laagenergie woning

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Vraagje i.v.m. het bekomen van een lage energiewoning.

Is het mogelijk een lage energiewoning te realiseren zonder direct een warmtepomp en zonnepanelen???
We vinden het zeer belangrijk om eerst de schil van onze woning aan te pakken, maar hebben daarna geen geld meer om al een warmptepomp en zonnepanelen te voorzien. Toch zouden we de premies willen behalen van een lage energiewoning.

Heeft hier iemand ervaring mee?

Momenteel voorzien we een klassieke condensatieketel, verwarming op vloerverwarming (gelijkvloers) en radiatoren (verdieping), ventilatie systeem C+, isolatie wanden 16cm, isolatie vloer 15cm en isolatie dak 20cm...
Maar met deze ingrepen halen we geen lage energiewoning.

Wat zouden we moeten doen om toch al een lage energiewoning te bekomen???

Reacties

Dit is zeker mogelijk.

Warmtepomp en zonnepanelen zijn technieken om warmte/elektriciteit op te wekken. Dit heeft geen invloed op het al dan niet laag energie of niet.

Wat bezie jij als lage energiewoning? Met deze isolatiewaarden zou je er toch moeten kunnen komen hoor (natuurlijk afhankelijk van welke isolatie u neemt).

Neem misschien beter systeem D (kost amper meer dan C+, wegens wegvallen invisivents).

Neem misschien voor de isolatie in het dak iets meer dan 20 cm: uitdikken tot bv. 25-30 cm en volblazen met cellulose.

Heb je misschien veel/grote ramen? Welke beglazing neem je?

Beglazing hebben we nu voorzien: hoogrendementsglas U=1,1 en profielen PVC + Alu afwerking langs buiten, 6-kamer en U=1,2.

Klopt het dat een systeem D niet veel meer kost dan een systeem C+? Je hebt toch veel meer kanalen...

Iets meer kanalen, maar geen invisivents. Soms is de meerkost te verwaarlozen, bij anderen komt het op zo'n 1000€ meer, bij nog anderen scheelt het nog iets meer. Dit hangt van uw project af.

Ik lees af van de website van Renson (die probeert dus zoveel mogelijk de C, C+ en C+ evo te verkopen en niet de D):

Systeem C+: ± € 2500 - €3000
Systeem C+EVO ± € 3000-3500
Systeem D: ± € 5000 - €8000

Wat ik hieruit afleidt: ze rekenen nogal goedkoop voor een C+. Als ik prijzen hoor van bouwers, dan komen die daar meestal boven. Reken daarbij nog eens zo'n €1500-2000 aan invisivents en je komt aan ruim € 5000.

Voor deze prijs heb je zeker een systeem D. Ben je bereid om zelf de handen uit de mouwen te steken, dan kan dit zelfs nog goedkoper (kanalen plaatsen is niet zo moeilijk).

Bekijk ook even of het nodig is om alle opendraaiende ramen op de gelijkvloers effectief opendraaiend te maken. Door deze waar mogelijk te vervangen door vaste ramen, kan je ook nog wat geld besparen.

Alvast bedankt voor de goede raad en tips.

Weet jij misschien hoe ze het beschermd volume berekenen i.v.m. een onverwarmde zolder.

We zouden zowel de zoldervloer isoleren en het schuin dak. Moet deze zolder dan mee berekent worden bij het beschermd volume?
Of weet je waar ik hier ergens informatie over kan vinden?

Is het gewoon onverwarmd? Of ook ongebruikt (niet toegankelijk)?

Enkel bedoeld als opslag en niet voorzien van verwarmingselementen, bereikbaar met zolderluik/trap.

Later moesten er toch meer kinderen komen dan gepland, kan deze zolder niet ingericht worden als slaapkamers, naar daar moeten we nu geen rekening mee houden he.

"laag-enegie" is , in tegenstelling tot vroeger, tegenwoordig een welomschreven bepaling ;

de officiële definitie van "laag-energie" zoals bepaald door Europa en verschenen in het Belgisch staatsblad luidt :

"Onder lage energiewoning wordt verstaan een woning die is gelegen in een
lidstaat van de Europese Economische Ruimte waarvan de totale energievraag
voor ruimteverwarming en koeling beperkt blijft tot 30 kWh/m2 geklimatiseerde
vloeroppervlakte."

De Belgische staat voorziet ook redelijk wat (federale) subsidies voor woningen die hieraan beantwoorden (over de zin van subsidies wil ik het hier niet hebben ) .

dit betekent dat als je echt een "laag-energiewoning" wilt bouwen, dat je wel wat rekenwerk voor de boeg hebt alvorens te gaan bouwen .

dat zou je trouwens altijd moeten doen bij energiezuinige woningen ;

 

vriendelijke groeten,

Bart Humbeeck

 

 

 

 

 

Men vergeet nogal  gemakkelijk dat er tegenover deze meerinvestering en meerkosten aan onderhoud ook een grote energiewinst staat. En ook een vergroot comfort door het uitschakelen van koude inlaatlucht.

Iemand een idee de wanneer men een systeem D moet onderhouden en wat de kosten ervoor zijn? Kan moet dit zelf uitvoeren?

Ik had vroeger een alarminstallatie die jaarlijks door een erkende installateur moest nagezien worden. Een 1/2 uurtje in het huis rondlopen (sensoren controleren) en de batterijspanning is controleren kostte mij jaarlijks 125€. Uiteindelijk heb ik ze zelf afgekoppeld. Gelukkig kreeg ik telefonische hulp van de invoerder want de installateur wou het niet doen.

Yves

 

 

We hebben in onze dubbelwoning twee installaties Orcon. Eenmaal heb ik in een installatie de vochtsensoren moeten laten vervangen. Het apparaat wa na 3 jaren dienst nog in zeer propere staat en vergde geen nader onderhoud.

 

Een pollenfilter is intussen ook veel duurder geworden. In september 2010 betaalden we voor een bestelling van 6 stuks 65,34 euro per stuk. Ik vervang hem éénmaal per jaar. Maar ik moet ook zeggen dat de installatie twee derden van de tijd in kleine snelheid draait. 's Nachts draait ze in stand  2 om voldoende verse lucht in de slaapkamer te hebben.

  Wout,

Wat vertelt je architect? 

LEW: zoals verder in de vraagstaart is LEW een bepaalde energievraag van je woning; wat is er voor jouw woning berekend?  Hoeveel moet je nog beter?

Waarom is gewoon beter isoleren geen oplossing?

Op je initieële vraag: een LEW kan zonder WP en Ventilatie D.  Het is maar een kwestie van voldoende isoleren. 

Om beter te doen: 

Laat nakijken waar de nodige warmtevragen vandaan komen. 

=> hoge warmteverliezen: kijk na wat de slechtste posten zijn.  Zijn ramen verhoudingsgewijs een grote verlies post, ramen beter isoleren of verkleinen.  Zelfde voor vloer, dak, muren,...

=> hoge ventilatieverliezen: overschakelen op ventilatiesysteem D. 

Maar meer dan wat algemeenheden geven kan moeilijk zonder dat alle details gekend zijn.  

De expert van je bouwplannen is je architect.  Hij kan je hier het beste met raad en daad bijstaan.  

Walter