Kan je goedkoop electriciteit produceren in de zomer ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Omdat ik hier op het forum al gelezen heb dat je met zonneboilers gemakkelijk temperaturen van 90 graden en plus haalt heb ik de volgende vraag
Is het niet rendabel om met gas of een biobrandstof het kleine beetje bij te stoken om electriciteit te produceren met stoom ?
Met een klein buffervat heb je vlug een hoge temperatuur waardoor je niet veel moet bijstoken
Als je de bijstook maar laat gebeuren wanneer het buffervat een min temp heeft heb je niet veel gas nodig
Alles hangt natuurlijk af hoeveel dagen er voldoende zon is

Reacties

Niet zo'n slechte redenering denk ik, spijtig dat hier niet meer reactie op komt.

Er zijn zeker momenten na enkele mooie zomerdagen, dat de boiler warm genoeg is en dat eventueel deze energieoverschot nog gebruikt kan worden.

Persoonlijk denk ik wel dat het rendement van een stoomgenerator te klein zal zijn om echt een noemenswaardige opbrengst te hebben.

Pieter

 Allez, zal ik dan es antwoorden: hoe ga je de turbine koelen? Je hebt oververhitte stoom nodig voor zo'n turbine. Dat zou ik ook niet effe in huis willen hebben.

Lees anders eerst es iets over de werking van een elektriciteitscentrale...

Dat zal alleszins een dure installatie worden. Als je weet dat PV-panelen volledig geinstalleerd nu nog slechts 2€/wp kosten ben je zo gegarandeerd goedkoper af.

 Als je die echt kan kopen aan 2 eur/wp zie ik zelfs niet in waarom je nog een zonneboiler zou plaatsen

Dan is het beter zonnepanelen en een electrische boiler

Waar kan ik die krijgen aan 2 euro/wp ?

 Dat is enkel beter omdat dat overgesubsidieerd is. Voor de rest is een zonneboiler nog altijd beter. Om je een idee te geven: ik haal 6kW met 14m2 panelen (of een goeie 420W/m2). En dat is weinig omdat de pomp niet sterk genoeg is (er ligt al een andere klaar). De pomp haalt maar 450l/min terwijl 700l/min nodig is.

 

PV panelen halen met veel geluk een 150W/m2.

Maar dan moet je wel correct rekenen want SWW op electriciteit kan veel meer verbruiken dan je denkt. Dan moet je dus een evenredige installatie aan PV zonnepanelen zetten en dan is uiteraard de ganse installatie kostprijs veel groter dan een zonneboiler.

Die zonneboiler dekt dan zo'n 50% van je SWW kost en de rest van het verbruik kan je dan dekken door zonnepanelen ....

 Waarom zou dat moeten gekoeld worden ?

Ik heb al prototypes gezien van een pelletkachel met een microturbine (greenturbine)

Ik veronderstel dat die ook in huis zal staan

Een zonnecollector heeft wel het nadeel dat die heel moeilijk juist te dimensioneren is

Ofwel heb je in de zomer veel te veel warmte die je in je SWW niet allemaal kwijt kunt ofwel heb je in de winter een tekort aan warmte waardoor je steeds moet bijstoken

 Wat kost een zonnecollector nu ong. per m²

 

 hola, ik ga echt geen google spelen hoor. Als je het wil weten: zoek het op.

eddy,

het systeem dat wij hebben: panelen kosten ongeveer 950€ voor 2.3 m².

Wij hebben 2 panelen en boiler van 300l en dekken ongeveer 70% van ons jaarlijks verbruik voor sww.

Het systeem brengt meer dan 2kwh per jaar op.

In de zomer heb je idd teveel, maar indien juist gedimensioneerd valt dat goed mee. Onze boiler raakt niet in 1 dag volledig opgeladen. Enkel wanneer er verschillende mooie dagen na elkaar zijn slaat hij af rond 15u. (is dan volledig op 85°C)

In de winter heb je zowiezo te weinig, en van de maanden december en januari moet je niet veel verwachten...

Van april tot eind september kunnen we bijna alles doen met de zonnewarmte.

 

groeten,

 

Nayy

Hier 170 €/m2. 

 In het Eandis magazine staat er dat er een subsidie komt volgend jaar van 200 € per m² collector met een max van 1500€

Dus goed voor 7,5 m² gratis collector 

Dan betaal je vanaf volgend jaar dus enkel nog de het voorraadvat en een boiler om bij te verwarmen zelf ?

En de plaatsing natuurlijk

 

in principe is het voorraadvat ook boiler (maar dan in een grotere uitvoering)

een uitvoering in serie: eerst een voorraadvat gevolgd door een boiler leidt tot veel standverliezen en dus eigenlijk meer verbruik tov. een correcte opstelling van enkel voorraadvat (SWW met doorstromer) of boiler. Maar niet de  2 in serie!

 Ik ben er kennelijk een beetje te vlug over gegaan

Ik bedoelde wel een voorraadvat met een doorstromer

 Die wet zegt dat er een verschil in temperatuur nodig is maar niet dat het toestel zelf moet gekoeld worden

Wanneer je stoom maakt onder lichte druk en die stoom is geexpandeert na de turbine heb je het nodige temperatuursverschil

De turbine mag daarbij gerust warm krijgen 

Het toestel moet niet gekoeld worden, maar als je nergens een koeling voorziet kan je geen energie uit je systeem trekken. Daarom ook dat thermische elektriciteitscentrales een condensor nodig hebben (puur verloren warmte maar kan dus niet anders). 

 Om effen terug te komen naar het onderwerp

De vraagstelling ging dus niet uit van het produceren van oververhitte stoom

Dit zou te veel energie kosten

Het idee was dat de zon het grootste deel van de energie levert

Het idee is dus als je water hebt van 90° het niet veel energie kost om er net iets meer dan 100 van te maken

Maar dan moet je op lage druk die stoom omzetten naar electriciteit

En dergelijke turbines bestaan niet

Maar ik dacht dat er misschien iemand een schatting had kunnen maken wat opbrengst betreft

Er zijn immers nog goedkope manieren om de temp nog iets hoger te krijgen zoals gebruik van spiegels en iets meer overdimensioneren  

 Wat verbruikt dergelijke pomp ?

 

 

Het is niet omdat ge bijvoorbeeld een liter water op 100 °C gebracht hebt dat ge ook reeds alles in stoom hebt overgezet. Water koken v raagt veel energie, en zonder stoom staat ge nergens om elektriciteit te maken.

Je zou een Sterlingmotor kunnen gebruiken, aangedreven door warm water uit Uw zonneboiler.

Je zou de koude kant van de motor kunnen koelen met water van onderaan de (stratificerende) zonneboiler, en de warme kant van de motor opwarmen met water van bovenaan. Ik ben geen fysicus, maar iets zegt me dat er op die manier niet veel energie verloren gaat. Je zit natuurlijk met een beperkt temperatuurverschil van mischien 40 graden tussen onderaan en bovenaan de zonneboiler.

Bij 'The American Stirling Company' hebben ze wel een modelletje dat op de warmte van je handpalm werkt.

geinstalleerd ?

Met die nieuwe premie en de belastingsaftrek van 40% zou dat te interessant zijn 

Nee, aankoopprijs zonnecollectoren. 

 De huidige pomp verbruikt maximaal 80W geloof ik. De nieuwe verbruikt er maximaal 150W. De pomp is zowiezo gemodulleerd aangestuurd en draait zelden op 100%. Het echte verbruik is dus zeker lager.

Er zijn heel veel zonneboilers die na de middag uitgeschakeld worden in de zomer omdat ze de max temperatuur bereikt hebben

Bovendien zou je mits aanpassing niet heel de boiler moeten op kooktemperatuur brengen maar slechts het bovenste gedeelte

Gebruik makend van de gelaagdheid van water

Ik denk wel dat er redelijk wat electriciteit kan geproduceerd worden maar denk ook dat met alle kosten van aanpassingen + turbine het economisch niet rendabel zal zijn

Tenzij bij veel te grote instalaties 

Ik zou graag van U vernemen welke firma bij U een zonnecollector plaatst(e) voor 200 EUR /m2.

(zonder het voorraadvat zoals U aangeeft in Uw reactie op 21/09/2011)

Met vriendelijke groet

Ik zou er eerder aan denken om een dieselmotor te laten draaien op zuivere natuurlijke koolzaadolie (dus geen natuurolie die chemisch omgevormd werd tot methylester!). Koolzaadolie kan je bij Waalse landbouwers rechtstreeks aankopen (die rijden daar zelf op met hun traktors). Zij worden daarvoor zelfs gesubsidieerd (door de Belgische staat of door het Waals gewest).  Je hebt dan meteen een goedkope, natuurlijke, hernieuwbare brandstof.  Mogelijk moet je ook geen accijns betalen omdat je de koolzaadolie niet als autobrandstof gebruikt (maar daar ben ik niet 100% zeker van, je kan navragen bij het regionaal Douane en Accijnzenkantoor of bij D&A van uw provincie).

Ik denk aan zulk systeem maar zou mijn garagist het 12 Volt alternatorsysteem laten ombouwen naar 24 Volt (dan kan ik het zonder bijkomende apparaten aansluiten op de Stecca van mijn PV panelen).

De warmte van het koelwater zou ik naar de zonneboiler van het warm water leiden.

Een oude okkazie dieselmotor (zonder computer) kan je al aankopen voor circa 375 Euro.

Als 220V generator kan je ook een driefasenmotor ombouwen met gepaste condensators. Dan heb je direct 3 x 220Volt (maar het nadeel daarvan is dat je de drie fasen gelijk moet belasten). Dit wordt in de windmolensector ook toegepast met goed resultaat. Driefasenmotors zijn bovendien niet duur en je vind ze oud en nieuw bij de vleet en in alle vermogens (van 1/3pk tot 100pk).

 

 

 Je gaat dan het landbouwarsenaal gebruiken om elektriciteit te maken met een efficientie van hoop en al 25%. Om nog maar niet te spreken over de uitstoot. Alles behalve ecologisch hoor. Grijze stroom uit het net is ecologischer...

 

Maar 't is wel goedkoop inderdaad.

Jand:

Als dat het hoofddoel is om enkel daarmee te werken dan heb je gelijk. In de zomer is er meestal zon of licht genoeg en kan je met voldoende PV panelen ruimschoots een laagenergiewoning voorzien.

Als ik tussen de regels lees dan had ik de indruk dan de vragersteller een bijproductie van electriciteit bedoelde, dan kan het voor mij juist wel om te vermijden dat men dan terug petroleum of chemisch bewerkte natuurolie(n) (methylesters...) gaat gebruiken.

Natuurlolie (onbewerkt!) is CO2 neutraal. Ik dacht de er 80% minder roetuitstoot is (ben niet zeker). Roetdeeltjes ervan zijn groot, zouden volgens insiders/voorstanders van koolzaadolie reeds in onze neus tegengehouden worden in tegenstelling tot de zéér fijne roetdeeltjes van de synthetische brandstoffen.

 

Ik zie het echter wel als héél interessant relatief ecologisch item om zulk systeem te gebruiken als noodvoorziening als er in herfst-winter periode gedurende meerdere weken zware bewolking is en de PV panelen dan weinig stroom leveren.

 

 Ik zie het als een zuivere verspilling van grondstoffen. Allez komaan: 25% rendement. Een STEG heeft een rendement tot aan je deur van over de 40%! En dan spreken we nog niet over het verbruik voor de verbouwing van die gewassen en de gevolgen van intensieve landbouw. Of ga je bio-koolzaad gaan nemen? Enig idee hoeveel ha je nodig gaat hebben om enkel al jou behoefte te voorzien? Als je dan toch perse op natuurlijke olie wil draaien gebruik dan toch op z'n minst een WKK.

En als je 't simpel wil houden: koop je energie bij Ecopower. Ik mag trouwens hopen dat je PV panelen niet netgekoppeld zijn.

Een veel betere manier voor noodvoorziening is zorgen dat je veel efficienter met je energie om gaat: veel doen als je veel energie hebt en enkel het strikt noodzakelijke als er weinig is. Als je veel energie hebt ook nog es die energie bufferen, voor elekticiteit gaat dat het beste in batterijen.

Maar echt: koolzaad in een dieselmotor om elektriciteit te maken... ECHT niet ecologisch en totaal niet verantwoord.

 

En er moet toch ook wel iets van mijn lever: dit is een eco forum maar als ik hier sommige threads en reacties lees is die eco alles behalve ecologie. Ik verwacht hier toch een ietwat meer nadenk van hoe je dingen goed en proper doet en dat mensen open staan voor de fouten die ze maken op vlak van ecologie en ook durven inzien dat ze dingen anders moeten bekijken (en niet enkel naar hun geld kijken). En neem dit niet persoonlijk maar ik vind het erg als mensen rendementen van 25% op energieomzetting 'normaal' vinden.

 Ik denk dat het water vlug overal in de tank dezelfde temperatuur zou hebben 

Dan kan je beter een sterling gewoon tegen een zwarte plaat aan zetten 

Maar wat ik mij afvraag is of een sterling werkt bij elk temperatuursverschil

Dus ook zeer warm bv. 100° tegen 70° of zeer koud bv. 10° tegen -20°

Eigenlijk totaal of topic maar ik vraag het mij gewoon af

Ik had het niet over een firma die de collectoren plaatst voor 200 €/m²

Ik heb nog geen zonnecollectoren

ik schrijf:

"Dan betaal je vanaf volgend jaar dus enkel nog de het voorraadvat en een boiler om bij te verwarmen zelf ?
En de plaatsing natuurlijk"

Dus duidelijk en de plaatsing natuurlijk

Maar wie volgend jaar een zonneboiler plaatst moet al idioot zijn om geen 7,5 m² te pakken

Je krijgt 200 € van eandis + 40% belastingsvoordeel (op 333€ is dat 133,2 €)

Dit wil zeggen dat de extra collectoren tot een max van 7,5 m² 333 € mogen kosten geplaatst

Wanneer ik hier lees dat collectoren niet geplaatst kunnen gekocht worden aan 170 € moet dit wel kunnen

Wanneer de collectoren minder kosten is het zelfs een manier om meer terug te krijgen voor de rest van de instalatie

 Als het enkel om de electriciteit gaat geef ik je 100% gelijk

Maar ik denk dat er hier sprake is van het omgekeerde van mijn stelling

Met mijn idee ging wilde ik het teveel aan warmte in de zomer omzetten naar electriciteit

Tewijl dit voorstel eerder een tekort aan warmte in de winter aanvult

Dus wel een wkk

Ik heb daar zelf ook al eens over nagedacht maar dan als woningverwarming maar zit met een paar vraagjes

Kan je het rendement van een verbrandingsmotor veel verhogen wanneer die steeds zijn ideale toerental en belasting heeft?

Hoelang gaat die motor dan mee ?

En waar haal je een kleine motor anders moet je over een groot buffervat beschikken,

Mocht er een motor specifiek hiervoor ontwikkeld worden denk ik wel dat het mogelijk is

Dan zou dat een motor moeten zijn van ong 7.5 kw die 2.5kw elec en 5 kw warmte levert en heel lang meegaat en erg weinig onderhoud nodig heeft

 

 

Jandc:

Ik gebruik in mijn woning +- 3kWh per dag. Ik ben volledig afgesloten van het net en werk met een autonoom systeem met gel-batterijen. Alle verlichting is LED. De zwaarste gebruiker in huis is de PC (moet ik nog eens vervangen door een "mini-green". Om te koken gebruik ik +- 8kg propaangas per jaar. Als er herfst tot lente te weinig zon is moet ik sanitair water ook bijverwarmen met propaan dan kan het wel oplopen tot 18kg propaan per jaar.

Hoeveel kWh verbruik jij per dag? Kopen vind ik  een gemakkelijkheidsoplossing. Kan je een sluitend bewijs geven dat de groene energie die men aanbied  wel 100% eco is zoals men beweerd?

En rendement van motoren en generatoren is altijd om te wenen geweest hé. Ik denk dat je er dan ook niet van moet wakker liggen dat iemand met een eigen generator goedkope energie in het net "zou" kunnen jagen.

Om terug te komen naar de vraagstelling om goedkoop energie te maken zijn er ook nog andere mogelijkheden, vooral op landbouwbedrijven. Biogas (anaerobe gisting van  "aal" , grote composthopen zoals bij een bedrijf in Londerzeel).

Toch wel leuk dat je het erg povere rendement van explosiemotoren (of ze nu op petroleum of bio-brandstof draaien maakt niet uit) benadrukt, dat wordt dikwijls vergeten. De alternator zelf zet dan  ook nog een flink stuk van de input-energie om in warmte...

 

 

In een mini-warmtekrachtkoppeling wordt de warme zijde verhit met een gasvlam.

Anderzijds kan een Sterlingmotor ook draaien met ijsblokjes ( op de koude zijde)!

Het temperatuurverschil is zeer flexibel.

Over ' Ik denk dat het water vlug overal dezelfde temperatuur zou hebben'--> dat hangt af van hetvermogen van de motor,  ik ga uit van een kleine motor die 24h/24h draait op een tank met een voldoende inhoud (1000l bijvoorbeeld) en enkel gedurende het zomerseizoen. Want dat is de vraag van deze discussie: het overschot van warmte uit een zonnecollector in de zomer omzetten in electriciteit.

 3kWh per dag... waw... dan zit je op 125W gemiddeld verbruik. Da's niet slecht voor een huis. En dan nog afgesloten van 't net. Ok, ik moet toegeven dat ik onder de indruk ben. Wij kloppen af op ongeveer 8.2kWh per dag (en geen PV of zo). En dan nog 26kg propaan voor de rest? Ikke zwaar onder de indruk.

 

Als je je energie koopt bij Ecopower dan is die 100% groen. Maar dat wil niet zeggen dat de electronen die van de windmolen komen door je PC thuis gaan. Zo simpel werkt dat allemaal niet. Maar ik neem aan dat je dat zelf ook al weet. 

Ik kan begrijpen dat je denkt aan een dieselmotor + generator. Dat systeem heeft ruwweg een rendement van 25% als je rekening houd met dat de diesel min of meer op zijn efficientste punt gaat draaien en je een hele goeie generator hebt. Het rendement van een goeie generator gaat naar 95% hoor, veel verlies zit daar niet meer op. Een verbrandingsmotor is al iets anders (met dank aan Carnot).

Maar wat ik wilde zeggen is dat je dan beter af bent met een netkoppeling omdat dat een hoger energetisch rendement heeft en bijgevolg groener... Biodiesel is alles behalve ecologisch hoor. 't is niet omdat 't door een landbouwer verbouwt wordt dat het daarom een groene brandstof is, idem met hout (maar dat mag ik hier niet zeggen). Zelfs al is 't maar voor 3kWh per dag. 't is niet omdat je weinig verbruikt dat je daarom mag smossen. 't zou wel wat zijn moest iedereen es nog maar 3kWh per dag verbruiken want dat is eigenlijk de enige mogelijk oplossing: zo weinig mogelijk verbruiken en niks anders. Er is veel te veel nadruk op productie als een oplossing maar da's dik fout.

Ik ben benieuwd wat het bij ons dit jaar gaat worden, 'k heb het niet direct opgevolgd maar 'k heb wat zitten werken aan overbodige stand-by dingen te elimineren (zoals gasketel in de zomer die uit mag). Doet er me aan denken dat ik nog iets moet voorzien voor de modem en NAS. Ideaal zou iets zijn dat kan detecteren of er een ethernet connectie is of niet.

jandc:

Eerlijkheidshalve: Ik ben alleenstaand, met een heel gezin zou dit niet lukken. En... ik heb geen domotica maar schakel altijd onmiddellijk het licht uit (zelfs met de LED's) als ik niet in die kamer ben. Idem met huishoudtoestellen (koffiezet bv.). Ik heb een TV maar op 4 jaren heeft die maar 2 maal aangestaan. Frituurketel is maar 2100 Watt maar ik bak maar sporadisch eens frieten en dan nog als er veel zonlicht geweest is (accu's goed volgeladen). Dat wordt met een huisgezin natuurlijk moeilijk.

 

Voor alle duidelijkheid:

Ik ben niet de starter van dit item. Wel vind ik het basisidee (goedkoop electriciteit maken) heel interessant. Maar wie zou daar niet in geinteresseerd zijn?

 

Ik ben het volledig eens met jou dat het totaal zinloos is om met een eigen generatorset de meter te gaan terugdraaien.

Toch vind ik het idee heel interessant bv. om tijdelijk in gebruik zijnde gerenerators "properder" te laten draaien dan met "rode mazout" . Dan denk ik aan noodgenerators in LEW of werfgenerators op bouwwerven.

 

Op langere termijn zou het ook een optie kunnen zijn zulke toestellen over te schakelen naar biogas.

In onze Westerse maatschappij zitten we met tal van bronnen voor biogas die dikwijls niet of nog onvoldoende benut worden: groen en groentenafval, landbouwafval, snoeisel, etensresten, wol en katoenafval en analogen, houtafval, rioolwater, duizenden kubiek meters aal van mensen en van dieren.... De energie ligt bij wijze van spreken te rapen op de straat (of in de riolen).

 

 

 

 Qua elektriciteitsproductie geloof ik meer in een fuelcell op basis van ethanol. Helaas niet bepaald commercieel op 't moment. Een verbrandingsmotor zou ik echt niet meer doen omdat de verbrandingsgassen van olie niet perse properder zijn dan van diesel. Je moet het maar es opzoeken maar het komt er op neer dan 'biodiesel' niet properder is dan gewone diesel. Niet vergeten dat er bij dat soort spul een hoop fijn stof vrij komt.

 

Voor de rest heb je wel gelijk dat er een arsenaal aan energie gewoon geloost wordt. De all alleen al. Ik heb nog een project gevonden waardat een boer zijn aal laat vergisten en het methaan wordt gebruikt om een gasgenerator aan te sturen. De vrijgekomen warmte dient om het gistingprocess in stand te houden + stallen te verwarmen, met de elektriciteit wordt de boererij + nog wat huizen voorzien. En dit is geen piekprocess zoals PV panelen maar een vrij stabiel continu process.

 

Houtafval wordt al gerecycleerd naar andere toepassingen, idem voor groenafval. Zeker niet alles wordt gebruikt voor energieopwekking. En dat is maar goed ook want typisch kan je veel nuttigere dingen doen met het afval dan omzetten in energie. De focus ligt op 't moment nog te veel naar energieproductie waardat gegrepen wordt naar grote/gemakkelijke installaties net omdat veel energie nodig is. Als minder energie nodig is kunnen kleinere en complexere installaties gemakkelijker gebruikt worden.

Ja het blijkt uit diverse links op Internet dat chemisch gewijzigde plantaardige olien in een Dieselmotor superfijn stof maken.

Anderszijds krijg je dat een Dieselmotor die op pure plantaardige olie (PPO) draait grove roetdeeltjes maakt die in betreffend geval reeds in onze neus tegengehouden worden.

Beide systemen claimen een aantal voordelen die voor diskutie vatbaar zijn.

Persoonlijk stem ik 100% neen op chemisch gewijzigde plantaardige olie, explosiemotors 100% op PPO en voor beperkte inzet vind ik OK.

 

Laat ons hopen dat de brandstofcellen die je vernoemde in de toekomst prijsgunstiger worden. De enorme power die ze op zéér korte tijd kunnen afgeven EN tegen héél hoog rendement vind ik fenomenaal. Stel je voor dat men die dan industrieel nog eens kan gaan voeden met methaan gewonnen uit rioolwater en aal.

 

 Voor kleinschalige inzet lijkt PPO in een dieselmotor mij een goed alternatief, zeker als je de restwarmte nog eens kan benutten door een een WKK aan toe te voegen voor verwarming of sww. Dan gaat het rendement sterk omhoog.

 

En qua fijn stof uitstoot zal PPO gelijkaardig zijn als diesel maar tegenwoordig zijn er roetfilters die tot 97% of meer van het fijn stof uit de rookgassen kunnen halen dus dan is dat probleem van de baan. Er zijn al merken van stroomstroomaggregatenop de markt die dat standaard of als optie hebben.