isoleren HSB muur - tussenmuur

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Mijn HSB is een halfopen bebouwing.
Tussen mij en de buren staat een muur gemetst met betonstenen
Mijn houten stijlen staan op 2 cm van deze tussenmuur
Mijn stijlen zijn 14cm breed
Plaats ik in deze muur 14cm isolatie zodat enkel mijn stijlen gevuld zijn en er dus een luchtspouw overblijft van 2cm of plaats ik ineens 16cm isolatie tot tegen de tussenmuur?

Mvg,
Tom

Reacties

 Bij ons is het ook een half open bebouwing. Tegen de gemene muur komt ons HSB van 18cm. Er blijft eveneens 2cm spouw tussen omdat de gemene muur hier en daar wat vliegt richting onze kant en zo voorkomen we dat ze elkaar raken.

 

Voor de HSB tegen de muur gezet wordt zal er een zachte rotswol tegen de HSB genageld worden om de spouw op te vullen. De rotswol is flexibel genoeg om de eventuele verschillen van de gemene muur nog op te vangen.

 

De spouw van 2cm zou ik zeker opvullen want anders krijg je over de hele lengte van de muur mss een bepaalde luchtcirculatie. 

 

Vraagje, als je 16cm wilt gebruiken ipv 14cm? Is er dan geen OSB of ander plaat gevezen aan de kant van de gemene muur?

Neen er zit inderdaad geen plaat tussen de skeletmuur en de betonnen muur.

Aan de andere kant juist hetzelfde verhaal, ook een houtskelet op 2cm van de tussenmuur.

mijn andere 3 muren hebben osb/ isolatie/celit platen/4cm spouw/gevelsteen dus hier goed opgebouwd naar het dampopen systeem.

Alleen weet ik dus niet direct hoe ik de tussenmuur moet aanpakken....?

als ik opvul met 16cm isolatie tot tegen de tussenmuur, moet ik me dan geen zorgen maken naar dampopenheid?

of geldt dit enkel voor buitenmuren?

Op zich is dat enkel voor buitenmuren omdat je op een gemene muur eigenlijk geen afkoeling hebt. Doch, waarom zou je u zorgen maken voor dampopenheid? Uw isolatie is toch dampopen (rotswol, glaswol, cellulose,...zolang het maar geen PUR/PIR/...is)?

De isolatie is idd dampopen maar niet de betonnen muur erachter.

Mijn buitenmuren daarentegen hebben celit na de isolatie en kunnen dus "ademen"

 

 

 Ja, maar die betonnen muur, is dat een gemeenschappelijke muur waar er achter ook verwarmt wordt? Dan moet je deze niet als buitenmuur zien. Aan de andere kant is dan immers dezelfde temperatuur en vochtigheid (of zo goed als) Damopenheid doet er dan niet toe. In principe moet er dan zelfs geen isolatie zitten tenzij als ontkoppeling voor het lawaai...

 

Maar in HSB heb je die ruimte toch beschikbaar in uw skelet, dus dan kan je het maar het best opvullen...

 

dat is een gemeenschappelijke muur, mijn kant wordt verwarmd, de kant van de buren is een onverwarmde garage.

 

Nog een vraag:
Hoe dik dienen de binnenmuren (bv tussen badkamer-slaapkamer, tussen living-garage,...) geïsoleerd te zijn?
Ineens de volledige 14cm opvullen of is dit niet nodig en volstaat bv 8 of 10cm?

 ik denk dat het toch logisch is dat je de ruimte opvult die beschikbaar is? Bedenk dat je bij binnenmuren ook eventuele lawaai overdracht kunt hebben naar andere kamers dus ik zou zeker de dikte gebruiken die de HSB wand heeft.

Bij buitenmuren is dit idd logisch om de koude buiten te houden maar bij binnenmuren stel ik me de vraag of deze volledig dienen gevuld te worden?

 

 Nee, moet niet. Ik zou toch wel de muren tussen verwarmde en onverwarmde ruimte goed isoleren bv tussen leefruimte en garage. Tenzij je uw garage ook op 20° wilt houden...

 

Maar ik zou de beschikbare dikte vooal gebruiken om geluid wat meer te isoleren tussen 2 kamers zodat je uw wasmachine niet hoort draaien tot in uw slaapkamer of als er bv iemand vroeger gaat slapen of kinderen hebt deze niet moeten wakken worden omdat de TV teveel kabaal maakt. Ook een douche nemen kan wel wat kabaal maken van gekletter van water, best wel vervelend als er bv iemand om 5u moet op staan terwijl de andere nog kan blijven liggen. Dat zijn pas zaken die je opvallen wanneer ze zich voor doen.

 

Voor het prijsverschil moet je het niet doen volgens mij. Het zal iets schelen per m² maar nu ook de wereld niet zeker?