Balansventilatie en akoestiek

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Heeft er iemand een oplossing voor het volgende probleem?

 

Ik ben persoonlijk nogal (heel) gevoelig voor rumoer, lawaai , geruis, kortom alle geluid dat geen muziek is. In ons toekomstig passiefhuis zal dus veel aandacht besteed worden aan akoestiek: veel geluidsdempers op de balansventilatie, ontkoppelde pannelen tussen beide kanten van binnenmuren, overal zwevende chappe,...

 

Nu rest er één groot probleem: om doorstroming van de ventilatie toe te laten, voorziet men een spleet onder alle deuren. Dat is echter nefast voor een goede akoestische isolatie. Binnendeuren scoren zo als niet bijster goed, met zo'n gigantische spleet eronder doen ze het nog eens 5 tot 10 dB slechter. Vermits aan en afvoer best onder en boven gebeurt, is een doorvoer met buis en geluidsdemper ook niet echt mogelijk. Of zie ik dat verkeerd.

 

Zijn er nog alternatieven of oplossingen?

 

Bij voorbaat dank.

 

Mvg, Marc

Reacties

Aangezien ik professioneel met klassieke opnames bezig ben lag ik daar ook wakker van, maar voor ons prive gedeelte heb ik toch kieren toegelaten, dit om schreewende kinderen zonder babyfoon toch te horen ;-)

Bon, je zou een muurdoorvoer kunnen voorzien met een geluidsdemper, eventueel verstopt in een ingebouwde kast ?
Ofwel veel meer werk doen, en zoals in onze pianokamer en muziekmontagemixstudio zowel aanvoer als afvoer voorzien, met eigen dempers.

Let op: ontkoppelde muren met te kleine spouw en te weinig massa kunnen bepaalde -hinderlijke, want typisch hoge bassen- frekwenties juist luider doorlaten !

Ook hebben wij in ons privegedeelte met zwevende chappe gewerkte, ben niet onder de indruk: je krijgt nu net een drumvel fenomeen, want ze ligt niet vast op de beton ...
Bovendien mag je nooit bijv. Een keukenkast of kleerkast erop zetten én verankeren in de muur, tenzij ontkoppeld, doe het maar eens ?

Ook ik ben gevoelig voor lawaai maar een volle (zware) MDF-deur met spleet onderaan houdt genoeg geluid tegen.

 Hmm, een spleet van 1 cm is al tamelijk nefast, zeker als daar geen tapijt onder ligt.

Ik vind niet direkt het tabelletje terug, maar ik had zoiets liggen ivm overspraak versus grootte spleet (een perfecte deur aannemend).

Vanaf ongeveer 1 cm had het alleszins geen zin meer beter dan een lichte schilderdeur te hangen...

Dat is ook zo ongeveer wat ik mij herinner van wat ik opgezocht heb.

 

Yannick,

Wat die kasten betreft,  dat probleem begrijp ik, maar is oplosbaar. In sommige plaatsen speelt dit geen rol: dressing, daar is geen geluidsbron.  Op andere plaatsen kan je hangkasten gebruiken (bvb badkamer). In een bureau of slaapkamer kan je staande kasten gebruiken die niet aan de muur verankerd zijn. Het enige echte overblijvende probleem is nog de keuken. Maar de grootste geluidbronnen zitten bij ons eigenlijk op de verdieping (slaapkamers van pubers en badkamer). Geluidsoverdrcaht van gelijkvloers naar verdieping zal minder erg zijn dan omgekeerd. De geluidsinstallatie in de woonkamer is voldoende ver verwijderd van de keukenkasten om weinig contactgeluid over te dragen naar boven (denk ik).

 

Wat jouw bezwaar is tegenover zwevende chappe, dat begrijp ik minder. Ik ben al op verscillende plaatsen met zwevende chappe geweest en nog nooit iets nadelig ondervonden. Is de massa misschien te klein? Hoe is de opbouw bij jou?

 

Mvg, Marc

Marc,

 

er bestaan akoestische deurroosters, oa invisido en silendo van een bepaald merk dat vooral systeem C verkoopt. Heb het wel nog nooit in de praktijk gezien, dus kan niets zeggen over de werkelijke prestaties ervan...

 

mvg, Toon

Dag allen,

Ons ventilatiesysteem wordt waarschijnlijk C of C+. Systeem D is niet mogelijk omdat de woning te krap is.

Ook ik zit in met de akoestiek (stadswoning), maar ook gezondheid vind ik niet onbelangrijk.

Heeft er iemand tips voor een stil systeem (welke producent) & akoestische luchttoevoer

Bij Renson gebruiken ze voor Sonovent minerale wol (ben ik de eenige die hier over val?) en voor Invisivent een mousse (ik wacht nog op meer info over het materiaal).

Zijn er nog andere mogelijkheden om de akoestiek te dempen, maar dan met geen schadelijke producten?

Alvast bedankt voor jullie reacties.

Ans