Steigerhout behandelen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb net een tuinset in steigerhout aangekocht. Staat prachtig, maar moet natuurlijk wel behandeld worden. Alleen ben ik nogal weg van de oorspronkelijke kleur en dus op zoek naar een degelijke eco-vriendelijk product om zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke kleur te blijven. Iemand tips of ideeën? Heb al wat geëxperimenteerd op wat plankjes die ik meekreeg van de verkoper en staaltjes van producten, maar vond nog niet echt mijn ding... Het bedrijf zelf werkte met Woca-olieën, maar die verdonkeren toch weer lichtjes merkte ik. Vandaar dat ik liever zelf op zoek wou gaan.

Reacties

Even totaal naast de kwestie. Je hebt die set gekocht, zeg je.

Wat voor hout is dat nu dat steigerhout? Hout dat ze in 'den bouw' (Lariks of Grenen) gebruiken en dat een verschenen kleur krijgt onder invloed van het weer en door cementvlekken?

Kan je gewoon naar een houthandel gaan en vragen, voor mij graag zoveel lopende meter 'steigerhout'? Gaan ze dan niet raar opkijken?

Geen lariks (heeft een roodachtige kleur). Denk eerder aan Douglas-hout dat idd in de bouw gebruikt wordt. Alleen is hetgene je nieuw gaat halen niet echt ideaal omdat het nog te veel beweegt. En mijn houthandelaar verkoopt geen gebruikte planken die al aan de natuurlijke elementen bloot stonden.

Maar goed, idd naast de kwestie. Punt is dat het - zoals alle hout - best behandeld wordt, maar ik iets zoek dat dit vrij 'kleurloos' kan.

Voor zover je cement, pleister, poriedichters, primers, verf en andere bouwstoffen natuurlijke blootstelling kan noemen natuurlijk...  Die steigerplanken mode is natuurlijk goed om die afgedankte planken een tweede leven te geven. Maar wat zit er nog allemaal in?  Echte steigerplanken zijn altijd gedrenkt geweest, ze moeten immers voldoen aan veiligheidsnormen. Er moeten immers mensen op staan te werken.  Waarschijnlijk heb je voor dezelfde prijs nieuwe planken! Tenandere, een steigerplank is 4,5cm dik en 24cm breed en 3 meter lang..  Voor een stal of een tuinhuis is dat wellicht ideaal, maar voor een tuinset lijkt me dat wat aan de zware kant..

Best eerst behandelen met een lichrgijze olie of oliebeits en dan een kleurloze olie of oliebeits als "afwerklaag".

Door de lichtgrijze kleur ga je de verwering van het hout mooi accenturen en niet te hard verkleuren.