rendement condensatieketels

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo, ik ben nieuw op dit forum dus even voorstellen: wij Energiesnoeiers zijn een onderdeel van een vzw, het Vilvoords Zilverpunt, die energiescans uitvoeren in opdracht van Eandis in de regio Vilvoorde, Machelen, Grimbergen. (Meer info over energiescans hier: [[http://www.eandis.be/eandis/klant/k_gratis_energiescan.htm|Eandis Energiescans]], [[http://www.energiesnoeiers.net/es/energiescans_42.aspx|Komosie]]. Wij zijn met drie energiescanners en doen sinds een jaar of drie huisbezoeken. Wij komen dus bij heel wat mensen thuis, en ik heb er nu een gewoonte van gemaakt om altijd eens te kijken naar het verbrandingsattest van de ketel, meer bepaald het rendement. En nu heb ik gemerkt dat meestal het rendement van condensatieketels, ook heel recente toestellen, niet hoger ligt dan 98%. Dat is een stuk lager dan de theoretische 109%. Op zich geen probleem, is nog altijd heel goed, maar de terugverdientijd gaat dan toch een stuk langer zijn dan wat standaard verteld wordt aan de mensen? En om een oude ketel te vervangen die nog een rendement heeft van een 90%, is dat dan wel de moeite? (Wij komen ook vooral bij weinig bemiddelde mensen, dus het moet echt wel renderen). groetjes, Bart

Reacties

 

Even van die site afgeplukt:

-"De Energiesnoeiers zijn kortgeschoolden en langdurig werkzoekenden die via de sociale economie worden opgeleid om energiebesparende maatregelen uit te voeren."-

 

Zou het kunnen zijn dat het verschil tussen de onderste en bovenste verbrandingswaarde van aardgas wellicht nog niet behandeld is?

 

Groet, Cp

Metingen voor het verbrandings-attest moeten altijd gebeuren op schoorsteenvegertje (100% cv-vermogen ) .

Bij dit vermogen kom je meestal uit bij deze waarden ...

wanneer de ketel lager in vermogen draait , dan krijg je andere COwaarden ! 

klopt, ketels worden normaal altijd gemeten in vollast, en dan zit je altijd een stuk onder het maximale rendement, dat zich bij deellast bevindt. en dit kan tot 10% schelen!

hans d

Tumkie, Hans,

 

Leuk en aardig die bijdrages.

 

Maar vertel ons dan eens op welke verbrandingswaarde die vermogenstest dan gestoeld is?

  

Dat is me nu nog niet duidelijk.

 

Groet, Cp

met een theoretisch rendement van 109% lijkt mij de vraag compleet overbodig!

 Mm, we zijn niet allemaal kortgeschoolden natuurlijk. Maar we willen wel altijd bijleren.

 Ja, maar dat is dan toch ook het geval bij de oude "te vervangen" ketel? Die wordt toch ook op dezelfde manier gemeten, op vol vermogen?

Wat ik wil weten, is het volgende. Ik ga bij een klant die een oude ketel, waarvan het gemeten rendement 91% was, vervangen heeft door een condensatieketel waarvan het gemeten rendement 98% is. Kan hij zich dan verwachten aan ongeveer 7% minder aardgasverbruik, of zit het anders in elkaar?

 Er zijn 3 parameters in het verhaal:

1) modulatie : laagste modulatie = hoogste rendement

2) retour temperatuur: laagste retour = hoogste rendement

3) doorstroomvolume: hoogste debiet = hoogste rendement

 

Als die gasketel op vol vermogen draait voor radiatoren in een 70/50 regime en er zijn een hoop radiatoren afgesloten dan mag je zelfs al blij zijn dat je die 98 al haalt.