Vochtproblemen bij breukstenenbouw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

We zijn de trotse bezitters van een oude breukstenen boerderij. Het volgende wil ik U graag voorleggen:
Het huis dateert uit 1830 en is gebouwd uit rode breuksteen (flagstone) en is met leem en kalk gemetseld. Het fundament bestaat uit kalk. Het is gebouwd op leemgrond.
De muren trekken aardig wat vocht op, dat goed te ruiken is. Ik ben al bij verschillende bouwheren geweest, maar die komen met uiteenlopende antwoorden om het optrekkend vocht tegen te gaan. Varierend van electrische verwarming in de muren, injectie of behandelend met damplaten of bitumen.

Heeft iemand ervaring met dit soort wanden of bouwstijl, en wat is de beste methode om het optrekkend vocht tegen te gaan? Bij voorbaat dank.

 

ps: De wanden zijn gemiddeld 60-70 cm dik.

Reacties

Vochtproblemen los je niet op door verwarming. Dat kun je dus al zeker schrappen. Het enige dat je daarmee probeert te doen is constant het vocht laten verdampen. Dit kost alleen maar enorm veel energie.

Het vocht in de muren laten is liefst te vermijden. Dus onderkappen of injecteren lijkt met zoals steeds het beste, alleen weet ik niet of dit mogelijk is met dergelijke diktes.

Tonyka,

 

Dit lijkt me meer een bouwstijl uit Midden- of Zuid-Frankrijk.

Waar staat dit huis ergens ? En hoelang is je stookseizoen en hoelang je "koel"seizoen ?

 

Wat zijn je opties? Langs buiten isoleren of enkel langs binnen ?(beschermd dorpszicht zoals op de meeste plaatsen in Frankrijk?)

 

M (G)

Vooraleer over isolatie na te denken best eerst de vochtproblematiek oplossen hé. ;-)

Hallo,

Het huis staat in de Eifel. Het is een traditionele "streckhof". Dat zijn meestal lange winters en korte maar warme zomers.

Binnen isoleren is bij dit soort woningen geen optie, daardoor gaat de ademing van de wanden niet goed. Het huis staat op de nominatie om beschermd te worden. Vandaar dat gevelisolatie ook niet kan. De enige goede isolatieoptie is om leem met kalk en stro te gebruiken aan de binnenkant. Maar voordat ik iets aan het stuckwerk wil gaan doen, moet het vochtprobleem worden opgelost. Voor een deel is dat al gebeurt (lekke afvoeren en dakgoten gerepareerd en vervangen) Maar omdat de woning half ingegraven is (de voorgevel zit 1 1/2 meter dieper in de grond dan de achtergevel) blijft de voorgevel vochtig. De wandopbouw is ook iets speciaals: die bestaat uit 2 gestapelde wanden met daartussen losse keinere keien, leem en holle ruimtes. Beide zijden zijn wel met een mortel afgewerkt.

De enige optie die ik zie, is de gevel uitgraven en behandelen met bitumen.

Tja, verwarmen leek mij ook geen optie.

Hallo Tonyka,

 

Die wandopbouw is eigenlijk typisch voor deze huizen. Wel verbaast me het leem als mortel. Dat wordt, dacht ik, meer zuidelijk toegepast. Eerder typisch zijn kalk-zand mortels en trass of trass-kalk als vochtwering.

 

Met deze muuropbouw lijkt me onderkappen een heel moeilijke(onmogelijke) zaak. En zonder onderkapping zal de voorgevel ook met behandeld met bitumen, in contact blijven met de vochtige gond.

 

Is er misschien een reden dat die grond recent vernat is ? Recent opgehoogd ?

Kan het nog oud vocht in de muren zijn van de lekke goten (opdrogen kan meer dan een jaar duren)?

 

Waren de benedenruimtes vroeger wel voor bewoning ? Of waren het stallen?

 

Als je enkel langs binnen kan isoleren, moet je dat inderdaad doen met materialen zoals je al aangaf.

Stroleem, maar beter nog houtlichtleem, kurklichtleem of blahtonlichtleem. Houtwol kan ook. In Frankrijk werken ze met dergelijke huizen vaak met chanvre-chaux.

 

En in ieder geval moet de dikte van isolatie beperkt blijven.

Anders kom je zeker in de problemen met condens. Het komt erop neer dat het kapillaire vochttransport in de isolatie die naar binnen gericht is en verdampt aan de binnenoppervlakte de sneheid van de dampdiffusie van binnen naar buiten (en neerslag ervan in de isolatie en muur) moet kunnen bijhouden.

 

Ga dus maar uit van een thermische correctie ipv een echte isolatie. Al kan ook die thermische correctie wel al een grote verbetering zijn met de huidige situatie.

 

Maar ook verwarming zal zeker zo belangrijk zijn en blijven.

 

M

De leemkalk is gebruikt tijdens het stapelen, het stuck en voegwerk is trass.

De grond is gezien het voeg en stuckwerk (ondergrens) niet opgehoogd. Het huis is gedeeltelijk onderkelderd (gewelven breuksteen en leem) is was oorspronkelijk een "Kriegskeller", vandaar denk ik de gedeeltelijke  ingraving. Het kan inderdaad zo zijn, dat de vroegere lekkages geleid hebben tot het probleem. Hoewel hier in de regio veel huizen (zeker de oude , zover die de oorlog overleefd hebben) problemen heben met optrekkend vocht. Het andere gedeelte van de hoeve zijn stallen geweest. Maar qua bouwstijl van de wanden is daar geen verschil.

Wat ik hier mis is de knowhow van bouwmeesters over dit type woningen. Gelukkig bestaat er nog een tweede soortgelijke woning niet ver hier vandaan, welke waarschijnlijk gebouwd is door de zelfde bouwmeester. Tekeningen, bouwplannen, huizen etc. zijn tijdens de oorlog allemaal verloren gegaan. Vandaar dat de overheid hier nu zoveel mogelijk oude woningen wil behouden. Het is alleen een enorme zoektocht om alles uit te zoeken. Hoofdstuk 2, het dak, wordt ook nog een opgave. Het allereerste dak had een strobedekking. Dat is later vervangen door platte zwarte pannen (die vind ik hier rondom nog veel terug, tijdens de graafwerkzaamheden). Nu liggen er betonpannen op, maar die zijn niet goed bestand tegen het klimaat hier. 

Over de isolatie: Ik had laatst ergens gelezen, dat er kunststofplaten bestaan die goed isoleren en de ademing van de wanden ongemoeid laat.  Het lijkt aanlokkelijk om die te gebruiken, maar ik wil eigenlijk de hoeve zo oorspronkelijk als mogelijk houden. Er wordt gestookt op olie en hout, en dat wordt uitgebreid met zonnepanelen voor verwarming. Ik moet zeggen dat de temperatuur zonder verwarming redelijk constant is: gemiddeld 10 -12 graden, ook als het bijna 10 graden vriest. In de zomer is het heerlijk koel. Dat zijn denk ik de voordelen van een massieve woning. Het nadeel is, dat het lang duurt voordat je de boel verwarmt hebt (het koelt daar en tegen ook erg langzaam af). 

Over het fundament: Dat is een hele dikke kalk laag, die bijna zo hard is als beton. Het vreemde is dat de vochtigheid van die laag erg meevalt. Sterker; het lijkt alsof die laag geen vocht optrekt. Dan blijft er een strook van ongeveer 40- 60 cm over, die direct met de omliggende aarde in contact komt. De 1e 20-30 cm onder het maaiveld is duidelijk het natst.