Piazetta pelletkachel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij hebben een bestaande woning die momenteel verwarmd wordt met mazout gekoppeld aan een luchtverwarmingssysteem.
Bijverwarming in de winter is momenteel een inbouw houtkachel.  Aangezien wij beiden buitenshuis werken van 8 - 16 uur overwegen we om over te schakelen naar een pelletkachel.

Wij overwegen een inbouw pelletkachel, met name een piazetta MP973

Wij hebben de mogelijkheid gekregen om deze te zien opstarten en branden.  Onze reactie is in eerste instantie positief:
 

 * We vonden dat deze zeer weinig geluid maakte, in tegenstelling tot veel andere pelletkachels.

* We vonden deze ook zeer interessant omdat er 4 uitgangen op zitten die de warmte kunnen sturen naar waar we maar zouden willen. 

   - 1 uitgang kan bijvoorbeeld naar de badkamer via de bestaande luchtverwarmingsbuizen 

  - een andere uitgang willen we naar de hall (boven = slaapkamers) sturen zodat de koude er wat gebroken wordt in de winter.

  - en de rest willen we in de leefruimten laten uitkomen. 

* de afvoer kan op de bestaande schouw aangesloten worden.

* alles valt te regelen, zowel de aanzuiging van lucht als de verbranding en de werking van de verschillende ventilatie-uitgangen.

* je kan deze ook als thermostaat instellen.  bv.

   - altijd een temperatuur van 15°

   - 's morgens van 6.00 - 8.00 uur:  21°

   - 's avonds van 15.00 - 23 uur:  23°

 

Eigenlijk dus niks anders als voordelen en onze traditionele verwarming, met mazout, zouden we niet meer moeten gebruiken om het warm te krijgen waar we het willen warm krijgen !!

Nu is mijn vraag:
 

 * Iemand ervaring met dit merk van kachel?  En eventueel met dit type?

* Zijn er bijvoorbeeld ook nadelen?

* Waarmee moeten we rekening houden?

* Wat met de evolutie van de prijzen van de pellets.  Zullen deze op termijn niet duurder worden? 

Het zou fijn zijn mochten er wat reacties binnenkomen.  Over piazetta vind ik namelijk nog niet veel terug.

Ann

Reacties

23°? Dat is wel heel warm, niet? Of u hebt een totaal niet geïsoleerde woning of enkel glas of zo?

dank voor de reactie

Mijne man vindt dat ook te warm maar ik heb het graag lekker warm :-)

Op zich maakt dat niet veel uit, toch?

Nu zaten we wel nog te denken:

Vragen die pelletkachels een onderhoud, zoals bijvoorbeeld de mazoutketel (jaarlijks of tweejaarlijks)  of is het enkel de schouw die met regelmaat geveegd moet worden?

Hoeveel stroom verbruikt zo'n pelletkachtel eigenlijk?

Jaarlijks onderhoud is aangewezen.

Hallo,

 

een vraag die bij me opkomt:

 

- waarom je huidig systeem ontdubbelen indien je een mazoutketel hebt staan ? Naar kostprijs toe (calorische prijs) kostte mazout en pellets evenveel toe ik voor een pelletkachel informeerde. (kan nu misschien anders zijn) Mijn gezond verstand zegt dat indien de mazoutrpijs toeneemt mensen naar alternatieven gaan zoeken en pellets en hout gaankopen, en die prijzen gaan ook de hoogte ingaan.

 

- heb je plaats om pellets op te slaan ? je kan ze maar goedkoop aankopen indien je er veel ineens koopt, en een 'gewone traditionele vlaamse woning' met pellets verwarmen: je zal er een hoopje van nodig hebben hoor... (zeker dubbel volume van je mazoutcitern)

 

- pellets zijn duurzaam, dat is een argument om ervoor te kiezen...

 

- Hoeveel het elektrisch verbruik er is kan je op de documentatie van het toestel vinden. Valt meestal wel mee hoor het verbruik.

 

- Onderhoud is zeker nodig. Maar hangt af van model tot model. (assen leegmaken en stofzuigen)

 

- pellets moet je aanvullen, tenzij dat automatisch is.

 

- in vergelijking met een houtkachel vraagt een pelletkachel weinig onderhoud en maakt weinig vuil, in vergelijking met mazout/gasketel vraagt pelletkachel veel onderhoud en maakt veel vuil.

 post deze vraag eens op het pelletforum... daar zitten specialisten die uitgebreid gaan kunnen antwoorden...

groeten,

Nayy

 

 

ja, dat had ik idd in mijn eerste post wel kunnen vertellen.

 

Waarom kiezen voor pellets of eender welk goed alternatief want uiteindelijk zijn we op pellets gestoten en bleek het een heel interessant alternatief maar uiteindelijk hebben we onze keuze nog niet definief gemaakt.

 

Onze mazoutketel begint wat na te laten.  De brander moest vervangen worden en dit zou ons toch al snel rond de 600 euro kosten.

 

De houtkachel die we hebben, een "dovre" heeft na 16 jaar stoken ook al zijn gebreken.
Een raampje moet vervangen worden en de achterste plaat is gebarsten dus moest ook vervangen worden.  De zijkanten vertonen minischeurtjes ... (de oorzaak ervan zal wel te verklaren zijn maar hier hebben wij nu geen boodschap aan)
Het rendement van de kachel is ook heel erg laag; we verstoken heel veel hout om slechts 2 ruimtes warm te krijgen. De asla zat na een hele dag stoken heel erg vol.  Dit heeft natuurlijk ook te maken met het hout dat we gebruiken en wellicht ook de manier waarop we stoken. 
De badkamer moesten we telkens nog met de verwarming warm krijgen.

 

Dus, als we dan toch zouden gaan voor een nieuwe kachel, zouden we kijken wat ook zou kunnen dienen als hoofdverwarming.

 

De hierboven omschreven kachel lijkt ons daarom een goede kachel die ons dit kan geven.  Mijn vraag blijft uiteraard of iemand anders hier ervaring mee heeft?

 

Zou dit voor u (navyy) ook een voldoende argument zijn om te veranderen van systeem?

 

Met het onderhoud bedoel ik eerder zoiets als een verplicht onderhoud om in orde te zijn voor de verzekering o.d.  Ik denk niet dat dit nodig is, alleen de schouw zal moeten gebeuren, of ook niet??

 

Ik heb ondertussen gezien dat het verbruik ligt tussen de 130-170 watt?  Ik weet alleen niet hoeveel euros dit op jaarbasis ongeveer zal kosten.

http://www.ardea.eu/nl/verwarming/kachels/inbouwkachels/pellet/mp-973/?

Dit zou hem kunnen worden

 

Ik ben benieuwd naar de meningen en/of ervaringen die er zullen komen.