Zoldervloer of plafond isoleren ???

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo allen,

ik ben nieuw op dit forum, dus het zou kunnen dat dit onderwerp in de verkeerde rubriek staat.
Momenteel heb ik volgende situatie:
wij zijn een woning uit de jaren 60 aan het renoveren, dit is een bungalow met een lage kruipzolder (in de nok is de zolder 1 meter hoog, en de dakgoten is dat enkel de hoogte van de bruggen, +/- 20 cm dus). Er is momenteel geen isolatie voorzien.
De vloer van de zolder bestaat uit betonnen welfsels, waarop alle electrische leidingen liggen. Om op de zolder te geraken is er enkel een toegangsgat van 80 x 80 cm.

Gezien de beperkte ruimte (hoogte) die ik de zolder heb, zou ik graag de plafonds willen isoleren ipv de zoldervloer. Is dat een goed idee? Dit wil wel zeggen dat het plafond dat er nu in de woonruimte en keuken hangt eruit moet, en dat hadden we eigenlijk niet voorzien bij de aankoop van de woning.

Suggesties, opmerkingen, alles is welkom ;-)

Reacties

Betonnen welfsels zijn anders wel een mooi meegenomen warmtebuffer. Dus ik zou eerder opteren voor het isoleren van het dak zelf.

Breng een dampscherm aan onderaan uw dakspanten en blaas cellulose tussen de spanten. Je hebt dan meteen 20 cm isolatie.

Laat uw zoldervloer gewoon volblazen met cellulose. Dampscherm is niet nodig en praktisch ook niet haalbaar om aan te brengen. Wel zien dat er geen blote elektriciteitsdraden lopen etc, schouwen inpakken met glaswoldekens. Je kan de koudebruggen (eventuele draagmuren van de gordingen, ...) ook inpakken met wat glaswoldekens. 

Ik ben net nog eens op de zolder geweest, was alweer enkele maanden geleden :)

De balken die van de nok naar de dakrand lopen, zijn kepers, geen bruggen. Dus 6cm ipv 20. Het dak isoleren is dus geen optie denk ik. Dat heeft in mijn ogen ook weinig nut, gezien je dan de zolder warmstookt.

Daarom dat je het best gewoon je zoldervloer isoleert, en zo te horen zal dat niet simpel zijn owv de kleine dakhelling. Daarom zeker overwegen om vb 25 cm cellulose te laten spuiten, los op de zoldervloer. Is niet duur, en zo bekom je een kierloze isolatielaag met een heel goede isolatiewaarde. En met een bungalow met relatief groot dakoppervlak tov muren/ramen ga je dat heel goed voelen zowel in huis als in je portemonnee. 

Zeker iemand laten langskomen voor cellulosevlokken op de "zoldervloer".

Zoals de anderen al stelden kan dit relatief eenvoudig. De dikte hoeft over de ganse zolder niet dezelfde zijn. Je kan minder aan de randen hebben en meer in het midden.

Als het echt te weinig is kan je later nog naar de plafonds kijken.

Inderdaad best op de zoldervloer. Mijn eerste voorstel was in de veronderstelling dat je de kruipzolder nog wou gebruiken.

Isoleren op de zoldervloer is het goedkoopst en gemakkelijkst uit te voeren.

De huizen met zo een zwak hellend dak die ik ken hebben een roofing dakbedekking. Is dat hier ook het geval ?

Als er isolatie op de zoldervloer gelegd wordt, (of ook tussen de gordingen, blijft gelijk), krijg je een koud dak.
Roofing krijgt een zware temperatuursbelasting in de winter van diep onder nul bij helder vriesweer naar behoorlijk warm als de zon, bij dat zelfde heldere vriesweer, er overdag op schijnt. Er is dan geen warmte uit het huis meer die 's nachts de afkoeling wat beperkt.
En hoe reageren de balken en vooral de spaanderplaat onder de roofing op heel de winter koud en vochtig te zijn ?

Ook het zolderluik verdient aandacht. Als dat niet luchtdicht is, lekt er een grote hoeveelheid warme en vochtige lucht in een niet geisoleerde, slecht geventileerde ruimte maar wel dampdichte ruimte. Dampdicht door de roofing.
Hout en platen worden nog vochtiger.
Nog een potentieel luchtlek (en dus vochtlek) is de doorvoering van de electrische leiding naar de lamp.
En om condensatie tegen het luik van de binnenzijde te voorkomen, wordt dit best ook geisoleerd.

De huizen met zo een zwak hellend dak die ik ken hebben een roofing dakbedekking. Is dat hier ook het geval ?

Inderdaad.