Zonneboiler

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Momenteel verwarm ik mijn warm water elektrisch - boiler 80L - op nachttarief. Dit warm water wordt gebruikt voor een douche (3 personen) en in de keuken.
Mijn bad (op een andere verdieping) beschikt over een aparte geiser. Het bad wordt 1 maal per maand gebruikt.

Nu ik toch mijn cv ketel vervang, denk ik er aan om een zonneboiler te plaatsen. Er wordt mij voorgesteld om een zonneboiler van 250L te plaatsen.
Ik vraag me af of dit rendabel is? Die 250L moet op temperatuur blijven. Je kan de zonneboiler wel in belasting opnemen maar het blijft een investering.

Voor- of tegenstanders overtuig me!

Ludo

Reacties

 In eerste plaats huis isoleren nog voor je denkt aan zonneboilers.

 

Qua zonneboiler kies je het best ene die het water in doorstroom naverwarmt over een gasketel en de boiler zelf NIET gaat bijverwarmen. Dat is tot nader order nog altijd de beste oplossing omdat je zo het hoogste rendement van de panelen haalt.

 

Maar 't is een vrij dure investering voor iets dat weinig opbrengt.

Een zonneboiler van 250L zal in de zomer makkelijk zijn (volle) 250L kunnen opwarmen aan meer dan 60°. Dus in de zomer en sommige dagen van het tussenseizoen heb je geen electrische kost voor het SWW, behalve het draaiende pompje van de collectoren.

In het tussenseizoen en zeker in de winter gaat de zonneboiler niet zo gemakkelijk voldoende temperatuur halen. Dan zit je op zonnige dagen misschien nog op 40° in de zonneboiler .... In principe is die 40° voldoende voor het SWW want de eerste die me kan zeggen dat hij puur water aan 65° voor de douche gebruikt .... zal het niet lang navertellen.

 

Soit... waar je wel rekening moet houden is de hoeveelheid water je aftapt op momenten dat de boiler maar 40° heeft van de zon... ga je idd 3x douchen op een avond dan zal de algemene temperatuur in de boiler nog meer zakken. Het kan zijn dat je in de praktijk daar niet zo onmiddellijk voelt dat je boiler die dag maar 40° had. En 's avonds zal de electrische weerstand in de zonneboiler zijn werk weer doen.

 

Maar vergeet niet dat de electrische weerstand niet de ganse boiler op temperatuur houdt!!

Meestal zit die weerstand zo in de helft gemonteerd en zal bijgevolg enkel de bovenste helft van de boiler opgewarmd worden. Een boiler van 250L zal dus in de winter 'maar' 125L aan 65° hebben. Dat is dus iets meer dan de electrische boiler die je nu hebt.

 

Maar vergeet ook niet dat een zonneboiler bijna per definitie beter geisoleerd is dan een gewone electrische boiler. Je gaat daarmee dus ook, in vergelijking met die electrische boiler, een kleine besparing doen.

 

Je kan redelijk makkelijk zeggen dat je 50% tot 60% kan besparen met de zonneboiler. De terugverdientijd is zoals altijd te rekenen met wat je uitspaart aan werkingskosten (minder electrisch verbruik) en de uiteindelijk aanschafkost (dus met de subsidies eraf getrokken).

De meeste zonneboilers hebben meestal een 2°aansluiting voor externe opwarming (cv - gas - ... ) .

Deze spiraal zit meestal bovenaan zodat niet de gehele boiler op temperatuur gehouden zal worden .

 

Bij een zonneboiler van 300liter zal enkel de bovenste laag ( +-100liter )  opgewarmd worden door bv de gasketel

Met een zonneboiler zal je jaarlijks ca 1000 kWu kunnen besparen, indien ik reken met een verbruik van rond de 5-6 kWu per dag met je huidige allicht slecht geïsoleerde boiler. Met de huidige energieprijzen zou je daarmee ca 200 euro besparen per jaar, maar ik denk dat men er mag van uit gaan dat de energieprijzen gestaag zullen blijven stijgen en je dus gemiddeld wel meer zal besparen dan die 200 € per jaar. 

Een zonneboiler vraagt ook weinig (klassiek systeem) tot geen (leegloopsysteem) onderhoud en gaat heel lang mee. Aandachtspunten voor de boiler: materiaal (inox vs email), dikte isolatie, leidingen sanitair water onder of boven (boven meer verlies langs de leidingen). Aandachtspunten voor de collectoren: vacuumbuizen (garantie meestal 5 jaar) vs vlakke plaat (garantie meestal 10 jaar dus allicht duurzamer).