Aanpak dakisolatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo iedereen,

Na ettelijke uren speurwerk op dit forum heb ik al gigantisch veel bijgeleerd over oa. dakisolatie. Toch heb ik nog wat vragen en vnl. de aanpak wil ik hier even aftoetsen.
Huis (OB) 3 jaar geleden gekocht en al heel wat gerenoveerd (vloerisolatie 7cm PUR, spouwisolatie Supafill 7cm, deels 1.1 glas, VV en nieuwe gascondensatieketel). Ons dak is een spantendak (A vorm) met alle kamers van het verdiep onder het dak. In het bovenste stuk van de A open zolder(nog niet afgewerkt). Spanten zijn in goede staat. Het dak bestaat uit onderdak van grijze menuiserite en kunstleien (gezien jaartal vermoedelijk asbesthoudend). Alles is in zeer goede staat, nergens lekkages. Dit wens ik dan ook niet op korte termijn te vervangen, eerder op een horizon van 8-10 jaar. Het totale dakopp. is ong. 250m2, wat dus nogal een warmteverlies met zich mee brengt.

Het bovenste deel van de A is goed bereikbaar en ik overweeg dan ook om hier eerst een OSB vloer te voorzien zodat we de isolatiewerken makkelijker kunnen uitvoeren en deze ruimte daarna als bergzolder te gebruiken. Het onderste deel is minder goed bereikbaar achter de wanden van de slaapkamers maar er zijn wel inspectieluiken voorzien die toegang geven tot deze kleine 'driehoekjes'.
De huidige spanten zijn 14 cm hoog en deze zou ik graag uitdikken naar 23 cm. We hebben vnl. meer last van de zomerwarmte. Qua materiaal lijkt cellulose dan ook aangewezen,ook gezien de niet altijd perfecte afmetingen tussen de spanten (HOH 40 a 46 cm).

Op basis van mijn speurwerk volgende aanpak:
-Naden van menuiserite winddicht afplakken met (dure) tapes en siliconen.
-Spanten uitdikken met OSB 9mm tot 23cm.
-Intelligent dampscherm plaatsen
-Latten ter ondersteuning van het dampscherm dwars op OSB

Dit alles zelf uit te voeren, gezien vele hoeken en kanten, dus prutswerk.

-Cellulose laten inspuiten.

Als belangrijkste nadeel zie ik in deze aanpak het onderdak. Dit zal binnen 8-10 jaar toch vervangen moeten worden door een ecologische versie en nieuwe dakbedekking. Ik vraag me af of mijn cellulose dan niet gaat 'wegwaaien' bij het verwijderen van het onderdak. Misschien kan het ook blijven zitten, maar liever niet?
Moet ik me ook zorgen maken over et extra gewicht van dit hele pakket? Spanten zijn 3x14 cm HOH 40-46.

Als alternatieve aanpak:
-Repen onderdak (Celit) tussen de spanten
-Spanten uitdikken met OSB 9mm tot 23cm. Deze houden ook Celit op z'n plaats.
-Intelligent dampscherm plaatsen
-Latten ter ondersteuning van het dampscherm dwars op OSB
-Daarna cellulose laten inspuiten.

Een voordeel kan hier zijn dat ik de Celit nog voor de winter kan plaatsen. Dus van 0 naar 2cm isolatie voor het stookseizoen.
Bij het vernieuwen van het dak, beschermen de celit platen de cellulose.
2cm minder cellulose nodig bij inspuiten.

Nadelen:
-Onderdak repen wellicht duurder dan afplakken van menuiserite. Ook veel snijverlies aangezien HOH 40-46 en platen zijn 57cm.
-Extra gewicht

Het zou fijn zijn als de 'experts' hier eens hun licht kunnen laten schijnen op deze aanpak en wat tips kunnen geven.

Alvast bedankt.

J_S

Reacties

Ik gebruik als uitdikking geen OSB, maar triplex (5mm dik). Zeker als je maar zo weinig moet uitdikken (9-10 cm). Voordeel is dat er nog minder koudebrug is.

Voor een hellend (dampopen) dak mag je gerust een gewoon dampscherm plaatsen ipv een intelligente dampREM. Het vocht kan er namelijk gemakkelijk uit dampen langs buiten. Natuurlijk kun je ook een intello+ gebruiken, maar dit is dus niet noodzakelijk.

Een andere mogelijkheid is om een dampopen folie (bv. intello +) te plaatsen onder uw menuiserite. Dus je maakt een soort van kuipvormen dan. Op deze manier blijft uw cellulose ook zitten bij inspuiten. Dit is minder werk en goedkoper dan met celit: folie + 2 cm extra cellulose = +/- €4/m2; celit = +/- €8/m2 (zonder het verlies te rekenen).

Anders kan je ook voor het vervangen van het onderdak, de cellulose er terug (laten) uithalen om nadien terug in te blazen.

Merci voor uw reactie. Die triplex lijkt me idd. een goed idee en is veel lichter. Intello+ ipv Celit zal ik zeker overwegen,ik neem aan dat naden van menuiserite afplakken dan ook overbodig wordt?
Lijkt me alleen iets minder makkelijk om te plaatsen.

Inderdaad, naden niet meer nodig om af te plakken, maar veel meer werk. Ik kies zelf voor het afplakken van de naden, omdat het dak nog maar 2 jaar terug door de vorige eigenaar werd vernieuwd, jammergenoeg dus met menuiserite.