Houtskelet vs inertie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo allen,

Hoe kan je genoeg inertie in een goed geïsoleerde houtskeletwoning met voldoende zonwering bereiken?

Is een vloerplaat over de volledige gelijkvloerse verdieping uit chape en betegeling afdoend?
of dienen nog andere "zwaardere" elementen aangebracht te worden?

Welke mogelijkheden zijn er nog om tot voldoende inertie te komen?

Alvast bedankt,

Wim

Reacties

Als je met cellulose gaat isoleren heb je meer dan voldoende buffering om de zomerhitte buiten te houden. Thermische inertie is eigenlijk een mes dat langs 2 kanten snijd.

 

Een gebouw met veel massa duurt lang om op te warmen, een keer op temperatuur duurt het langer om af te koelen waardoor de temperatuur wat minder schommelt. Een gebouw met weinig massa warm je snel op en koel je ook weer snel af...hangt er vanaf hoe je het bekijkt.

 

Je ziet nu ook meer ze chape leggen op het eerste verdiep.

Wij hebben houtvezelisolatieplaat gebruikt.

Kan nog meer warmte bufferen dan cellulose.

Ik denk dat raamgroottes en ventilatiestrategie toch minstens evenveel meespeelt.

 

Geert

 

Geert, 

Kan je verklaren waarom raamgroottes er toe doen?

Als je afdoende zonwering (+ sturing) plaatst, speelt de grootte dan nog een rol?

 

Groeten, Wim

Ja tuurlijk speelt zonwering een grote rol, zeker bij grote raampartijen.

Maar ik hou niet zo van de alles of niets beweringen als " Als je met cellulose gaat isoleren heb je meer dan voldoende buffering om de zomerhitte buiten te houden".

Een woning is wel iets meer dan isolatie alleen.

 

Geert

 

 Geert,

 

Natuurlijk is zonnewering zeer belangrijk. Als je geen zonnewering hebt is de isolatie nutteloos in de zomer want uw ramen werken als collectoren en binnen de kortste keren maak je van het huis anders een broeikast. Maar in de vraag stond dat er al zonnewering voorzien is en met wat men de inertie nog kan verbeteren...

 

Dus dan denk ik aan meer massa in de woning en cellulose om meer buffering te hebben...

- zonnewering

- buffering van hitte

- goed ventileren (koele lucht via BWW of AWW) en verhoogde nacht ventiltie als het iets frisser is.

bij ons is het10 cm houtvezelisolatieplaat met wandverwarming erop + 3 a 4 cm leem

Dit is dus veel meer inertie dan een opgevulde celullose + gyprocplaat.

Ik ben er nog niet helemaal uit:

Als je afdoende zonwering hebt speelt de grootte van het raam dan nog mee naar (over-)verhitting van het huis toe?

 

Welke elementen (naast betonnen vloerplaten, houtvezelisolatieplaten, cellulose, leem, etc.) zijn er nog om de inertie van een houtskelet te verbeteren?

 

Wim

Wij hebben in onze houtskelet woning anno 2009° ( passief 9Kwh/m²) een wand met klei gezet.

Heel gemakkelijk zelf te doen en geeft het geeft een natuurlijk en warm gevoel in huis .

We hebben er ook een aantal verwarmingscircuits in gemonteerd met een totaal van circa 400 watt ( afh H²O-temp).

 

 

 

WimB  ... nog even terugkomend op je 'zonnewering'.

Ik weet niet wat je met afdoende bedoelt en wat jouw type van zonnewering is .

Er bestaan, zoals je weet, vaste strukturen, die ook weinig of niet te regelen vallen of bomen en struiken, etc etc of zoals bij ons .... screens van Renson.  Om diverse redenen hebben we dit product gekozen . Was niet zo'n moeilijke keuze.          In de zomer staat de zon vrij hoog en hebben wij nà 11u00 bijna geen rechtstreekse zon meer in huis en wij liggen pal zuiden op een heuvel zonder begroeing, en we hebben zeer grote vensters van 2m50x2m50, tenzij een streepje zon op de vloer.

In het voor-of naseizoen komt de zon tot 7 meter in huis binnen. Dus zelfs een vaste struktuur was geen optie, tenzij deze bijna 4 meter uit de 'gevel' kwam.  Nu, screens zijn niet goedkoop en zijn een grote hap uit het budget. We hebben de 4 grote ramen, dus 4 screens en twee screens voor boven elkaar gelegen vensters van twee maal          1m20 x 2m20. Dus 6 screens totaal is circa 9K euro. De keuzen van de 'doeken' die voor de zonnewering zoeken is bij Renson enorm uitgebreidt. Dat brengt me bij je opmerking ' afdoende zonnewering'. Je kan een bijv 'doek' kiezen met een lichte kleur, maar dan ga je ook meer warmte opnemen, het doek kan weinig reflectie hebben, je moet vrekeing houden met % zonabsorptie- en reflectie, % zontoelaatbaarheid, zichtebare lichttransmisiie, ......... maw alles is afhankelijk van wat je uiteindelijk kiest .   

Wij hebben een lichte kleur gekozen = dus ook hoge lichttransmissie ,maar ook een hoge zonreflectie etc . Dus maw als je ramen zeer groot zijn zoals bij ons ... moet je daar volgens mij rekening meehouden bij je keuze. Je kan een screen kiezen waarbij je toch nog een bepaalde zon-energie toelaatbaarheid kan krijgen, dus gaat dit een opwarming geven.

Ik hoop dat ik onze ervaring wat goed heb kunnen uitleggen.

 

En om verder te gaan i.v.m. zonwering, behalve screens, is er ook nog de optie van regelbare jaloezieën (langs buiten aangebracht). Wij overwegen dit.

Voordeel: kan privacy en verduistering bieden zonder gordijnen te moeten hangen. Beter zicht naar buiten (zeker in de zomer, dan kunnen ze bijna horizontaal staan en heb je volledig zicht zonder zoninval)

Nadeel: prijs en mogelijk klappergeluiden bij wind. .

Iemand ervaring(en)?

 

Mvg, Marc

Hallo Anthon,

 

Bedankt voor de tips!

We zitten een beetje in dezelfde situatie; ontwerp met grote ramen naar de zuid-west georiënteerde tuin. Komt daar nog bij dat we ook op  de top van een "berg" zitten zodat een vaste overspan uitgesloten is voor volledige bescherming tegen de zon.

 

We overwegen het type jaloezie-zonwering (buitenkant huis) waarover Gommer het heeft (zie reactie hierboven) : privacy en verduistering waarbij toch het zicht naar buiten niet teveel belemmerd is. Of we opteren voor vast of beweegbare lamellen weten we nog niet, maar dat zal een stuk door de prijs bepaald worden.

 

Bij ons op kantoor is dit type zonwering met beweegbare lamellen toegepast: ik vermoed meer dan 20 jaar oud, maar werkt prima.

Wim

 Wij hebben al 2 jaar dit:

http://www.herrebout.com/nucleus/index.php?itemid=74

Geen windgeklapper, lamellen gaan vrolijk omhoog en omlaag met een knopje. 

Huis mooi fris, kunnen  nog steeds de buren schaamteloos bespieden :)

Hoi Wim,

Wij zijn dit jaar begonnen met onze massief-passieve woning. Wij hadden een zonneweringsluifel boven ons groot hoog achter- en zijraam voorzien en nu blijkt dat dit niet voldoende is om een overhitting te voorkomen.

Onze architect geeft dan direkt het voorstel van zo van die screens. Maar dit vind ik echt heel lelijk en zo iets waar je niets aan hebt. Wij dachten dirket aan lamellen. Als ik toch nog goed lees in uw verhaal gingen jullie dit ook voorzien. Bij ons moet alles opbouw / kan niet meer anders.

Hebben jullie advies voor ons ?

Bedankt alvast,

Anne

In de zomer is inertie niet echt interessant zolang de woning voorzien is van goede isolatie en zonwering. Deze maatregelen zijn voldoende om temperatuuroverschrijding te voorkomen. Grote traagheid kan zelfs een nadeel zijn in de zomer omdat na een hittegolf de woning maar langzaam zal afkoelen. Dit valt wel gedeeltelijk te ondervangen door voor voldoende nachtkoeling te zorgen d.w.z. inbraakbestendige gevelopeningen gelijkvloers (aanvoer) en dakopeningen (afvoer). 

 

In de winter is inertie veel interessanter omdat dan overdag zonnewarmte in de gebouwmassa kan worden opgeslagen, voor een passiefhuis is het dan ook noodzakelijk voor enige massa te zorgen. In een HSB kan vrij eenvoudig de isolatie onder de betonvloer gelegd worden zodat de massa van de betonvloer en chape benut kunnen worden. Verder kan een enkele zonbeschenen binnenwand uitgevoerd worden als zware wand, in HSB uit te voeren door een wand met een dikke laag leem te bekleden.

Ingir,

 

je blijft verwarring zaaien rond inertie. Je lijkt te zeggen dat inertie enkel zin heeft als er geen zonwering of isolatie gebruikt is. Terwijl in de zomer inertie wel interessant is om het comfort te vergroten en ja,zonwering en isolatie is altijd een must, maar met inertie is het comfort nog groter omdat je pieken beter worden uitgevlakt. België is nu eenmaal een land van grote temperatuursschommelingen.

 

Geert

 

 

 

 

Inertie is belangrijk in LEW maar niet belangrijk in passiefwoningen. Het PHI heeft dit onderzocht en gepubliceerd in '' Protokolband 36'' . Inertie helpt alleen een klein beetje bij het afvlakken van de pieken in een passiefwoning.   

Volgens mij heb ik geschreven dat inertie niet belangrijk is voor het zomercomfort en zonwering wel, dat lijkt mij vrij duidelijk. De bijdrage van inertie is dan ook erg gering in vergelijking met zonwering, isolatie en nachtkoeling.

Natuurlijk is de bijdrage van inertie kleiner dan die van isolatie en zonwering.Maar inertie draagt wel bij tot een beter comfort en daarom is inertie net wel interessant, zeker in België.

Dat kan je zeer goed zien in comfortsimulaties. Een massieve woning scoort beter dan een niet massieve.

Nachtkoeling kan je ook niet loszien van inertie. De twee gaan samen.

 

Geert

Wat versta je onder comfortsimulaties?

Een simulatie van het comfort van een woning. Temperatuur (lucht en straling), vochtigheid, luchtsnelheid...

Gekoppeld aan het metabolisme en de kledingfactor van de gebruikers, krijg je een waarde voor het comfort (PMV model van Fanger).

Wordt vaak gebruikt bij het ontwerp van tertiare gebouwen.

 

Geert

 

Probleem met die computersimulaties is dat er veel aannames gedaan worden die de uitslag beïnvloeden waardoor de resultaten hooguit indicatief zijn. Een uitslag als 'met inertie geeft een beter zomercomfort' roept dan ook gelijk de vraag op hoeveel het comfort dan beter is en over welk comfort je spreekt. Voor mij is het voorkomen van temperatuuroverschrijding in een werkruimte/kantoor van belang tijdens werkuren, en die van een slaapkamer alleen als ik lig te slapen. Dus overdag wil ik inertie maar 's avonds juist niet, voor woningen neig ik daarom meer naar een lichte bouwwijze en voor kantoren/scholen naar een zware.

Indicatief zijn de resultaten bij dynamische simulaties niet. Ze zijn betrouwbaarder dan statische berekeningen net omdat je veel meer parameters gebruikt.Maar ze moeten wel correct zijn. Dat geldt voor elke software. "Garbage in, garbage out"

En bij elke comfortsimulatie wordt het comfort berekend tijdens de gebruiksuren. Bij kantoren is dat wanneer je werkt, bij slaapkamers wanneer je slaapt. En natuurlijk is elke situatie anders. Anders moesten er geen mensen meer gebouwen ontwerpen he...

Daarom reageerde ik ook op jou stelling "In de zomer is inertie niet echt interessant zolang de woning voorzien is van goede isolatie en zonwering." want dat is een aalgemeenheid die volgens mij niet opgaat.

 

Geert

 

 

 

Volgens de simulatie zou het comfort verbeteren met inertie. Dat zal best zo zijn maar betekent nog niet dat inertie essentieel is voor een prettig zomercomfort. En dat wordt hier dus wel gesuggereerd. Het is mijn ervaring (HSB-bungalow van mijn ouders) dat het zomercomfort van een woning zonder inertie zeer goed kan zijn zolang zonwering en isolatie zeer goed zijn. Voor de verbouwing van de woning was het altijd bloedheet in huis maar na de isolatie van het dak is het ook overdag heerlijk koel in huis ('s avonds/'s nachts was het sowieso altijd al lekker koel door even te ramen open te zetten). In mijn zware woning heb ik juist last van temperatuuroverschrijding op de eerste verdieping door ineffectieve zonwering (gordijnen) terwijl gelijkvloers redelijk koel blijft door de grote overstekken.

 

Ik kom daarom tot de conclusie dat zonwering en isolatie essentieel zijn en inertie niet.

 

 

 

 

Ok, geen probleem, maar dan moet je je anders uitdrukken.

Beweren dat inertie niet interessant is, klopt niet helemaal, want dat is het wel.

En ik geef je gelijk, zonwering en isolatie is promordiaal. Maar inertie kan het comfort verbeteren.

 

Geert