uitsparen van mazout bij de CV

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Een houtkachel met of zonder waterdoorstroming, dat is voor mij nu de vraag. Er is weinig info op de gewone sites van de kachelbouwers te vinden.
Mijn hoofdpunten staan onder de Tags. Mijn vraag is of het loont met waterdoorstroming aan te vatten op je 66ste.
Hout is geen probleem en heb ik gratis buiten het materiaal en het transport. Plaats in de kelder heb ik zat en de houtkachel en de brander staan bijna recht onder elkaar.

Reacties

't is niet evident van een systeem te vinden dat een goede houtverbranding toelaat en ook warmte afvoert zonder de vuurhaard te veel af te koelen.

 

er zijn eigenlijk verschillende moeilijkheden aan zo'n systeem: 1 afkoelen van de vuurhaard, met als gevolg slechte verbranding, 2 water mag niet beginnen koken, 3 eenmaal de nodige energie bereikt is gaan sommige de zuurstoftoevoer verminderen, gevolg enorme rookpluim en slechte verbranding, bepaalde systemen hebben een warmtewisselaar die sterk vervuilt, ...

 

Temeer: als je een normale vlaamse woning volledig met hout wil verwarmen zal je enorme hoeveelheden hoeveelheden moeten aansleuren.

 

Ik denk dat het enige systeem dat goed werkt massakachels zijn, waar aan de buitenkant buisjes lopen. In de buisjes kan water lopen dat opgewarmd wordt en dat warm kan je gebruiken om een buffervat of je SWW op te warmen.

Nadeel is wel dat het systeem vrij duur wordt, en nogmaals: een normale woning krijg je zo niet warm...

 

In je plaats zou ik gewoon voor een modern hoogrendementskacheltje gaan. Nadeel is dat enkel de ruimte waar hij staat zal opgewarmd worden...

 

groeten,

 

Nayy

 

 

 

Beste,   In aanvulling op Navy: Naar wat hij terecht schrijft over de kwaliteit van het verbrandingsproces, weest bedacht op allerlei goedkope kacheltjes met watervoerende mantel uit b.v. China, daarbij wordt een goed verbrandingsproces niet gerespecteerd!   Het is ook de vraag wat je eigenlijk het liefste wilt, een kachel(tje) in de living met vlammetjes, of serieus besparen op stookolie. Als ik het zo lees heb je al een houtkachel die je wilt vervangen, en die een verdieping boven je CV ketel staat?   In die laatste beschouwing kun je dan nog eens kijken naar een houtketel volgens het vergasserprincipe. Die kan moeiteloos de gehele verwarmingsbehoefte op hout aan.   Waarbij nog opgemerkt, heb je inderdaad zo’n Vlaamse woning, dan is de eerste boodschap serieus isoleren!     Groet, Cp

 Vooreerst melden dat mijn woning in Recht staat. Vandaar mijn gebruikersnaam. Dat is in de buurt van Sankt-Vith. Dat impliceert dat ik hout genoeg heb want ik woon er midden in.

De andere helft in huis wou graag eens vlammetjes zien en daarom deze wisseling van kachel. En waarom dan geen water er door laten lopen dacht ik en ben dus op zoek gegaan op internet.

Op het moment sta ik op een keuze van een houtkachel met een vol waterreservoir van 35 liter achteraan en aan de zijkanten. De kachel is helemaal ingepakt met wat in het duits noemt 'kacheln', zoals de tegelkachels in Oostenrijk. Dat neemt veel warmte op en straalt zachtjes uit. Hij komt niet uit China maar uit Servië. Dat merk je aan de aankoopprijs. Hij kan 5 radiatoren voorzien van warmte. Ikzelf wil het gebruiken in de vloerverwarming, maximum 40°, en ik ga over een boiler van 800 liter. Heel dit project komt dan op een 4.000 Euro wat me vrij schappelijk lijkt.

 

Inderdaad scherpe prijs.