Sfeer via (gas)kachel in passiefhuis?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Mijn vriendin wil graag wat vlammetjes in ons toekomstig passiefhuis, maar hoe kan dit gerealiseerd worden zonder dat de luchtdichtheid in het gedrang komt of dat het te warm wordt?

 

Reacties

Waarom dan geen pelletkachel als hoofdverwarming?

2 vliegen in 1 klap: gezellig vlammetje + goedkope hoofdverwarming

Robin,

Ik heb toch volgende bemerkingen bij een pelletkachel:

- je moet weer zorgen dat er pellets geleverd worden, of je moet er zelf halen;

- wat is de huidige prijs en zal die ook niet fel stijgen;

- om (massaal) pellets te produceren, zal er toch ook grond nodig zijn om hout te produceren, waardoor er weer concurrentie met voedselproductie ontstaat;

- wordt het dan niet te warm in een passiefhuis?

- wat met luchtdichtheid van het passiefhuis?

 

 

De meeste argumenten gaan ook op met gas hé:

  • gas moet ook geleverd worden. Dit kan natuurlijk makkelijk met het net, maar kost wel veel als je weinig verbruikt.
  • de huidige prijzen van gas gaan ook stijgen toch?
  • gas kost geen landbouwgrond of dergelijke, dat klopt, maar wel uitstoot van broeikasgassen (wel minimaal in vergelijking met andere brandstoffen, geef ik eerlijk toe)
  • wordt het niet te warm? dat is toch hetzelfde met eender welke brandstof?
  • luchtdichtheid idem

Robin, zeg er dan wel direkt bij dat je het hebt over de pelletkachels die hun luchtaanvoer met buitenlucht doen ipv uit de ruimte, en dat deze kachels luchtdicht ontworpen worden.

Beiden (luchtaanvoer & luchtdichting) is, volgens mij dan toch, helemaal afwezig met gas of mazoutkachels vermits deze eerder ontworpen werden in voorbije decennia.

 

Voor houtkachels en pelletkachel zijn er passief modellen op de markt, gekende merken als je gaat rondzoeken op het forum.

Robin,

Ik ben de kok in huis en kook graag op gas, dus vandaar dat we gas zouden binnenhalen in ons huis.  Maar enkel gas binnenhalen om op te koken is volgens mij te duur, vandaar ook gas gebruiken voor een warmtebron. Koken op elektriciteit via inductie ken ik niet en volgens mij moet ik dan een heel nieuwe set kookpannen aanschaffen en dat ben ik niet echt van plan. 

Kris,

Kan de warmte van een pelletkachel ook afgeleid worden naar een boiler?

Ivm zoeken op forum: het is waar dat er veel informatie te vinden is op dit forum, maar het staat enorm verspreid en is soms moeilijk terug te vinden.  Om die reden verschijnen er waarschijnlijk hier en daar op dit forum onderwerpen die al eens behandeld werden, die dan weer leiden tot nog meer zoeken, enz.

 

Ivm inductie moet je gewoon een magneet tegen je potten houden om te kijken of deze magnetisch zijn, zoniet inderdaad andere pannen.

Een pelletkachel kan ook voorzien worden om aan te sluiten op een boiler. Nadeel is dan weer dan slechts een deel van de warmte de ruimte wordt ingebracht, waardoor je ook hier een vloer-/wandverwarming moet voorzien die dus aangesloten is op die buffer.

koken op gas is prima in een passiefhuis in de winter => het teveel aan warmte wordt gerecupereerd in het huis

maar in de zomer zal die warmte ook blijven hangen en dus eerder hinderlijk zijn.

onderschat de hitte van een gasvuur niet ... en al zeker niet het behoud van warmte in een passiefhuis

Dag Bart,

Indien je inductie niet kent, zou ik het toch eens uittesten hoor... eenmaal ervan geproefd wil je niets anders meer... ik veel sneller dan gas, veel doseerbaarden en vooral veel makkelijker in onderhoud.

Misschien iets delicater voor krassen en als je er iets zwaar op laat vallen kan 't stuk zijn.  Maar in de praktijk is de plaat van mijn ouders meer dan 10 jaar oud geloof ik en is er met dagelijks gebruik nog niets aan, geen enkel krasje ...

Om je pannen te testen: zoals robin zegt, blijft een magneet plakken kan je ze gebruiken...

 

groeten,

 

Nayy

Hallo Bart,

Ik weet niet of je de kacheltjes kent op bioalcohol.

Deze (sfeer)kacheltjes branden met geen al te hoog vermogen en zijn er in vele maten.
Ook voordelig is dat ze geen afvoer nodig hebben voor rookgassen omdat die er namelijk niet zijn :)

Heb er nog geen ervaring mee maar ze lijken me een leuke oplossing.

Groeten

Ecobuilder,

Verbranden zonder dat er rookgassen worden gevormd? Moet je mij toch eens uitleggen hoe dat kan. In jouw logica laat je massa verdwijnen in het niets...

Dag Lacroix,

Ik zou het je graag uitleggen maar aangezien ik niet de ontwerper ben van dergelijke producten ben ik daar niet toe in staat. Het is volgens mij beter als je wat informatie opzoekt over het concept en de werking of even contact opneemt met een technisch verantwoordelijke van dergelijke verdeelpunten.

Mijn logica is degen die ik plukte van de verkoopsfiches op de websites van de kachels.

Wat ik wel weet is dat er vaak bioethanol wordt gebruikt dat meerdere malen gedestileerd werd om tot een zuivere verbranding te komen. Uiteraard bestaat er geen verbranding zonder vrijgekomen "gassen" maar ik hoorde wel dat hier de schadelijke stoffen niet meer of in heel kleine mate aanwezig zijn.

Aangezien het een product op de markt is zal dit ook aan testen onderworpen zijn waaruit blijkt dat het verkregen resultaat toegelaten wordt in een woonomgeving.

 

Nuja het punt ging hem niet om de rookgassen, ik wou enkel vertellen dat er geen afvoerkanaal genoodzaakt is. Als je er 100% zeker van wilt zijn of dit allemaal gezond is op basis van de verbranding en dergelijke kan je beter verdere info en waarden aanvragen.

 

Mvg

Dag Ecobuilder,

verbranding van ethanol geeft water en CO2 als eindproducten, en die moeten ergens naartoe, het liefst via een afvoerkanaal.  Indien er geen volledige verbranding gebeurt, krijg je zelfs CO als eindproduct en dat wil je zeker niet in je huis. Perfecte verbranding bestaat niet, net zoals perfectie niet bestaat, we kunnen er alleen maar naar streven. 

 

 

Hoi,

Perfecte verbranding bestaat natuurlijk niet, en dat gebeurd er ook niet. Nogmaals beter zoek je eens op hoe en wat er allemaal aan te pas komt, ik ken er het fijne niet van.

Als jullie zelf te lui zijn even op te zoeken, dit plukte ik van de site van "bio-blaze"
Waaruit bestaat de uitstoot?
Bijna uitsluitend uit waterdamp en een kleine hoeveelheid CO2 (koolstofdioxide). De CO2 – uitstoot is vergelijkbaar met die van drie grote kaarsen. De overige schadelijke stoffen van een verbranding zoals monoxide, aldehyde etc.. komen pas vrij bij een verbrandingstemperatuur vanaf 700°C; de temperatuur van de sfeerhaard ligt altijd onder de 400°C.

(Bespaar mij vanaf nu aub jullie commentaar over wat jullie ervan vinden, ik toon jullie een alternatief voor verwarmen, staat het jullie niet aan, klaag dan bij de producent ;)

 

Nuja, ik wou je enkel een ideetje geven ivm de verwarming waarnaar je opzoek was, je hoeft die niet te kopen hoor van mij. :)

Groeten

Hehe, idd

 

En de geproduceerde CO2 en H2O verwijnt gewoon via de ventilatie ... Of waarom hebt je anders zo een dicht draaien ? Als je feestje hebt met veel volk of je steekt wat fondue vuurtjes aan in de woning dan val je toch ook niet gelijk flauw ...

 

Vraagstelling was duidelijk .... sfeervuurtje .... dit zal dus ook niet 24h - 24h staan te branden maar hooguit uurtje of 2 ´s avonds ... Ik zie hier absoluut geen kwaad in behalve dan de waarschijnlijk veel te duur betaalde "bio-ethanol".  

O ja ... ook nog even dit. Gashaarden zijn vaak ook te krijgen in een gesloten uitvoering ( aanvoer zuurstof van buiten en rookgassen naar buiten ) dus deze hebben dan ook geen invloed op je ventilatiesysteem. Deze haarden zijn meestal echter wel gemaakt om ook effectief de ruimte te verwarmen dus deze zijn misschien niet zo geschikt voor een passief huis. Misschien zit je wel graag met enkel je speedo aan in de zetel te chillen maar dan is het passief aspect van de woning een beetje zoek. 

 

groetjes 

 Als je een gashaard zou nemen in een PH/LEW dan neemt deze voor de verbranding lucht weg uit de omgeving. Moet je dan je ventilatiesysteem D een stand hoger zetten?

 

Groeten,

 

E.

Eva,

 

Zie bovenstaand: "Gashaarden zijn vaak ook te krijgen in een gesloten uitvoering ( aanvoer zuurstof van buiten en rookgassen naar buiten ) dus deze hebben dan ook geen invloed op je ventilatiesysteem" . Deze gesloten haarden gebruiken dus geen zuurstof uit je ruimte. Een open gashaard lijkt me niet echt een goede keuze in combinatie met balansventilatie. Bij deze haarden wordt lucht afgevoerd uit de woonkamer ( naar buiten ) waardoor je systeem in onbalans komt. De stand van je schakelaar zal hier weinig aan veranderen, enige wat hier, mijns inziens, helpt is een raam open zetten als je gaat stoken... alles behalve ideaal dus. 

Ik wilde alleen maar duidelijk maken dat wat in die folders feitelijk niet juist is. Dat de verbrandingsgassen normaal gezien niet schadelijk zijn, weet ik. Maar, misschien ook beroepsmisvorming, als er ergens fondue, gasverwarmers of eau-bain-marie toestellen worden gebruikt en de verluchting is niet goed, dan ruik ik dat onmiddellijk. Geurloos zijn de gassen zeker niet. Het zijn dingen die ik zelfs in een goed verlucht huis niet binnen wil hebben.