Brandwerend schuim rond enkelwandige schouw: veilig of niet?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo iedereen,

Ik vroeg mij af of je dergelijk schuim mag gebruiken om rond een enkelwandige schouw te spuiten?
Zou graag nog een stukje isoleren en schuim zou erg handig zijn.
Het is mij enkel niet duidelijk of dit schuim rond dergelijk warme buizen mag gebruikt worden of niet....

Weet er iemand of je dit schuim dus rondom een warme bron mag spuiten?

voorbeeldje van schuim:
http://www.rubson.be/new/nl/onzeproducten/03_isolatieschuim_en_Reiniger…

Dank,
Floris

Reacties

 Brandklasse B2 DIN 4102 = is niet gemakkelijk brandbaar. Maar dat is relatief en schuimproducten in deze klasse zijn eerder gewoon brandbaar te noemen.

Het kan wat beter hitte verdragen dan gewoon PUR schuim maar ik zou het toch zeker niet doen. Het is niet geschikt op continue in contact te staan met hitte. 140°C is de max, kortstondig 175°C maar een kachelbuis kan gedurende langere tijd deze temperatuur aannemen.

 

Daarnaast is dat voor een dakdoorvoer of in een roostering van een verdiep? Daar moet een dubbelwandige buis gebruikt worden anders vraag je achter brand.

 

 

indien het mogelijk is betreffende bereikbaarheid... kan je voor brandveiligheid beter rotswol nemen. Dat kan heel goed tegen hitte.

voor welke doorvoer wens je het te gebruiken

ik heb het rond een dubbelwandige schouw door een planchetten plafond al redelijk zijn werk zien doen.

nu moet ik toegeven dat het toch niet ideaal was daar je de neiging hebt om zeer kleine openingen te laten rondom de buis, wat je met goed schuim kan vullen, beter is toch iets ruimer gaan (en onbrandbare isolatie nemen) en het geheel wegwerken met een afdekplaat

optimaal is je houtenplaat thv de doorsteek vervangen door bv een "promat"plaat en de boel af te werken met onbrandbare isolatie (zeker bij een enkelwandige toch serieus te overwegen)

enkelwandige schouwen door een houten plaat sturen zou ik sowieso nooit doen, de hitte pyrolyseert het hout, maakt het bros en verlaagt zijn ontstekingstemperatuur... op termijn heb je dus een smeulende houten plaat

 Ik zou ook rotswol nemen (zonder papier) om de ruimte op te vullen.

Brandwerende schuim is in feite geen isolator, maar een materiaal dat langzaam wegsmelt als het in contact met vuur komt. Eigenlijk  is het niet hittebestendig, maar hitteabsorberend zodat brand niet kan doordringen (of vertraagd) naar aangrenzende ruimtes.

http://www.griffon.nl/nl-nl/adviseur/faq/

Hier staat uitleg over produkten klasse B2. Ze zijn brandvertragend, maar niet ontbrandbaar en geschikt voor hittebestendige isolatie.