BWW - geisoleerde toevoerleidingen.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi,

We zouden ons ventilatiesysteem D willen uitrusten met een BWW.

Maar als de lucht in de zomer gekoeld wordt door de BWW, is het dan nodig om de toevoerleidingen (van ventilatietoestel naar toevoerventielen) te isoleren om condensvorming te voorkomen ?

Of is het koeleffect van de BWW te gering ?

Ter info :
Alles ivm. ventilatie komt op de zolder die niet verwarmd is maar wel binnen het geisoleerd volume zit.

Alvast bedankt voor de info.
mvg.
Dieter.

Reacties

 Ik zou het sowieso doen. Je moet ook weten dat in de winter de aanvoertemperatuur ergens rond de 9 a10 °C ligt van het water van de BWW. Dat is goed om de ventialtielucht te gaan voorverwarmen maar dat loopt dan ook door uw woning en kan dan eigenlijk een beetje de warmte uit de woning gaan ontrekken.

 

Buizen isoleren dus.

Bedankt,

Wat is hiervoor een aanbevolen isolatiemateriaal/dikte ?

mvg.
Dieter.

 Ik denk dat het simpelst is dat je gewoon van die isolatiebuizen gebruikt zoals bij de CV installatie.

Nu hebben we het over verschillende dingen denk ik...
Ik bedoel de luchtleidingen die van het ventilatietoestel naar de pulsieventielen lopen, niet de waterleidingen.

In de winter zal er (liefst) weinig temp. verschil zijn tussen de lucht in die buizen en de omgevingslucht binnen in huis.
Maar in de zomer wordt de aangezogen lucht door de BWW afgekoeld en langs de bypass naar de pulsieventielen gevoerd.

Dan is de lucht in die leidingen normaal kouder dan de omgevingstempeatuur.
Ik vermoed dat er dan op de buizen condens kan ontstaan en het dus beter is om die buizen te isoleren ?
Of is de "koelkracht" van een BWW te klein om problemen te veroorzaken ?

Gr.
Dieter

dieter

ok, ik had het ook verkeerd begrepen.  al naargelang de BWW kan de lucht een stuk onder de 20°C komen en bestaat er dus risico op condens. of de bww dat kan hangt van de grootte van de warmtyewissleaar, de regeling en het captatienet af.   wij beperken veiligheidhalve de luchtt° tot 20°, dan is dat risico quasi nul.  wil je echt lager gaan, dan moet je de buizen isoleren. en neem niet zomaar het eerste het beste, maar een dampdichte isolatie, anders kan ze mettertijd kletsnat worden.  het best betaalbare zij lamellendekens met een aluminiumbekleding langs de buitenkant.

bert, idem voor de leidingen van het captatienet, bij voorkeur dampdichte isolatie (voor koelleidingen) gebruiken. als de leidingen door een koude kelder lopen is dat niet zo problematisch, maar dan heeft isoleren ook weinig zin, maar zit je binnen de verwarmde schil dan is dat zeker een aanrader.

hans d