ceder ecologisch verantwoord?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Belde vorige week met ECOm**, een handel in ecologische materialen. Ik informeerde naar ceder shingles. De man aan de telefoon zij dat alle ceder uit Canada komt én niet FSC gelabeled te krijgen is.

Ook het ceder dat zij verkopen niet. De man voegde de er nog aan toe dat ceder eigenlijk op schandalige wijze wordt gekapt.
(ook schandalig dat een ecoshop dit dan verkoopt!!!!)

Ik zit dus met een probleem voor de gevelbekleding voor m'n tuinhuis...

Ik denk nu aan grenen planken verticaal te bevestigen, op tengel en panlatten. Hoe lang gaat dit dan mee?

Bedankt!

JB

Reacties

Als het hout via een officiele weg naar hier is gekomen dan zal't wel door 't FSC gekeurd zijn zekers

pfff....

Het moet nu eens gedaan zijn met dat fabeltje dat niet FSC-hout (of PEFC) per sé roofkap is.

Elke zichzelf respecterende bosbouwer plant terug aan, immers als alles gekapt is, moet nieuw areaal gekocht worden. Als je echt wil zeker weten, vraag dan naar de leverancier en google even. Als het een groot bedrijf is of deel van een grote groep, is misbruik weinig waarschijnlijk.

Maar wat weet de verkoper van een Ecoshop in Vlaanderen daar nu eigenlijk van? Die kickt enkel op labeltjes en certificaatjes. Dat is kassa.

En wedden dat de ecoshop inkoopt bij een Belgische of Franse importeur? Met andere woorden: je betaalt sowieso al veel te veel.

Wat moeten die ceder planchetten dan kosten voor welke afmetingen? Ben curieus.

Carl , shingles zijn eigenlijk een soort dakpannen/leien maar hier dan in gekloven cederhout.
Ik denk wel dat je gelijk hebt , iemand die hout kapt moet terug aanplanten anders zit hij op termijn zonder werk/geld
Ik geloof dat er op het cederhout bij ons op't werk een FSC-label opstaat (op de plastik die errond zit hé)

Wim en Karl,

Gaan we een beetje naief doen of wat?

Indien het hout Europees is, ben ik ook al tevreden.

Als ceder inderdaad uit oerbossen komt, is dit wel degelijk een probleem.

Canada heeft echt geen goede reputatie.

Illegale houtkap ontkennen doe je hopelijk uit onwetenheid.

Allehoewel is Karl geen houthandelaar?

En ik heb nooit gezegd dat niet FSC sowieso illegaal is, gelukkig maar!

Mvg

JB

NB Het zijnen grenen planken geworden.

Jeroen,

Nee, aktief in de houtverwerkende nijverheid, nl parket.

Voornamelijk Franse eik, soms ook wat tropisch... de klant vraagt... bij mijn weten geen illegale kap, hoewel niet zeker of er aangeplant wordt.

Ben persoonlijk meer gecharmeerd door PEFC dan FSC, omdat die eerste vanuit de bosbouw/industrie is ontstaan en rekening houdt met de mogelijkheden in die bedrijven en de tweede meer misbruikt wordt als middel om bepaalde spelers buiten te sluiten. Jammer genoeg.

Bovendien vraag ik mij het volgende af: wat is ecologischer? FSC den met beperkte gebruiksduur (die je bv na 10 jaar dient te vervangen) of duurzamer, harder hout zonder fsc dat heel je leven meegaat?

Jeroen,

Voor een dom tuinhuisje is een wat dikkere dennehouten plank meer dan genoeg. Daarvoor moet je geen ceder gaan gebruiken. Europa staat vol met dennehouten tuinhuisjes. Eventueel behandel je met een ecologisch verantwoord product. Het zal zonder problemen 20 jaar en langer meergaan.
Wil je absoluut hardhout en duurzaam, neem dan bv kastanje. ergens op Kapaza is er iemand die kastanje hout verkoop uit Frankrijk. Met wat geluk vind je misschien nog wat lork uit de Ardennen.
Maar laat ceder of tropisch hout voor zo een toepassing links liggen.

Walter

Jaja,

elke mens die hout kapt plant opnieuw aan...

DAAROM verdwijnen er honderden hectaren bos per dag.

Eergisteren nog in't nieuws: greenpeace blokkeerde een lading hout afkomstig uit canadese orbossen (leg mij maar eens uit hoe je een oerbos heraanplant) om GAZETTEN mee te maken...

Is dit naiviteit of willen jullie het simpelweg niet weten?

mvg,
Tomasz

Op de openbedrijven dag (ecocity in Gent bezocht per fiets) ben ik in contact gekomen met Plato thermisch verduurzaamd hout. Ik heb nog niet zitten uitzoeken, maar ze hebben in ieder geval iets dat lijkt op shingels, maar dan niet uit het 'not done'- ceder...

De afwerking van de dakoversteek zullen we in principe met een dergelijk product dioen (lariks of iets thermisch verduurzaamd).

Waarom geen kastanje ?

Ach Thomasz... het Europees bosareaal komt elk jaar ettelijke duizenden hectaren bij.

Zijn de Canadezen dan zo achterlijk?

Dat Plato hout zou ik maar mee oppassen... zie andere draden.

Onthoud gewoon dat als je met hout bezig bent, je een grondstof gebruikt die met de minste energie-inspanning kan getransformeerd worden. Bovendien is ze biologische afbreekbaar. Bovendien, als je een hardere soort neemt, hoef je minder snel te impregneren of te beschermen.

Karl, het europese bosareaal groeit met duizenden hectaren elk jaar... Ik betwijfel dit sterk, en ben er zeker van dat dit met het baosareaal in de wereld NIET zo is.

Zijn die Canadezen achterlijk? of willen ze simpelweg poen pakken? Ik laat het aan jou om deze vraag te beantwoorden...

En om effe duidelijk te zijn: Ik heb (uiteraard) niets tegen hout als materiaal, integendeel.
Ik heb echter WEL iets tegen illegaal gekapt hout, en het verlies van natuur dat ermee gepaard gaat. Voor mij is het dus simpel. Ik koop gelabeled hout en NIKS anders.

Thomasz,

EU bosareaal:

Lees hier even:
Tackle Climate Change: Use Wood, CEI-Bois – the European Confederation of Woodworking Industries, 2006, http://www.cei-bois.org

direct link: http://www.roadmap2010.eu/wisd/pdfs/18-29.pdf

De opmerking 'poen pakken' is totaal ongepast in een lange termijn bedrijfsvisie, is zelfs stigmatiserend. Cowboys zullen er altijd zijn, momenteel zie ik er ook al met een FSC klaksken op. Bijvoorbeeld de Russische maffia die hout onderweg FSC maakt.

Best dus even relativeren.

En Jeroen,

waarop valt je keuze nu?

Walter

Ik ben ook op zoek naar een valabel ecologisch alternatief voor CEDERhouten planken en shingles, ttz even esthetisch (blootgesteld aan de natuurelementen krijgt het een mooie zilvergrijze patine) en even duurzaam materiaal.

Iemand goeie tips ?

Gevonden op site van de Brico voor net geen 50 Euro/m2:

www.miks.be een echte ceder-lookalike, goed alternatief ?

Iemand hier al ervaring mee, duurzaamheid, kleurvast, ...

Andere suggesties...

Hallo, hier ook info welkom. thermowood kleurt blijkbaar vrij donker? of vergis ik mij . Dit is niet mooi met een donkere steen zoals de onze. dus graag een zilvergrijs effect.

Ik wil natuurlijk ook een ecologisch verantwoorde keuze maken, maar ik wil het nadien niet gaan uitleggen aan mijn vriendin als het te donker is...

kastanje is ook een optie, maar kan je die ook in in mooie aansluitende planken (formaten, tand en groef,...) krijgen?

Stijn

een neutrale link vertelt wel totaal iets anders..
http://www.milieudefensie.nl/globalisering/publicaties/infobladen/2006%20-%20moratorium%20-%20houtcertificatenfolder.pdf
leest u misschien eens de pefc normering.. dan komt men nu toch wel serieus bedrogen uit.. hieruit blijkt dat fsc toch wel
duidelijk boven alle andere certificaten staat..

Jan

Hallo,

interessante discusie, zeker en vast...

ik ben zelf schrijnwerker en begin in de loop van de zomer aan ons eigen huis, houtskeletbouw, met ceder schingles als dak- en muurbedeking.
Ben al een hele tijd op onderzoek of dit nu wel of niet verantwoord is.

http://www.woodroof.com/msg6.htm

dit is en blijft natuurlijk een producent, dus mss met een korreltje zout nemen.
Maar ik denk wel dat de bosbouwindustrie de laatste jaren aan een ommekeer bezig is, FSC-label of niet.
Ik denk dat de bosbouwbedrijven, zeker in de westerse regio, begrijpen dat ze het zichzelf niet kunnen veroorloven om zomaar bossen kaal te kappen.

Met vriendelijke groet, M.

@jan

Als dat een neutrale link is... da's een reclamefolder voor FSC.

Helemaal lachwekkend wordt het als ze beginnen over roofkap in Nederlandse bossen... welke bossen?

En in de referentielijst www.dontbuysfi.com en eenzijdige wwf en greenpeace bronnen. Je mag niet alles slikken wat drukkingsgroepen presenteren, die mannen overdrijven bewust om de aandacht te trekken.

Dus helemaal niet zo neutraal.

Maar over herbebossing. Helemaal akkoord. En hout in de eerste plaats voor produkten gebruiken, dan pas als brandstof.

Vergeet niet dat PEFC door de houtverwerkende nijverheid werd opgesteld, met wat in de branche als geheel als haalbaar werd geacht. FSC staat eerder los van de branche, wordt zelfs misbruikt als middel om concurrenten uit te schakelen. Logisch dat de houtbranche zoals ik ze ken daartegen reageerde. Vergeet niet dat een bosbeheerder niet aanbiedt om een boom te kappen, het zijn zijn klanten die het vragen. Dat klinkt raar, maar da's wel de mentaliteit.

Beste M.

Ceder komt alleen uit canada en wordt op schandalige wijze gekapt.

Mvg

JB

Ja, door gore prostitués die tijdens het kappen triootjes doen met de lokale grizzly's.

Kijk eens op http://haalhout.nl/westernredcedar/western-red-cedar.htm - Hier krijg je een duidelijke en correcte informatie over ceder - cedar - enz.   Ik ben akkoord dat lokaal (of ten minste Europees geoogst hout) ecologisch correct is.  Het labelen van ingevoerd hout is een goed gegeven maar helaas is er zeer weinig (of geen) controle ter plaatse. Het is het helemaal niet moeilijk om hout uit oerbossen in de handel aan te bieden, verpakt in krimpfolie met een mooi  label op de verpakking, en een pak duurder.  Nog veel beter is om de omgewaaide boom uit uw tuin of uit die van uw buurman te vezagen en te gebruiken.

Red cedar shingles zijn (ondertussen) wel te krijgen met het FSC keurmerk  alleen wordt dit zeer moeilijk gemaakt door de zogenaamde ketenaansprakelijkheid.

Shingles met PEFC label zijn wel te verkrijgen. Is waar dat dit label door de houtindustrie is opgezet, maar wel een label waar mee te werken is.

De labels zijn voor de veelal kleine zagerijen niet te bekostigen, terwijl juist de kleine zagerijen vaak erg serieus met hun werk en omgeving omgaan. Grote zagerijen kunnen deze labels wel invoeren op hun produten, maar dit soort bedrijven werken vaak op omzet en niet op kwaliteit.

Zelf vindt ik een 'hardhout'   FSC  plankje bij de bouwmarkt van een zulk belabberde kwaliteit dat  je je af moet vragen of dat wel echt duurzaam is. Je moet namelijk elke 4 jaar een niuewe lat of plank kopen omdat de oude verrot is.

Laten we ons vertand gebruiken en hout op een eerlijke manier gebruiken en vooral niet verspillen.