ecologische vloeropbouw met hoge inertie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We zijn van plan om volgend jaar een een passiefhuis te bouwen in HSB. Ik heb hier reeds gelezen dat er voor en tegenstanders zijn van een hoge inertie in een ph. Deze discussie wil ik niet opnieuw voeren. Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat dit wel belangrijk is. Om een hoge inertie te bekomen lijken mij 20cm chape met stenen vloer of een betonvloer OK. Maar ecologisch vind ik dit niet echt OK. De EPS isolatie onder de betonplaat plaatsen en zo de inertie te verhogen ben ik niet zo'n voorstander van (geen controle, wegzakken van de isolatie). liefst zou ik gewoon een dikke laag zand of leem gebruiken ipv chape.

Tevens zou ik enkele niet dragende binnenmuren in kalkzandsteen plaatsen en leembepleistering gebruiken in de woning om de inertie te verhogen.

Mijn vraag is dus of het een goed idee is om chape te vervangen door zand of leem en dit om op een milieuvriendelijke manier een hoge inertie te bekomen. Of dat ik eventueel nog iets anders zou kunnen gebruiken.

 

 

 

 

Reacties

 Als je geen vloerverwarming gebruikt kan je een vloer op zavel leggen.

geen vloerverwarming, waarschijnlijk wandverwarming op de binnenmuur in kalkzandsteen. Zavel dat is blijkbaar gewoon zand met een kleine percentage klei. Is dit beter dan bv leem?

 Mij lijkt leem iets om te bezetten. Geen idee wat de drukvastheid van zoiets is. Zavel werdt vroeger veel gebruikt, tegenwoordig is dat vervangen door chappe.

stampleem is een mogelijkheid, was eigenlijk de klassioeke oplossing vroeger, deze werd ook in de hogeschool van aalst toegepast in een

of leemblokken en daarover een tegelvloer.

hans d