elektrische verwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

Vrienden van me hebben een woning die verwarmt is via elektrische convectoren (1500 W - 2000 W en bijverwarmingselementen 2000W). Ze overwegen nu om een HR TOP-ketel te plaatsen met radiatoren. Hun verbruik aan elektriciteit voor de verwarming = 20 000 kWh/jaar. Wat zou hun geschatte aardgasverbruik zijn indien ze de condensatieketel zouden plaatsen,is dit dan ook 20 000 kWh/jaar of zie ik dit verkeerd ?
Indien dit correct zou zijn dan betalen ze ipv +/- 5000 euro/jaar nog +/- 1500 euro/jaar aan stookkosten.

Alvast bedankt voor de reacties

KVO 10

Reacties

 Uw kWh voor verwarming blijven nagenoeg gelijk omdat de warmteverliezen niet veranderen. Dus 20000 kWh gas of 20000 kWh elekticiteit wijzigen niet.

 

Maar vermits gas toch 3x goedkoper is dan elekticiteit kan je de rekening wel zelf maken zeker? Het is dus vooral de energiebron die goedkoper wordt. Maar ik sta mezelf toe om de opmerking te maken ...20000kWh, zal toch niet te beestig goed geïsoleerd zijn zeker?

Bedankt voor uw reactie bertvdg .

Dus als ik u goed begrijp zal de besparing ongeveer financieel gezien nog 1/3 bedragen van het oorspronkelijk bedrag ? (stel vandaag 4500 euro - met condensatieketel = 1500 euro)

De isolatie is niet echt slecht hoor : in de vloer zit 8 cm isolerende chappe,12 cm zoldervloerisolatie en 7 cm minerale wol in de muren.

De grondopp van de woning = +/- 350 m²,verdiep = 150 m²

Het sanitair warm water is voorzien via 2 elektrische boilers met een inhoud van 200 liter,de bewoners zouden mss een zonneboiler plaatsen.

Het gezin bestaat uit 8 personen

  350 m² en een gezin van 8 personen zal wel al voor een stuk het grote verbruik kunnen verklaren. Maar ik geloof het verbruik zelf bijna niet, en dan nog op elektriciteit? Geld teveel zeker ;-)

 

Ik denk dat ze er geen slechte zaak aan gaan doen dat ze naar gas overstappen ipv elektriciteit. Ondanks de nodige werken dat ze waarschijnlijk gaan moeten doen zal dat zowieso snel zijn geld opbrengen. 

zeker ook het sanitair WW laten verzorgen via de gasketel. Eventueel nu zonneboiler plaatsen en deze laten verwarmen door de ketel en dan later de panelen plaatsen.

"De isolatie is niet echt slecht hoor : in de vloer zit 8 cm isolerende chappe,12 cm zoldervloerisolatie en 7 cm minerale wol in de muren.
De grondopp van de woning = +/- 350 m²,verdiep = 150 m²
Het sanitair warm water is voorzien via 2 elektrische boilers met een inhoud van 200 liter,de bewoners zouden mss een zonneboiler plaatsen.
"

 

over het isolerende effect van isolerende chappe.... kan men eigenlijk zeggen dat het beter is dan gewone chappe maar daar is dan ook alles mee gezegd.

 

2 electrische boilers, elk met 200liter inhoud ?? ik denk dat die 2 boilers een grotere electriciteitsverbruiker zijn dan men kan vermoeden vemits er toch regelmatig tapwater wordt gebruikt (douche/bad/koken) door 8 personen

 

is het verbruik van die 2 boiler al meegerekend in die 20000 kWh electriciteit ?

En met 8 personen is een Douchewarmtewisselaar in een paar maand terugverdient, me dunkt. :-)

De 2 boilers zijn nog niet meegerekend in het verbruik,alsook de 2 wasmachines en 2 droogkasten per dag.  2 frigo's,diepvries,5 tv's,koken,...

Het totale verbruik = +/- 33000 kWh.

 

@robin,wat bedoel je met eendouchewarmtewisselaar ?  Is dit een gewone doorstromer ofzo ?  Daarmee kun je toch geen groot debiet behalen ?

 

Beste,

""

"Uw kWh voor verwarming blijven nagenoeg gelijk omdat de warmteverliezen niet veranderen. Dus 20000 kWh gas of 20000 kWh elekticiteit wijzigen niet.

 

"""

 

Ik merk op dat huizen die met accumulatiekachels worden verwarmd meestal maar weinig kwh's verbuik hebben.

Je zou gaan denken dat de netbeheerder de uitsluitend nacht tellers "trager" doet draaien.

Dus ik ben er niet zo zeker van, dat in de praktijk het financiele plaatje daalt.

Mvg

 

Jeroen

 

het zijn geen accumulatiekachels,het zijn el.convectoren en directe verwarmingstoestellen ("blazertjes").

 

 In theorie zal één dezelfde woning altijd evenveel kWh nodig hebben voor verwarming als je verwarmingssystemen met elkaar vergelijkt. Tenzij je iets veranderd aan de isolatie waardoor je minder gaat verbruiken of je een bepaalde winstfactor bij kan krijgen door bv. een warmtepomp.

 

20000kWh elektriciteit of gas blijft 20000kWh met dat verschil dat gas een stuk goedkoper is. Accumulatie op elektriciteit zou in principe ook evenveel kWh moeten hebben want je hebt de parameter warmteverlies niet veranderd. Het enige verschil is dat accumulatie op nachttarief een goedkoper tarief heeft en als het met een buitenvoeler werkt je iets nauwkeuriger kan inspelen op de warmtevraag. Maar bij verkeerde toepassing van accumulatiekachels kan het je zelfs duurder uitkomen.

 

bertvdg

 

wat je schrijft klopt als een bus.

Ik kom geregeld oude woningen tegen, open bebouwing, met 15000kWh/jaar of minder  aan verwarming.

Ik vind dat vreemd.

 

Mvg

Jeroen

Zonder reclame te willen maken voor dit merk:

www.brieswaterenenergie.nl/dubbelwandigeWTW.html

 15000kWh of minder aan verwarming in een oud huis zal waarschijnlijk ook zijn omdat ze enkel hun leefruimtes verwarmen, mochten ze eens beginnen met alle andere kamers ook de ref. temperaturen aan te houden zal je het x2 kunnen doen.

Inderdaad. In onze voorlopige woning stookten wij enkel de woonkamer en een kleine gang (2x2m) warm tot 16-17°C en verstookten maar liefst 1000 kg houtbriketten + 10,000 kwh elektriciteit via accumulatoren (SWW zat er ook wel in). 

Totaal 33000 Kwh aan elec op jaarbasis , dat is toch wanstallig veel ?

 

wij zijn met z'n vieren (waaronder 1 puber) en zitten aan een factor tien minder .

zeker dat er niets scheelt aan de tellers , ergens verlies op een buitenkabel (eens alle zekeringen afleggen en kijken wat er gebeurd op de teller°.

Of wordt er nog een zwembadje of jacuzzi warm gehouden met elec ?

 

Indien ja , zou ik zeggen , wie niet horen wil , moet ...

 

Ik denk dat misschien het bewonersgedrag ook eens onder de loupe moet genomen worden.

 Geert, 

 

Jij zit op factor 10 minder, dan is dat 3300kWh voor elektriciteit. Dat is ook het normale verbruik van een gezin.

 

Echter...ik veronderstel dat je dan niet met elektriciteit verwarmt? Want daarover gaat het hier net...en dan is het normaal dat je uw kWh hoog zit oplopen, zeker als je een groot huis hebt/slechte isolatie/elektische boiler/veel bewoners...En ja, zoals je zegt, dan moet men niet verschieten dat het veel geld kost want elektriciteit is de duurste vorm van energie.

 

 

Als we in 1972-1973 voor de eerste maal gebouwd hebben, hebben we Masser ook nog over de vloer gehad om directe elektrische verrwarming aan te bevelen. Dan moest het huis toch reeds elementaire isolatie hebben: 6 cm glaswol in de muren, 12 cm glaswol onder het dak en dubbele beglazing. Dat hebben we toen zo gedaan, maar met een gewone mazoetverwarming. Toen was dat zogezegd vooruitstrevend, maar nu stelt dat niets meer voor. Het verwondert mij niet dat hier voor omgerekend ongeveer 3.000 liters mazoet nodig is. De eerste jaren zaten we zelfs aan het dubbele! Erna zijn we, dank zij allerlei aanpassingen, wel gezakt tot deze waarde. Het huis had wel een netto oppervlakte van 240 m².