Hoek zonnepanelen maandelijks aanpassen - rendementswinst ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb fotovoltaïsche zonnepanelen op mijn plat dak, waar ik gemakkelijk aan kan.
Die panelen staan op een stelling, waarvan ik de hellingsgraad eenvoudig kan veranderen.

Ik had gezien op de website http://solarelectricityhandbook.com/solar-angle-calculator.html (voor Belgium,Brussels) dat de ideale hoek varieert tussen 16° en 62 graden...naargelang de maand.

Zou het de moeite lonen om de hoek maandelijks aan te passen?
Bestaan zijn er formules om de rendementswinst te berekenen?

Mvg
Chris

Reacties

op http://sunbird.jrc.it/pvgis/apps/pvest.php?europe= kan je dit berekenen. In de winter kan je het rendement verhogen door de panelen stijler te zetten, maar volgens mij kan je max 10% extra rendement halen in de wintermaanden, wanneer de opbrengst al laag is. 10% op een klein bedrag is natuurlijk klein... Dit gaat er wel vanuit dat je panelen zuid liggen, als je veel van het zuiden afwijkt kan je denk ik meer winst boeken door de hoek aan te passen

 

Enfin, bereken het eens, en laat het ons weten... 

zullen de panelen dan niet in elkaars schaduw kpmen te staan? Zeker in de winter, wanneer ze verticaler staan?

eddy

Stijn, dit was wat ik zocht...bedankt!

 

Eddy , aan die kleine hoek van 16° kom ik niet, maar dat hoeft ook niet daar de "winst" in de wintermaanden echt wel nominaal is,

zoals Stijn reeds aangaf.

 

Chris

Als je dit stipt zou opvolgen schat ik de meeropbrengst tussen de 5 a 10%. Het hangt er ook van af wat voor soort panelen je hebt. MonoPV is gevoeliger voor rechtstreeks zonlicht dan polyPV.