Kooltherm Resol isolatie tegen CELIT in spouw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Onze bouwfirma heeft ons de volgende opbouw voorgesteld voor onze houtskelet woning:

  • gevelsteen
  • luchtspouw
  • 45 mm Kingspan KoolTherm K8 (een resolplaat vermoed ik? - zie ook: http://www.insulation.kingspan.com/nederland/pdf/k8.pdf)
  • CELIT 18mm
  • 17 cm houtskelet keperwerk in Douglas hout, gevuld met knauff ecose-wol
  • 15 mm SPANO plaat (omwille van luchtdichtheid)- naden afgetaped
  • 58 mm technische leidingenspouw
  • 12 mm OSB3
  • premium gyproc plaat

Bij deze mijn vraag: mijn beperkte kennis van houtskeletbouw vertelt me dat de basis is om dampopen te werken van binnen naar buiten toe. Geen probleem: SPANO is luchtdicht, dan skelet met ecosewol en CELIT, wat zeer dampopen is (diffusieweerstandsgetal van 5 volgens deze jongens op p 39: http://www.passief.be/content/seetool_media/pdf/bouwdetails/Trad_HSB_JCl...)

 

MAAR: tegen deze CELIT zou men KoolTherm K8 willen plaatsen; heb het opgezocht en dit blijkt een diffusieweerstand te hebben van 38 volgens KingSpan tech fiche hier: http://www.insulation.kingspan.com/nederland/pdf/k8.pdf - of volgens eerder vermeldde studie 110. Anyway: of het nu 38 is of 110 - dit is nog steeds velen malen meer dan de "5" van CELIT.

 

Is dit te verantwoorden, of kan men CELIT beter zo in luchtspouw steken zonder extra isolatie erop? (In dat geval is het gevelsteen, luchtspouw, CELIT, houtskelet, ...) - Ik verlies hier dan wel een pak isolatie. Mogelijk kan ik dit compenseren met technische leidingspouw te isoleren met ecose? Dat is dan 6 cm extra toch...

 

Zou graag een lage-energiewoning bekomen en heb moeite in te schatten of voorgestelde structuur, al dan niet met de K8-plaat voldoende zal zijn?

 

Bouwfirma beweert dat Kingspan K8 een dampopen plaat is, en ik me geen zorgen hoef te maken...
Deskundig advies is zeer welkom - basis van onze skelet is te belangrijk om licht over te gaan lijkt me.

 

Met vriendelijke groeten en alvast hartelijk dank voor jullie reacties,
Christof

Reacties

christof

ik vind dat ook een beetje vreemde opbouw.  natuurlijk is dat geen dampopen opbouw meer, dampopen is natuurlijk geen verplichting, al ben ik er wel voorstander van. maar als je dampscherm langs binnen OK is, zie ik daar niet direct grote risicos in, maar je hangt dan volledig af van je dampscherm.  als je echt zekerheid wil hebben moet je een berekening laten maken, enkel die kan uitwijzen of het echt 100% veilig is.

een oplossing is een keperwerk van 23 i.p.v. 17 te gebruiken, dan vang je dat verschil ook op.  of langs buiten en dikkere houtwolisolatieplaat.

wat de LEW betreft, als je daar een premie voor wil vangen, moet je een berekening laten (of zelf) maken, je kan dat onmogelijk zomaar inschatten.

ik zou K8 zeker niet dampopen noemen, dan is EPS e.a. ook dampopen, EPS100 bv heeft een waarde van 30 tot 70, maar een mu-waarde van 38 is zeker ook niet dampdicht.

hans d

 

 

De Spano-plaat (spaanplaat) is uitsluitend voor de luchtdichtheid, niet voor dampdichtheid. Er is hier dus geen sprake van een damprem of dampscherm aan de binnenzijde en daarom prima geschikt in een dampopen constructie (minder geschikt in combinatie met de K8-plaat). 

ben even gaan zoeken en vind inderdaad geen verwijzing naar mu-waarden van die plaat.  dus kan je niet zomaar aannemen dat ze als dampscherm fungeert.  en inderdaad bedenkingen in combinatie met een relatief dichte buitenisolatieplaat.

hans d

Hartelijk dank Hans en Ingir, zeer geapprecieerd.

Sta me toe even samen te vatten als leek zodat ik weet of ik het bovenstaande goed heb begrepen?

- De structuur van binnen naar buiten met CELIT + ertegen de Kooltherm is dus inderdaad af te raden gezien Kooltherm dampdoorlatende eigenschappen van CELIT zal teniet doen

- Wat de SPANO plaat betreft: deze is correct in de opbouw?? (garandeert luchtdichtheid, maar laat damp nog wel door? Deze damp kan dan weg via skeletstructuur met celit aan buitenkant, juist?)  Of heb ik naast SPANO ook nog ergens een folie nodig?

- Als ik Kooltherm laat vallen, kan ik dit compenseren door dikkere houtskeletstructuur; ipv 17 cm dan 20 cm bijvoorbeeld - als ik dan ook nog de technische leidingenspouw isoleer, dan komt dit neer op 20 + 6 = 26 cm ecosewol isolatie.  Zal inderdaad moeten laten narekenen; bij deze begint dan ook mijn zoektocht naar een EPB adviseur die méér wil doen dan enkel het verslag opmaken.  Goed advies is welkom (mail me gerust direct; is niet mijn bedoeling hier een reclame-forum van te maken met namen :-))

Vriendelijke groeten!

Christof

Inderdaad, een dampremmende folie is dan niet nodig. Als je wilt kijken hoe je muuropbouw presteert zou je een berekening kunnen maken in http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/ Ik heb de wandopbouw ingevoerd en kom op een U-waarde van 0,15 W/m²K, geen inwendige condensatie en een  zeer goede bescherming tegen warmtedoorslag in de zomer. Prima gevel dus...

Cool! Thx Ingir voor de moeite.

Ik neem aan dat dat de 20 cm + 6 cm ecose + Celit zònder Kooltherm dat je hebt ingegeven?  Leuke tool trouwens, bedankt voor de tip.

Je kan zelfs muuropbouw in één enkele link gieten :-)

 

Je bent het houtskelet vergeten en ook de leidingspouw mist wat hout...

http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/?cid=6_/ye2Lo&d0=1.2&mi…

Beide links zijn dezelfde?  Wou dat mijn Duits beter was :-) - engelse versie lijkt niet deftig te werken.