Warmwaterbatterij in de balansventilatie als bijwarming PH

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Zijn er mensen die ervaring hebben met het gebruik van een warmwaterbatterij in de ventilatiekanalen om warmte te verdelen in een PH ?

Ik vraag dit om te kunnen vergelijken (als dat kan uiteraard) met wandverwarming.... een warmwaterbatterij plaatsen zal minder tijd kosten dan wandverwarming en is bij HSB ook minder duur dan wandverwarming.

 

Verdeelt zo'n batterij de warmte efficient ?

 

Hoe warm moet zo'n batterij zijn om (voelbare) warmte af te geven aan de ventilatielucht ?

 

Voel je als bewoner effectief de warmte via de ventilatie ?

 

Moeten de ventilatiebuizen acher de batterij geïsoleerd worden om die warmte niet te verliezen in het vals plafond ipv uit de ventilatiemonden ?

 

zelf zou ik de batterij dan enkel voor het gelijkvloers gebruiken en niet voor de verdieping (anders worden de kamers ook rechtstreeks verwarmd maar in principe heb je al warmteverdeling via de D ventilatie). Voor de badkamer zou ik kunnen opteren voor een infrarood stralertje ofzo (warme lucht blazen en tegelijkertijd afzuigen in dezelfde ruimte lijkt me raar)

Reacties

 

 

Volgens mij is de kwestie niet zozeer hoe warm de batterij moet zijn, maar wel hoe warm de lucht moet zijn om op koude zonloze dagen het PH toch warm te houden. Het ventilatiedebiet is immers eerder aan de lage kant en lucht is een slechte warmtedrager. Bij de eerste PH werd dit princiep veel toegepast. Daar werden dan dikwijls de slaapkamers mee betrokken, maar gelijk ge zelf zegt komt men daar nu van terug. Het is in elk geval niet de meest comfortabele manier van verwarmen.

Beste Kris,

Ik heb een water/lucht warmtewisselaar na de balansventilatieunit geplaatst, met de bedoeling om op deze manier aan de beperkte warmtevraag van onze passiefwoning te voldoen. De unit staat op zolder. Deze is nu uitgeschakeld, en 1 radiator in salon verwarmt nu het huis gedurende het vriesseizoen.. De ventilatiekanalen stralen de warmte af op de verdieping en op zolder, welke ruimtes te warm worden, terwijl de afgekoelde lucht de leefruimte op gelijkvloers niet kan op temperatuur houden. 

U dient de kanalen dus zeker te isoleren. 

die ene radiator in het salon, is dat een electrische (olie)radiator ?

 

dus het probleem van (verlies)warmte dewelke reeds verloren gaat in de ventilatiekanalen (en het plafond of andere kamers verwarmd) is reëel en zeker niet te onderschatte  !!

 

misschien toch beter voor wandverwarming gaan

Kris,

Kijkt U ook even in deze discussies:

http://www.ecobouwers.be/forum/post/lew-k25-werwarmen-met

en

http://www.ecobouwers.be/forum/post/zonneboiler-als-warmteverdeelstation

Onze radiator is aangesloten op CV-heetwatercircuit.

Ik raad U aan om het ontwerp van Uw verwarmingsinstallatie goed te overwegen en de kostprijs van alle varianten door te rekenen.

Zoniet riskeert U uiteindelijk een investering uit te voeren die niet substantieel zal verschillen van een klassieke CV-installatie (of ze zelfs zal overtreffen)!

Mvg

nadeel van deze werkwijze : living en slaapkamers worden verwarmt, en dit is meestal niet nodig ...

badkamer wordt niet (rechtstreeks) verwarmd en daar meestal als eerste nodig ...

 

 

CV-ketel (op gas) in PH, hoe kom je hier uit de kosten??? gasaansluiting, 700 - 800 €

ketel : 2000 € minstens

radiator en toebehoren, ...

 

voor paar uur per jaar ?

 

MVG

stefan

 

PS : perfecte oplossing zoek ikzelf ook nog steeds.

 

Die paar uur per jaar is zwaar (zeer zwaar) onderschat hoor! Wij hebben dit jaar toch tot eind februari bijverwarmd.

Aardgas, je wilt ook nog warm water in huis, toch?   SWW is meer dan dubbel van energievraag voor verwarming ( in PH ).

Ik ben gegaan voor lage verbruikskosten per maand en geloof dat dit ook meest ecologische is, zolang groene stroom niet echt groene stroom zal zijn.

Maar over al deze onderwerpen is op dit forum al zeer veel geschreven.

 

 

Is de plaats om een warmwaterbatterij te plaatsen dan niet eerder vlak voor de uitblaasmond van de ventilatie in de leefruimte (zithoek/living)  ??

 

op die manier is het hele ventilatiesysteem zonder warmtebron en wordt de warmte net daar aan dat laatste stukje ventlatie toegevoegd waar het moet gebruikt worden ....

 

uiteraard zal het ventilatiesysteem nadien wel door opzet van systeem D de warmte recuperen naar de andere kamers

 

blijft natuurlijk de vraag hoe je dan de badkamer gaat verwarmen .... ook met een warmwaterbatterij terplaatse of eerder met een ventiloconvector ?

(vermits er in de badkamer enkel afzuiging hoort te zijn en zijn rechtstreekse luchttoevoer)

Je kan kiezen. Grotere luchtgroepen hebben de nodige plaats om een batterij in de luchtgroep te plaatsen, en anders kan je ze nog na de luchtgroep plakken, maar op regelniveau ben je daar niet zo veel mee, want je verwarmt alle lucht, dus ook die voor de slaapkamers. Op wat ga je die batterij sturen ?

Het is wel interessant om een algemene voorverwarming te doen indien gewenst, maar een goede recuperator doet dat ook.

Je kan lokaal op je ventilatielucht bijwarmen met een kleine batterij, maar je bent natuurlijk beperkt tot het debiet dat je (klein) luchtdebiet kan leveren en je moet telkens een warmwaterleiding tot aan je batterij trekken. Misschien is het dan nuttiger om een radiator te plaatsen, qua regeling interessanter denk ik omdat je niet afhankelijk bent van je luchtdebiet.

Geert

 

 

Oostlandvader: vanaf wanneer ben je begonnen met bijverwarmen?

Op 11 November, maar is niet echt relevant, want slechts op 6 December is ons ontbrekend glas geplaatst, daarvoor konden we bezwaarlijk van PH spreken. Ik ga ervan uit dat het in normale omstandigheden ergens rond 1 December zou geweest zijn.

Daar een passief huis 15000 watt per m² per jaar verbruikt(=15kwh), en daar de verwarminsinstallatie 15 watt per m² kan leveren, moet de verwarming dus 1000 uren per jaar volle bak draaien  om aan die 15000 per jaar te komen ( of 2000 uur aan 50%)

 

Daar een jaar 8000 uren telt draait de verwarming minstens 1/8 van een jaar volle bak, of 1/4 van een jaar aan half vermogen.

 

Echt weinig is dit dus niet, het is dus een verhaaltje dat de verwarming enkel op de koudste dag van 't jaar zal moeten werken.

eddy

eddy

die berekening moet je me eens uitleggen, ergens klopt er volgens mij iets niet.  het aantal uren dat de ketel moet draaien hangt af van z'n vermogen. als je 15 kWh voor verwarming nodig hebt en je huis 150 m² meet, moet een 10kw ketel 225 uren draaien op vollast, stel dat ie op z'n onderste modulatie 1 kW levert, wordt dat 2250 uur. 

hans d