Isolatie + verwarming nieuwbouwwoning

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo

Wij zijn van plan om in de lente van volgend jaar te starten met de bouw van onze woning.
De grote lijnen van het voorontwerp staan vast maar ik had toch graag nog enkele zaken met jullie besproken.

Als isolatiediktes zouden we gaan voor: vloer, 8cm PUR + muren, 10cm + dak, 20cm. De juiste materialen staan nog niet vast maar wij gaan zeker voor degelijke materialen kiezen.
Ramen: twijfel tussen hoogrendements dubbel glas U=1.1 of 3-dubbele beglazing. Is de meerkost te verantwoorden?
Is dit voldoende qua isolatiediktes om te komen tot een K-waarde van +/- 25?

Wat verwarming betreft kiezen we sowieso voor vloerverwarming onder + badkamer. Op de slaapkamers zouden we overgedimensioneerde convectoren willen zetten. Dit alles aangedreven door een hogerendements gascondensatieketel.
In de woonkamer twijfelen we nog om een peletkachel te plaasten als bijverwarming. Dit voornamelijk uit comfort overwegingen want ik denk niet dat dit echt noodzakelijk is.

Ons sanitair warm water willen we verwarmen mbv de installatie van een zonneboiler. Dit wordt zeker interessant owv de subsidies in 2012. Wij hebben slechts een klein dak naar het zuiden gericht, juist genoeg om 4 tot 5 m² collectoren te plaasten.

Wij gaan alles voorzien om misschien over enkele jaren een warmtepomp te installeren en eventueel zonnepanelen. Ik denk/hoop dat deze zaken dan wat meer op punt staan.
Wat betreft de zonnepanelen hebben we enkel een westelijk georiënteerd dak dus is niet ideaal, maar het kan wel niet?

Wat vinden jullie van deze ideëen? Wat zouden jullie hieraan veranderen? Iemand een idee wat voor een E-peil we ongeveer gaan hebben?

Alvast bedankt voor jullie reacties

Kristof

Reacties

Niemand die mij wat goede raad kan geven?

je zei:

"Ons sanitair warm water willen we verwarmen mbv de installatie van een zonneboiler. Dit wordt zeker interessant owv de subsidies in 2012. Wij hebben slechts een klein dak naar het zuiden gericht, juist genoeg om 4 tot 5 m² collectoren te plaasten.

Wij gaan alles voorzien om misschien over enkele jaren een warmtepomp te installeren en eventueel zonnepanelen. Ik denk/hoop dat deze zaken dan wat meer op punt staan.
Wat betreft de zonnepanelen hebben we enkel een westelijk georiënteerd dak dus is niet ideaal, maar het kan wel niet?
"

 

zonnecollectoren voor 4 tot 5m² is wellicht net genoeg voor een zonneboiler van zo'n 200liter op te warmen

voor jullie situatie zal dat wel voldoende zijn, is in principe voldoende voor een gezin van 3-4 personen (afhankelijk van SWW verbruik)

 

enkel westelijk georienteerd dat is uiteraard niet ideaal.... het kan altijd maar je gaat dan uiteraard geen 85% van de beschikbare zonneinstraling kunnen vangen maar misschien 70% ofzo.

Je gaat dan eigenlijk minder kWh gaat produceren dat mogelijk. Bv. een 3000 kWp installatie levert normaal zo'n 2550 kWh per jaar op (aan 85% gerekend wat de meeste zonnepanelen installateurs ook doen voor opbrengstberekening.). Met west gerichtte panelen ga je dan voor dezelfde installatie slechts 70% halen, pakweg 2100 kWh.

Of anders gezegd: voor een zelfde installatiekost gaat de terugverdientijd veel langer zijn vermits je minder GSC en eigen opbrengst hebt.

 

Voor de juiste correcte berekening neem je best contact met enkele zonnepanelen installateurs .... afhankelijk van hun prijzen en de verwachtte opbrengsten dat ze jou 'garanderen' kan je beslissen of de terugverdientijd nog meevalt.

Hallo, ik heb een nieuwbouw waar ik sinds 2 maanden woon en deze heeft 10cm (Kingspan) isolatie in muren, 20cm glaswol in dak en 6cm PUR vloerisolatie en met gewone verwarming op gas, ramen hoogrendements (1.1) en ventilatie type C kwam ik aan een E-peil van E78. Ik heb dan vloerverwarming genomen, hoogrendements glas (1.0), ventilatie type D, zonnewering op zuidgerichte ramen en 8cm PUR vloerisolatie (2cm extra) en dan kwam mijn E-peil of E60. Mijn woning is zuidgericht dus ideaal. Verder ga ik nu een blowerdoortest laten uitvoeren om men E-peil te verlagen, want men woning zou normaal vrij luchtdicht moeten zijn en dan berekenen ze je E-peil met de echte luchdichtheid in plaats van de standaard waarde (default waarde 12 => 20-jaar oud huis met veel verliezen). Voor men K-peil zit ik met de 8cm PUR dan aan K27 (eerst K28).

Kristof,

"wat zouden jullie hieraan veranderen..."

Je denkt eraan om (naast de zonneboiler - goed idee!) 2 energiebronnen te gebruiken (gas en houtpellets) om uw woning te verwarmen. Ik zou er daarvan 1 schrappen, en het vrijgekomen budget spenderen aan extra isolatie want wat je nu voorziet is wat mij betreft absoluut niet voldoende.

Ook voor de PU zijn er alternatieven.

En ik begrijp niet goed dat je al overweegt van binnen enkele jaren al van verwarmingbron te veranderen, bij een nieuwbouw vind ik toch dat je het zo mag aanpakken dat je daar de eerste 15 of zelfs 20 jaar nog niet moet aan denken, doe het direct van de eerste keer goed...

Wat het verschil voor glas 1.1 of 3dubbel betreft, vaak heb je bij acties 'gratis' driedubbel glas i.p.v. standaard dubbel, dus zo erg zal die meerprijs niet zijn zeker. In een goed geïsoleerde woning gaat het meeste warmteverlies langs de ramen dus daar is een extra inspanning wel te verantwoorden.

Tenslotte: in een LEW heb je in de slaapkamers geen verwarming nodig, ik zou de leidingen voorzien maar meer ook niet...

Veel succes

 

ik zou net zoals partick, je isolatiediktes verhogen.  Dat kost echt de wereld niet, maar je hebt er levenslang financieel, ecologisch en comfort voordeel van.   Toppunt is dakisolatie.  Dit is zowat de belangrijkste isolatie, en kost dan ook nog eens het minst!   (voor 36cm glaswol dakisolatie betaal ik ongeveer 14euro per m², vergelijk dat eens met de prijs van vloer of muurisolatie....).

Zoek ook naar alternatieven voor PUR-toestanden...

De meerprijs voor 3-voudig glas is erg beperkt.  Let er wel op dat schrijnwerkers die geen of weinig ervaring hebben met 3V glas, je dit gaan afraden en ook een serieuze meerprijs gaan vragen.  (zo had ik een schrijnwerker die voor onze luttele 27m² glas een meerprijs van 4500euro vroeg...) 

@ Patrick M

Wat zou je dan voorstellen que isolatiediktes? En welke materialen? Wat is de meerkost hiervoor?Die pellets is eigenlijk meer voor de gezelligheid maar daar moeten we inderdaad nog eens overnadenken.

Als de kinderen later op hun kamer studeren dan is het misschien toch wel interessant als ze in het putje van de winter de verwarming kunnen opendraaien.

Bedankt voor je reactie

 laat zowiezo je ontwerp op voorhand uitrekenen,  dit kost je nu wat meer maar kan je tenminste je ontwerp, bouwschil installaties optimaliseren en dit spaar je wellicht meteen uit. Ik ga ervan uit dat natte vingerwerk

Maak op voorhand voor jezelf uit wat de doelstelling moet zijn, t is de enige manier om duidelijkheid te krijgen omtrent je woning.

Al de rest is gissen en natte vingerwerk.

En waarom niet voor passief gaan, dit wordt de norm in 2020 en dan zal je nieuwbouw tenminste niet "verouderd" zijn maar mee met zijn tijd. Hier is een voorstudie vereist (wat eigenlijk voor alle woningen verplicht zou moeten zijn)

Focus nu op alle investeringen die onomkeerbaar zijn (ontwerp, bouwschil, ventilatie, type verwarming) een zonneboiler kan er nadien nog altijd bij, een luxueuze keuken en een plasma tv ook... de bouwschil echter is for the rest of your days.

Verder ... probeer inderdaad van die PUR af te geraken, een dak kan je optimaler isoleren met cellulose, minstens even belangrijk als de isolatiediktes zijn de kwaliteit van uitvoering en een perfekte luchtdichtheid, kies een isolatiesysteem die je dit garandeert

Groeten en succes

Voor een West-geörienteerd dak kan het gerust zo zijn dat je geen premies krijgt.