Regenwater ook gebruiken voor douche?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

Ik ben binnen kort bouwheer van een nieuwbouwproject. Na mijn overtuiging energiezuinig te moeten bouwen ben ik ook steeds meer geinteresseerd geraakt in het verhaal van het drinkwater.

Tegenwoordig heeft (bijna) iedere nieuwbouw, regenwater voor het doorspoelen van het toilet, water in de tuin, wasmachine.

Ik zou graag willen weten of iemand reeds ook ervaring heeft met het gebruik van regenwater in de douche, bad, vaatwas die toch ook de grotere waterverbruikers zijn. Ik zou het drinkwater willen beperken tot de kraantjes in de keuken en de badkamer (dit zijn tenslotte volgens mijn mening de enigste plaatsen waar echt drinkwater nodig is).

Dit resulteert natuurlijk in 2 aparte verwarmingsinstallaties voor warm water:
- Sanitair warm regenwater voor douche, bad (boiler met eventueel zonnepanelen bijverwarmd met cv-ketel)
- warm drinkwater aan de waterkrane in keuken en badkamer (met gasgeiser)

Ik zou ook een bijvulmogelijkheid willen voorzien van de regenwaterput bij periode van lange droogte zodat die gedeeltelijk kan bijgevuld worden met drinkwater.

Heeft hier iemand reeds ervaring mee?
Hoe heb je dit dan aangepakt en wat vind je van mijn voorstel?
Is dit wettelijk toegelaten (regenwater gebruiken voor douche)

Groeten,
F.

Reacties

Overigens slaan wij water op in de oude beerput  (nadat deze goed gereinigd was). .Handig als je een oude woning hebt.

Verder hebben we 2 oude waterputten. Dit water wordt gebruikt al drinkwater voor onze paarden. De waterkwaliteit wordt jaarlijks gekeurd. Dit water wordt opgeslagen in een tank van 2000 liter. Het is wettelijk niet meer toegetaan omdit water te gbruiken als drinkwater voor menselijke consumptie, ivm met E.coli besmetting, en natuurlijk vanwege enig financieel gewin door het drinkwaterbedrijf, die de gemeente heeft te weten overtuigen dat zij met chloor veiliger drinkwater kunnen leveren.

Tonyka,

Er is een studie gebeurd over WC's in badkamers en wat bleek ?

Telkens de WC na gebruik gespoeld werd kwam er een aerosol vrij in de tropische badkamer van waterdruppeltjes ..... met de nodige bacteriën.

Dus die bacteriën in regenwater waar iedereen het over heeft .... Ik zou ze sterk relativeren

Hoj

bij ons thuis douchen we met 5 personen al gedurende 15 jaar met regenwater. Het staat in een boiler van 150 L die verwarmd wordt door een serpentin met zonnewater. In bepaalde periodes staat die boiler dus dagenlang tussen de 25 en de 45°.
 
Zijn wij dan door het oog van een naald gekropen? Als het té koud wordt, stroomt het door een gasgeiser die het naverwarmt.

Dag Patrick

wat een koolstoffilter exact is weet ik niet. Maar mijn regenwater loopt eerst in een klein betonnen putje met enkele tussenschotjes. Dat putje is gevuld met vuistgrote brokken cokes van bij de kolenhandelaar. Het water moet dan overlopen in de regenput, dat overlopen houdt ook bezinksel tegen, denk ik. En vooral, en hierover las ik hierboven nog niets: het komt van een dak met geglazuurde dakpannen. Ik denk dat dit "het best mogelijke" dak is voor regenwater. (Slechtste = plat dak met asfalt?)

We douchen en baden hier al 15 jaar in met 5 personen. Het staat soms dagenlang in een zonneboiler stil tussen de 30 en 45°. En nog nooit problemen gehad. Altijd erg proper water, de geur is soms minimaal, meestal nihil. Nog maar een keer mijn put uitgekuist, en dat was eigenlijk overbodig. Hij zit wel tamelijk diep, zodat de voorraad altijd erg fris blijft. (Meer dan 1 meter onder de grond. Je moet hem dan wel wat verstevigen.)

Hier kruipen dan ook 4 mensen al 20 jaar door het oog van de naald ....

Bacterieën : Enig idee hoeveel resten van oa menselijke uitwerpselen in het kustwater zitten ?

Kruipt jaarlijks een flink deel van de bevolking door het oog van de naald ?

Al ooit gehoord van een legionella besmetting in een privé woning ?