Klopt deze kritiek ivm een omgekeerd dak?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Wij zijn eigenaar van een appartement.

Ik heb een offerte aangevraagd voor de plaatsing van een omgekeerd dak omdat de dakbedekking nog in goede staat is.

Kort:

" dikte; 12 cm.,Rd m² K/W= 1.7 x 2 lagen = 3.4
-verwijderen van de bestaande kiezeltjes
-zuiver maken van de bestaande bitumeuze dakbedekking
-plaatsen in 2 lagen v. 6 cm. kruislinks over elkaar STYRODUR ROOFMATE SL-A
(technische fiche in bijlage)
-plaatsen van nw. dakgrind 16/32 mm. 12 m³."

De syndicus heeft een offerte aangevraagd voor isolatie van het dak en vernieuwing van de dakbedekking. De dakwerker die deze offerte opgemaakt heeft, bevestigt in zijn offerte dat de huidige dakbedekking nog in goede staat is en meldt dat de huidige dakbedekking als dampscherm kan dienen. Daarop wordt isolatie gelegd met daarop een nieuwe dakbedekking.

Ik neem aan dat deze oplossing beter is dan het omgekeerde dak maar uiteraard is het prijskaartje van deze oplossing veel hoger (ongeveer maal 3).

De syndicus heeft aan de dakwerker waarbij zij de offerte aangevraagd heeft, de mening gevraagd over het omgekeerde dak en daarop kwam volgende reactie:

"Dan wordt de isolatie boven op de dakbedekking geplaatst, daar bovenop een scheidingsdoek en dan ballast. De isolatie wordt nat bij regen. Er is gemakkelijk ingroei van onkruiden, daar de natte isolatie een ideale voedingsbodem is in combinatie met de grind. De R waarde van deze isolatie is de helft minder dan polyurethaan. De dakopstanden moeten in dat geval overal 35 cm hoog zijn voor het geval van sneeuwval (12 cm isolatie+ 7 cm grint+ 15 cm opstand). Dat is in een renovatie nooit voorzien.
De kostprijs van heel het systeem is niet rendabel. Gezien je tegen deze prijs een degelijk geïsoleerd traditioneel dak hebt.

Het plaatsen van dergelijk systeem op een bestaande roofing is zowiezo niet goed, daar de opstanden te laag zijn en er gegarandeerd lekkage komt bij dooi.

Ik heb dit type dak geplaatst op een deel van mijn garage en de sauna. Het enige voordeel is dat de dakbedekking niet in contact komt met de zonnestraling; verder niks dan nadelen."

Wat is jullie objectieve mening hierover aub?

Dank bij voorbaat.

Mvg,

Christophe

Reacties

Isolatie nat laten worden?

Veel gekker heb ik nog niet gehoord :-).

 Waarom moeten de opstanden 15cm zijn voor als er sneeuw valt???

Klopt, er gaat onkruidgroeien op het dak maar EPS platen zijn echt geen voeding. Zelfs PUR platen kunnen gebruikt worden als die tegen het zonlicht beschermd worden (kiezels op het dak dus). En ja, de boel zal best wel nat worden, water dat tussen de spleten komt enzo.

'k zou zowiezo een andere dakwerker zoeken.

De genoemde isolatie of een ander merk XPS isolatie is daarvoor geschikt. Alle andere typen schuimen zijn uitgesloten.

 

Het luisteren naar het in te voeren veld werkt niet bij mij.

er werd gezegd:

" dikte; 12 cm.,Rd m² K/W= 1.7 x 2 lagen = 3.4
-verwijderen van de bestaande kiezeltjes
-zuiver maken van de bestaande bitumeuze dakbedekking
-plaatsen in 2 lagen v. 6 cm. kruislinks over elkaar STYRODUR ROOFMATE SL-A
(technische fiche in bijlage)
-plaatsen van nw. dakgrind 16/32 mm. 12 m³."

 

moet er dan geen roofing/epdm/afdichting tussen isolatieplaten en dakgrind ??

 

als er water tussenkomt (wat logisch is als er geen afdichting is) heeft de isolatie weinig nut in de nattere periodes want dat water zorgt voor koudebrug effect.

Meer info over deze dakbedekkingsconstructie klik hiernaast op Relavante Forum Items.