Geraak er niet aan uit: vloerverwarming in houtskelet LEW

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Net nu ik dacht dat de keuze voor verwarming in onze houtskeletwoning voor de hand lag, begin ik op dit forum te lezen en geraak ik er helemaal niet meer aan uit.

Ik ging er van uit dat vloerverwarming beneden + boven in combinatie met condenserende gaswandketel de meest ideale oplossing zou zijn: overal verwarming op lage temperatuur en optimale condensering. Ik dacht het gevonden te hebben als ik ketel correct kies (14kw ofzo, gezien onze muren U=0,16 met triple glas en profiel van U=0,75) en er rekening mee houd dat voor sanitair warm water een buffervat nodig zal zijn...

Ik lees hier echter berichten dat voor een LEW houtskelet VVW niet noodzakelijk beste/meest economische oplossing is? De vraag is, wat dan wel? (Liever geen pellets, geen houtkachel, ...)

Ik zou ook graag optie open houden om later een zonneboiler aan te sluiten voor zowel sanitair warm water als de verwarming - mogelijk heeft dit ook invloed op de keuze?

Enig advies is zeker welkom.
Christof

Reacties

de oplossing die je aanhaalt is zeker niet slecht

VV met condenserende gaswandketel is geen slechte combinatie. Je zal daar ook zeker plezier van hebben.

 

als je gaat kijken naar budget... moet je goed rekenen.... soms rekening houden met subsidies maar ook (indien je dat wenst) rekening houden met het ecologische aspect.

 

Betreffende budgetten moet je een paar dingen zeker onthouden en proberen je eigen keuze erin te vinden:

  • lange termijn kostprijs van gas/mazout/pellets/electriciteit
  • kostprijs installatie
  • mogelijke reparaties na een tijdje
  • te voorziene onderhoud (jaarlijkse reiniging) etc.

 

om het kort te illustreren, je kan alles electrisch doen (opwarmen buffervat voor gebruik VV en SWW) met een minimale installatiekost maar je zal wel een gepeperde electriciteitsrekening hebben die jaarlijks ook zo'n 5 tot 10% kan stijgen.

Welk is de K-waarde van uw woning?

En heb je veel ramen op het zuiden?

Het probleem met vloerverwarming is, dat het ten eerste een forse investering is voor een relatief beperkte warmtevraag. Als ik zo zie naar het vermogen van je gasketel stel ik mij de vraag hoe LEW je woning wel is, of misschien is die ketel veel te groot. Maar als je veel zon intrede hebt, dan is vloerverwarming minder interessant. Je zult ook een hoger verbruik hebben want vloerverwarming staat continu aan tijdens het stookseizoen, ook als je niet thuis bent. Van de andere kant werkt de massa van een betonchappe ook als buffer.

@Karl - bedankt voor je hulp. Zoals eerste EPB simulatie nu uitwijst kom ik terecht op K30 en E59 (zonder zonneboiler of enige speciale technieken behalve dan ventilatie D). (Gerekend met verlies 9 E-punten en 7 K-punten omwille van bouwknopen, methode A - zullen we later wel es over nadenken - indien ik methode B uitreken, maar geen knopen ingeef komt dit dus op K23 en E50).

Indien geen vloerverwarming, dan is de volgende vraag wat dan wel he?

Radiatoren: die werken op hogere temperatuur, en dus niet ideaal met gascondensatieketel?

Luchtverwarming: niet te regelen ruimte per ruimte, hoogstens per verdieping zoals ik het begreep.

Warmtepomp: voor dat beetje verwarming dat we nog nodig hebben lijken terugverdientijden hiervoor wel erg lang.

Zonneboiler? hiervoor heb ik ook afgifteelementen nodig he, vloerverwarming of radiatoren? Zowieso wil ik deze optie wel openhouden, indien niet op korte termijn zou ik hier later mogelijk wel in investeren.

Ideetjes, opmerkingen zeer welkom!

Christof

 Ja, een K30 dus - ik heb de indruk dat je nog niet echt alles goed op een rijtje hebt gezet. Even vlug schetsen, ik woon in een K34 met een warmteverlies van 4 kW beneden en 2 kW boven. Ik verwarm met een lucht-lucht wp (een airco) of een houtkachel. Boven is enkel de badkamer puur elektrisch verwarmd. De boiler is elektrisch met een zonneboiler.

Ik heb dus geen radiatoren of vloerverwarming, wel grote kadetten ramen op zuidwest-zuidoost en onder meer een parketvloer die vanzelf al bijdraagt aan een gezellige warmte. Door de automatische vochtregulatie voelt houtskelet van zelf nooit kil aan. Buiten de plaat en het parement is er geen massief element in mijn huis. Ik zag het niet zitten 10000 euro uit te geven om heel mijn woning vol te leggen met buizen voor radiatoren met de weinige warmtevraag die ik heb.

Ik heb uitgegeven, ergens een 3500 euro voor de l-l wp, ergens een 7500 voor de zonneboiler en ergens 50 euro voor de badkamerverwarming. De houtstoof met schoorsteen kwam op 2500 euro. 13550 voor het geheel. Nu is die houtstoof optioneel en die zonneboiler moet je zien tegenover de elektriciteit die je anders verbruikt in een huis zonder gasaansluiting. Het is zo dat een zonneboiler icm een gasboiler niet meteen rendabel is. Als je echter de combinatie zonneboiler-elektrische weerstand + l-l wp afweegt tegenover een complete gasinstallatie, dan ziet het er wel intressant uit, en nog meer met de subsidie voor zonneboilers (die afloopt, dacht ik). Bovendien kun je in een puur elektrische configuratie (later) je stroom zelf produceren en volledig onafhankelijk worden, wat je bij gas nooit zal kunnen.

Dit is gewoon de keuze die ik heb gemaakt, en ik geef toe: niet conventioneel en geloof me dat ik het allemaal zelf heb moeten uitvissen want in de bouw denkt men conventioneel enerzijds, en op kosten jagend anderzijds; er is geen enkele aannemer gebaat met een huis dat minder kost. Maar het is mijn keuze en voor mij werkt ze; onze woning is zeer comfortabel en goed om in te leven, en dat is dan vooral toe te schrijven aan het houtskelet.

Als je dan toch voor verwarming op water gaat, denk misschien eens aan muurverwarming; is sneller dan vloerverwarming en ook onzichtbaar.

BTW vergeet warmtepomp met boringen, veel te duur.

 Christof,

grootste energiebesparing en comfort winst zit in correct isoleren.  

Daarnaast zal vv installeren veelal duurder zijn dan radiatoren.  Naar verbruik heb je een paar procenten minder verbruik met vv wegens lagere temperatuurswerking (dus hoger rendement).  Radiatoren eventueel zuiniger als je zelden thuis bent (en dan denk aan het geval dat je wekelijks een paar dagen niet thuis bent).  Maar dat is voor woonhuis zelden het geval.  Vloerverwarming heeft nog het plezier van een hoger comfort.  Al zal hoogste comfortwinst al zitten in goede isolatie.  

Effect houtskelet of andere bouwwijze is eerder beperkt.  Zonneboiler voor verwarming zou ik schrappen en budget eventueel voor extra isolatie voorzien.  Zonneboiler heeft verder geen effect op je manier van verwarmen.  

Welke redenering zag je om houtskelet en vv eventueel niet te doen?

Walter

 "Radiatoren: die werken op hogere temperatuur, en dus niet ideaal met gascondensatieketel?"

=> je kan de installatie perfect zo ontwerpen dat er altijd gecondenseerd wordt.  Ook met radiatoren.  Voor condensatie moet retour temperatuur lager zijn dan 45°C; Je kan vragen je installatie daar naar te ontwerpen.  Een goede installateur heeft daar geen problemen mee.  

Walter

Vloerverwarming in een LEW is duurder, maar levert ook meer comfort (vooral in de winter bij vriestemperatuur minder droge lucht). Zoals veel ander comfort kan ook dit comfort een meerprijs verantwoorden. Dat is kwestie van eigen voorkeur.

 

Wat betreft het SWW, ik stel voor om toch ook een warmtepompboiler met invoer in het huis te bekijken. In de zomer verkleint het probleem met oververhitting daardoor gratis. En de gasketel kan kleiner genomen worden, zodat hij constanter en beter draait.

 

Mvg,

Jurgen

 

 "Wat betreft het SWW, ik stel voor om toch ook een warmtepompboiler met invoer in het huis te bekijken. In de zomer verkleint het probleem met oververhitting daardoor gratis. En de gasketel kan kleiner genomen worden, zodat hij constanter en beter draait."

Jurgen, 

ik denk dat dit een te theoretische benadering is.

=> warmtepompboiler 'invoer in huis'; wil zeggen energie verlies in winter; in zomer is vermogen te klein om oververhitting te helpen bestrijden.

=> gasketel kleiner nemen?  Hoe klein?  de kleinste op de markt leveren een 9kW max.  Die zijn nog steeds perfect om een boiler op te warmen.  Maw, een warmtepompboiler is echt niet nodig als aanvulling van zo een ketel.

Walter

Wat betreft de gasketel heb je gelijk, er zijn configuraties denkbaar met 9 kW een  boiler. Vaak zie ik op dit forum toch nog 14 kW of meer (zie ook startvraag) verschijnen, vooral als er aan een doorstromer voor SWW gedacht wordt. 

 

In een LEW is de periode van extra energieverlies in de winter klein tov een vol jaar. De hulp tegen oververhitting is niet groot in de zomer, maar ten opzichte van het effect nachtbypass balansventilatie zeker niet verwaarloosbaar. Uiteraard moet de zonnewering in de eerste lijn staan. Als er toch overschreiding dreigt, zijn de opties echter behoorlijk beperkt. Als er toch een onaangename overschreiding is, dan kan het eventueel wel in een deel van de woning (bewaren voedsel?) relatief koel zijn.

 

Als gekozen wordt voor een WP boiler kies je ook voor 2 verschillende toetsellen. Dit laat eventueel toe om bvb de WWP boiler naast de badkamer te zetten, en de CV in de garage. Zo kun je de lengte van de aanvoerleidingen verkorten en het verlies aan warm water beperken.

 

Wie kiest voor PV om elektriciteit te maken voor zijn warmtepompboiler, kan op jaarbasis per vierkante meter dakoppervlak zo een stuk meer warm water produceren. Het geheel verdient zich energetisch op korte termijn terug. Met gas blijf je CO2 de lucht insturen. Uiteraard verbruik je niet steeds op hetzelfde moment als dat je produceert, maar met een WP boiler is de verschuiving alvast een stuk kleiner dan met de combinatie PV / elektrische of WP verwarming.

 

Al bij al vind ik dus dat er voldoende voordelen zijn om het niet meteen buiten beschouwing te laten.

 

Jurgen

 

Iedereen: hartelijk dank voor jullie reacties.  Zeer zinvolle inzichten.

Ga in de eerste plaats een warmteverliesberekening laten maken voor ik beslissingen neem.  (Na met verschillende mensen gesproken te hebben lijkt 14kW inderdaad nog véél te veel :-))

VVW behoort nog steeds tot de opties, mogelijk met wandverwarming boven.

Warmtepomp heb ik bekeken bij aantal aanbieders op de beurs, COP voor lucht/water komt niet veel boven de 3 uit dus wat dat betreft niet noodzakelijk beter dan electriciteit.  Prijzen voor warmtepomp grond/water zijn dan weer zodanig dat terugverdientijd voor beetje verwarming dat we nog nodig hebben wel heel lang wordt.

Wat luchtverwarming betreft: werd mij verteld dat dit geen stralingswarmte is en bijgevolg minder "gezellig"; blijkbaar toch nog wat mensen die hier schrik van lijken te hebben.  Gekoppeld aan de ventilatie vermoedelijk helemaal geen goed idee gezien dan je ventilatiedebiet samenhangt met verwarmingsnood.  (Tenzij je verwarmingsnood zéér laag is en zowieso goed gedragen kan worden met uitgerekende ventilatiedebieten - niet zeker of dit bij ons het geval zou zijn; ze spreken vaak van passiefwoningen.)

Ga vermoedelijk optie voor zonneboiler toch open houden door onmiddelijk boiler met twee "spiralen" te voorzien.  Of ik deze voor zowel sanitair ww als CV zou gebruiken weet ik nog niet...  Sommigen zeggen dat CV met zonneboiler niet erg zinvol zou zijn wegens duurdere "tubes" nodig (vacuum-soort) en wegens hoogste verwarmingsnood in winter / tussenseizoenen wanneer veel wolken.

Bij deze hartelijk dank voor de reacties;

Christof

 

 

 

Ge zegt wel "COP lucht water van de warmtepomp komt niet veel hoger dan 3 uit, dus niet noodzakelijk beter dan elektriciteit." Wat bedoelt ge met "elektriciteit". Rechtstreekse elektrische verwarming? Dan is de warmtepomp toch driemaal beter. De warmtepomp is niet interessant omdat de eletriciteit te duur is, 2,5 maal duurder dan wanneer ge dezelfde energie uit gas haalt. Zolang de COP niet boven 2,5 uitkomt verliest men geld met de warmtepomp, zonder de eventuele meerinvestering te rekenen. Nu, een condensatieketel is ook niet goedkoop.