ramen met drielagig glas in onbehandeld hout

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Bij onze zoektocht naar houten ramen stuiten we op een steeds wederkerend probleem: de producenten willen het hout altijd op één of andere manier behandelen. Anders kunnen ze geen garantie geven, zeggen ze. We willen het echter samen met de gevelbeplanking natuurlijk laten vergrijzen en ook het onderhoudsvrije aspect spreekt ons natuurlijk aan.
Nu is mijn vraag: is het echt onmogelijk om met onbehandeld hout (afromosia, padoek, ...) raaamkaders te maken voor drielagig glas? De kaders hoeven niet thermisch onderbroken te zijn. Als iemand eventueel zelfs een leverancier kent mag hij/zij die ook altijd zeker doorgeven.

Reacties

 yep, wij hadden hetzelfde probleem. Wij hebben eieren voor ons geld gekozen en zijn voor een behandelde versie gegaan

Naar mijn bescheiden mening kan je een degelijke zelfstandige schrijnwerker/firma contacteren om dergelijke ramen te laten fabriceren. Er zijn voldoende firma's die aan je vraag kunnen voldoen. Houtsoorten uit Klasse I voldoen zonder problemen aan het vergrijzen zonder problemen van degradatie op lange termijn.

Mon   

 hallo Esbjorn,

wij hebben een schrijnwerker gevonden die zijn ramen zelf maakt in padoek, afromosia,...

deze zijn ook mogelijk voor 3 dubbel glas

dany geldhof

woestendorp 79

8640 woesten

ik hoop dat dit hetgeen is je zoekt

ik wou ook nog eens vragen of jij eventueel nog een leverancier weet die nog kleine strobalen over heeft? onze leverancier laat namelijk niets meer van zich horen. het was ook via casa calida dat we hem gevonden hebben. Ons houtskelet is nu natuurlijk al op maat gemaakt. Ik zou eens juist moeten vragen aan mijn man wat de afmetingen zijn maar ik weet dat het kleine strobalen zijn en we er een stuk of 110 nodig hebben.

alvast bedankt!

groetjes yentl

 

Bedankt, Yentl, dat is inderdaad wat we zoeken. Heb je er mss een foto van ofzo?

Zijn er nog mensen die zo iemand of een firma kennen?

Ivm de strobalen heb ik een pm gestuurd.

Hallo,

Ik ken iemand die zijn 3 -dubbele beglazing heeft laten maken door schrijnwerker die dat voor de eerste keer deed... moet dus wel te doen zijn...

enige fout die hij toen gemaakt heeft: je mag bij opendraaiende ramen zeker geen standaardbeslag nemen, die zijn niet stevig genoeg voor dat zware triple glas.

 

groeten,

 

Nayy

 Zijn ondertussen naar bis-beurs geweest en hebben daar wel wat opgestoken over onbehandelde ramen:

  • er zijn zeker leveranciers te vinden die dat leveren, ook mét garantie (vb. bij gebroeders Baert in Waasmunster: 10 jaar);
  • gebruikte houtsoorten zijn afzelia, afromosia of padoek (één leverancier was ook accoja aan het bekijken, maar levert dat nog niet);
  • als je de ramen niet behandelt sterft de toplaag van het hout langzaam af en daarom moet je wel om de x jaar de siliconen dichting tussen glas en hout vernieuwen.

Nu zijn we nog benieuwd wat de prijsoffertes zullen brengen, want ramen in onbehandeld hardhout zullen waarschijnlijk wel wat duurder zijn dan in behandeld grenen.

Ik lees hier dat sommige repliekanten de indruk geven dat bepaalde vaklui zomaar de huidige technische goedkeuringen en reglementen die nodig zijn voor het maken van ramen en deuren naast zich neerleggen. Toevallig ken ik één van vernoemde firma's en ik geloof nooit dat die zich tot vermelde toestanden zullen laten verleiden.

 

Een vakman die ramen en deuren maakt moet heden een CE-keur hebben (en dat kost die mensen jaarlijks een pak geld hoor!), EN zij moeten daarbij ook voldoen aan de aanbevelingen van WTCB / CORI of voor Nederland TNO. Daarbij hoort 1 impregnatielaag en minimaal 2 afwerklagen. Bij wijze van uitzondering kan je een schriftelijke overeenkomst maken met uw vakman dat je deze behandelingen zelf gaat uitvoeren.

En dan gaan sommige forumleden hier zo maar met naam en toenaam publiceren dat bepaalde vaklui zich hier niks van aantrekken en zomaar onbehandeld hout leveren, dat vind ik onverantwoord.

Heb je toelating gevraagd aan die vaklui om hiervoor hun naam en adres te publiceren? Ik denk het niet!

Rudy heeft inderdaad gelijk.

Hout onbehandeld buiten zetten is niet verantwoord en schrijnwerkers die dit doen bewijzen hun onbekwaamheid.

Het is toch logisch dat als je het hout van ramen en deuren niet schildert, het gaat rotten. Doe eens de schors van een boom, die zal dan ook niet lang meer leven.

De grote vraag is dan hoe je het meest ecologisch bezig bent, door ramen niet te schilderen zodat ze binnen de kortste keren rot zijn en de bomen dus eigenlijk voor niets gekapt zijn. Of door te verven, wat idd invloed heeft op het milieu, maar waardoor ze wel minstens 50 jaar kunnen dienen.

mister q

rudy heeft zeker en vats gelijk als het over wettelijke procedures gaat.  maar hout kan echter wel zonder veel behandeling.  de grondlaag zou ik zeker ook aanbevelen, maar het is onzin dat hout dat je buitenzet gaat rotten.  neem een vakantie in oosterijk en kijk maar eens hoeveel duizenden ramen daar niet behandeld zijn, en na 20, 30 en meer jaar nog altijd geen spoor van rottingsverschijnselen vertonen.  of houten gevelbekledingen in onbehandelt hout, enz.  dus, onbehandeld is zeker ecologischer!

hans d