote massa en goede warmteopslagcapaciteit.

Om de uitleg niet telkens opnieuw te moeten geven, lees aub volgende artikel: http://ecobouwadvies.be/isolatie/warmtedoorslag-warm-in-de-winter-koel-in-de-zomer/

Klopt, houtwolplaten kunnen heel wat hebben van vocht. Deze gaan zeker niet rotten.

 

Ik heb ook hier Pavatex 35mm bewust enkele stukken laten liggen in de regen, zelfs ene in contact met de grond, als test. Deze houden zeer goed stand.Het enige dat je kan zien is dat ze vrij ruw en grijs geworden zijn.

 

Dak en wanden zijn in Pavatex, het dak is voorzien van een extra onderdak folie. Nu, 7 maand later komt er nergens een druppel binnen, er ligt nog altijd geen dakbedekking op. Het is omdat ik wist dat het eventueel lang zou kunnen duren voor ik het dak zou afwerken dat ik er een onderdakfolie op voorzien heb.