winddicht afwerken van roostering in volle muur

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Bij de verbouwing van ons huis komen we stilaan toe aan het plaatsen van nieuwe roosteringsbalken en vloer. Deze zullen op traditionele wijze in de volle muur worden geplaatst. Om de luchtdichting te verzekeren was het eerste plan om een volledige gleuf stenen uit de muur te halen, hier een wachtfolie in te plaatsen, de balken te steken en deze wachfolie dan te verbinden met de skeletwandjes aan de binnenkant van de volle muur.
Deze methode blijkt echter moeilijk werkbaar omdat de holtes tussen de balken opnieuw zullen moeten morden opgemetst om de bovenliggende muur te ondersteunen, en me dit met de wachtfolie erg moeilijk lijkt. Zijn er nog andere manieren om de roostering mooi luchtdicht af te werken?
Voor alle duidelijkheid, boven en onder de roostering komt dus een houtskeletwandje met isolatie, afgewerkt met osb en gipsplaat. Dit wandje op zich is echter niet sterk genoeg om de roostering te kunnen dragen en dus een traditionele hsb- opbouw te gebruiken

alvast bedankt!

ruben

Reacties

Ruben,

 

Je spreekt over een volle muur.

Is die aan de buitenkant geïsoleerd? (of ga je dat nog doen)

 

Bij een niet geïsoleerde (of een aan de binnenkant geïsoleerde) volle muur moet je in elk geval goed opletten voor condensatie, en de inbouw van de balkkoppen met zorg uitvoeren.

dwz een vochtwerende laag er onder, perfect luchtdicht afwerken langs binnen, en eventueel een kleine ruimte laten tussen balk en metselwerk.

 

Als alternatief kan je eventueel een balk (horizontaal) langs binnen tegen de muur bevestigen waar de vloerbalken op rusten.

Deze balk kan je ook nog ondersteunen door je hsb wandje.

Achter de balk kan je dan een folie tegen de muur aanbrengen die aansluit bij de binnenkant van de wandjes.

 

Dirk

De oplossing van Dirk zou ik ook voorstellen. Dit is de eenvoudigste manier.

Heren, Dames

alvast bedankt voor de reacties,

 

De muur zal langs binnen tussen de skeletwandjes worden geisoleerd met twee maal 6 cm rotswol. Het plan was echter eerst een laag tegen de muur te plaatsen en daar tegen een skeletje met nogmaals 6 cm isolatie zodat we de koudebrug van het skelet kunnen onderbreken. Nadeel is dus dat het skelet van 6 cm cls niet de nodige sterkte heeft om de roostering te dragen.

We hebben inderdaad ook al overwogen om het een balk tegen de muur te plaatsen en d.m.v. batijzers de roostering hieraan vast te maken, (ze erop leggen is nog een andere optie), maar gevoelsmatig lijkt me dit niet de beste oplossing omdat dan al het gewicht van de vloer uiteindelijk rust op "enkele" vijzen.

We waren wel zowizo van plan de kopse kanten van de balken die in de muur komen in te pakken zodat deze tegen het vocht beschermd zouden zijn. Is er een eenvoudige manier om te berekenen waar ergens condens in mijn muuropbouw zou kunnen voorkomen?