Energiezuinige regeling vloerverwarming and radiatoren?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb net men nieuwe woning betrokken sinds een 2-tal maanden en nu het wat frisser begint te worden had ik toch wat vragen bij de werking ervan. Ja, het probleem is dat bij men ouders alles op electriciteit is en ik nu alles op gas verwarm. Dus even schetsen, ik heb een ACV Prestige Excellence 32 MkIII en deze heeft dan 2 circuits, eentje voor de benedenverdieping op vloerverwarming en een tweede voor de verdieping naar de radiatoren.

Nu heb ik tevens beneden en boven telkens een kamerthermostaat, eentje voor de vloerverwarming en de andere voor de radiatoren op de de verdieping. Telkens ook alle radiatoren voorzien van thermostatische kranen. Boven is het vooral om te slapen, dus temperatuur zou normaal tussen den 16-18°C maar moeten zijn (behalve voor de badkamer) en beneden mag het toch wel een 21°C zijn. Of hoe regel ik de kamerthermostaat het best?

Want dit weekend heb ik de vloerverwarming in de voormiddag opgezet en ik heb gemerkt dat ook de leidingen naar de radiatoren warm zijn, maar de thermostaat staat daar af dus de radiatoren blijven koud. Maar is dit normaal? Mijn beperkte kennis zou verwachten dat als de kamerthermostaat boven niet aanstaat dat het circuit en dus de leidingen gewoon koud zouden moeten zijn onafhankelijk van de vloerverwarming?

Reacties

Even bijvoegen dat de installateur de ACV Prestige heeft ingeregeld en dat het sanitair warmwater op de ketel op 70°C en verwarming warmwater op 60°C staat. Na wat zoeken en nakijken van wat andere mensen gebruiken lijkt dit normaal zie ik ook wel al vaker lagere waardes (60°C - 50°C)? Is dit beter, energiezuiniger?

Dit zijn wel weinig gegevens om hierover te kunnen oordelen. Denk dat je dit best even bespreekt met je installateur.

 

Logisch lijkt me een installatie met 2 pompgroepen, 1 ongemengd ( radiatoren ) en 1 gemengd ( vloerverwarming ) beide weersafhankelijk gestuurd met 2 verschillende stooklijnen ( één 0.6 vlvw en één 1.2 radiatoren bv. ) aangezien toch op alle radiatoren thermostaatkoppen zitten. En dan zouden er best 2 elektroventielen ( zoneventiel ) geplaatst zijn voor de 2 kamerthermostaten ( circuits ). Indien deze elektromotoren voorzien zijn, kan je leiding boven niet warm worden als de thermostaat daar afstaat. Wel verstandig om je pompen ook te schakelen met je thermostaten, zeker als er geen bypass voorzien is achter de pompgroepen. Misschien doet je Acv regeling dit automatisch als de thermostaten hierop aangesloten en gedefinieerd zijn. Acv pompgroepen worden geleverd met gewone 1,2,3 pompen, dus niet drukgeregeld. 70 °C voor je sanitair boilertje is wel behoorlijk veel, dit komt je verbruik in ieder geval niet ten goede. Probeer deze instelling wat te verlagen en kijk of je dan nog voldoende santair komfort hebt. 

 

Groeten 

 

 

Waar staat uw kamerthermostaat boven? Ik zou denken dat deze in de badkamer moet staan, want het is daar dat ge op de eerste plaats warmte nodig hebt. De kamers kunt ge dan regelen met de thermostatische kranen.

Het verwondert mijn toch dat de wateremperatuur voor de vloerverwarming zo hoog staat. Deze zou moeten schommelen rond 40°, naargelang of ge snel of langzaam de warmte nodig hebt (verschil tussen werkelijke temperatuur beneden en gevraagde temperatuur, eventueel rekening houdend met de buitentemperatuur).

 

Onze zoon die boven ons woont heeft ook zulke installatie. Daar wordt de watertemperatuur vertrek ketel afzonderlijk geregeld voor: sanitair water, circuit vloerverwarming en circuit radiatoren. Dat verloopt soms ook moeilijk. Er zouden moeilijkheden kunnen optreden als de kamerthermostaat boven en de thermostatische kranen niet goed op elkaar afgestemd zijn, bijvoorbeeld als het circuit warm water wil afleveren en alle thermostatische kranen toestaan.

 

 

O ja vergeten te antwoorden op je vraag naar meest energiezuinige regeling. die regeling met 2 pompgroepen eruit gooien en alles weersafhankelijk op stooklijn 0.2 -> 0.6 zetten ( lage temperatuur ). Dan ga je de radiatoren wel moeten vervangen door ventilo convectoren of overal vlvw leggen. Acv prestige is zoiezo niet de zuinigste ketel wat sanitair warm water betreft.    

Mja, zoals ik al schreef ik ben een leek op het vlak van verwarming via gas en daarom ook men vragen. Nu ik kan je al meegeven dat beide cricuits elke een pomp hebben en voor zover ik kan zien is er meer voorzien qua apparatuur op het circuit voor de vloerverwarming (een Wilo pomp, nog iets extra voor deze Wiloo pomp ik denk voor de sturing en dan nog een ander bakje op de retour). Op circuit verwarming naar de radiatoren zit enkel een Wilo pomp en niets extra. Tevens is er een buitenvoeler aangesloten. Als ik de kamerthermostaat van de vloerverwarming opzet, dan gaat CV aan, de Wilo pomp voor dat cicuit begint te draaien enzo, dus dat werkt zoals het zou moeten. Maar tevens wordt het ander circuit ook warm, maar die Wilo pomp draait niet... Ik zou denken aangezien de kamerthermostaat boven afstaan dat dit circuit gewoon zou koud blijven? Tevens wat zijn de temperaturen die ik best instel? Voor sanitair water en verwarming?

Normaal, een elektrische 3 of 4 weg mengkraan bij de pomp van de vlvw, en een aanvoertemperatuursensor op de aanvoerleiding van de vlvw. De leidingen van de radiatoren zullen opwarmen door natuurlijke circulatie. Ketel staat allicht in de kelder of op gelijkvloers en aangezien het warme water wil stijgen zal deze zich omhoog richting radiatoren begeven. Met een elektroventiel op het radiatorencircuit is dit eenvoudig op te lossen ( door een installateur ). Is wel vreemd dat het water begint te circuleren terwijl al je radiatorkranen zouden dichtstaan .... Is er nergens geen hydraulische kortsluiting aan je radiatorventielen ( niet ingeregelde radiator 50% onderblokken ) ? Op zich kan dit ook niet onmiddelijk kwaad aangezien deze warmte in de woning ( geïsoleerde schil ) blijft en toch niet verloren gaat. Maar zoals ik al zei, ga te raden bij je installateur dit kan je niet op een forum oplossen ... hier zijn vakmensen voor ....

Temp san : max 60 °C ( als voldoende comfort )

vlvw : weersafhankelijk stooklijn 0,2 -> 0,6 afhankelijk van je isolatiegraad woning en verlegging van je vlvw buizen

radiatoren : indien weersafhankelijk stooklijn 0,8 -> 1,6 afhankelijk van isolatiegraad woning en dimentionering radiatoren

radiatoren : indien constant verhoogde werking ( niet weersafhankelijk ) max. 60 °C aanvoer.

Dacht dat Acv niet spreekt over stooklijn 0,8 maar deze gewoon als "stookcurve 8" aangeeft. Maar ook hier, ga te rade bij je installateur, hij kent je installatie en instellingen. Als je dit niet wilt/kunt lees je handleiding van de ketel eens goed door...

 

Groeten

Dank je wel, en ik heb ondertussen de installateur gecontacteerd nadat ik zijn gegevens heb verkregen. En hij komt vrijdag langs om dat te bekijken want normal zou het circuit van de radiatoren afhankelijk moeten zijn van de kamerthermostaat, en hij zei reeds dat dit een instelling zal zijn op de ACV ketel enzo. Ik zal dan zien wat of hoe, maar vind het nogal verloren moeite en ook verloren energie om de buizen op te warmen naar radiatoren waarvan de kamerthermostaat afstaat en tevens de radiatoren toestaan. Is verwarmen van de leidingen voor niets terwijl die warmte dan beter kan worden benut voor de vloerverwarming, en misschien maakt het quasi niets uit qua energie (gas) verbruik, alle kleine beetjes helpen aangezien ik een energiezuinige woning heb laten bouwen met voldoende isolatie enzo om een laag energieverbruik te krijgen. Bedankt voor de uitleg. :-)

 Waarom is de Acv prestige niet zuinig voor SWW?

 

Ik neem aan dat dit enkel te maken heeft met de belabberde isolatie rond de boiler? Bij mij wordt die nl verschrikkelijk warm (met andere woorden verlies)..... Wat doe ik best de ketel van binnen volstoppen met glaswol of rond de ketel (: de witte metalen rechthoek bedoel ik dan) harde isolatie platen?

 

thx,

teizman

rond de ketel zal niet veel zin hebben aangezien de brander (ventilator) zijn lucht aanzuigt van in de kast ( lucht van buiten gaat de kast in erna naar de brander om zo terug uitgespuwd te worden naar buiten ) enfin zo was dat toch bij de oudere generatie prestiges. Boilerteperatuur van de prestige wordt ook te heet gezet voor het nodige comfort te bekomen, 60 + °C . Geen condensatie bij tapwaterproductie bij deze ketel ...

kortom, niet veel aan te doen vrees ik.

Mmm, de ACV Prestige 32 Excellence MkIII heeft een isolatie rond de boiler dus ik weet niet of je al eens de laatste nieuwe hebt gezien van ACV? Gisteren is men installateur eens langsgeweest en heeft eens nagekeken, qua circulatiepomp in de CV ketel zelf en de afstelling met buitenvoeler. Nu moduleerd de AVC ketel beter en heb ik tevens minder gasverbruik op het eerste zicht. Dus nu ga ik het enkele dagen bekijken en noteren, om echt te kunnen vergelijken. De vloer verwarming was lekker warm deze morgen en aan de thermostaat heb ik niets verandert. Effe afwachten en zien of er inderdaad een verschil is, want ervoor sprong de ketel nogal vaak op terwijl het eigelijk niet nodig was, nadat de installateur men bevinden had vernomen.

 @JLeroux:  van waar ben jij ongeveer?  ik ben nl op zoek naar een acv installateur die mijn ketel ook wat kan afstellen ( zodat bijvoorbeeld het pendelen wat afneemt)..

 

alvast bedankt voor je reply......

 

teizman

Beste Teizman,

 

Voor je nog meer overhoop haalt, reageer even op de vraag die je hier al gesteld hebt:

http://www.ecologieforum.eu/search.php?search_id=active_topics

 

 

Groet, Cp

 

Tuurlijk zit er isolatie rond de boiler. Als ik de info zo bekijk zuigt de ventilator van de brander zijn lucht ook aan vanuit de kast ( waar de geïsoleerde boiler zich ook in bevindt ) bij de nieuwe MK3. Maw. koude buitenlucht de kast in -> naar de brander -> terug naar buiten. Dit lijk me alles behalve ideaal voor de stilstandsverliezen van de boiler.

 

Ik ben ban Gooik en mijn CV installateur heb ik niet zelf gekozen aangezien het nieuwbouw is, maar ik kan nu wel zeggen dat mijn verbruik gehalveerd is. De eerste week was het verbruik zo'n 3-5m³ aardgas en ging de brander veel te vaak en tevens veel te hoog. Er was een afstelling nodig van de temperaturen en tevens de buitenvoeler die niets goed was aangesloten ofzo. Nu is het verbruik 1-2,5m³, en die 2,5m³ is omdat dinsdag de vloerder constant binnen en buiten moest, en steeds alle deuren liet openstaan... Nu nog zien wat het verbruik zal zijn tijdens de winter, maar nu gaat de brander veel minder, volgt het de curve ingesteld volgens buiten temperatuur.