opbouw plat dak

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

veel voorkomende opbouw

- dichting (epdm)
- isolatie
- dampscherm
- hellingsbeton (1 - 2%)
- betonnen drager

Nu is mijn vraag: is de plaatsing van die isolatie geen onmogelijke opdracht gezien de oneffen ondergrond waarop je die plaatst? Mij maak je immers niet wijs dat hellingsbeton zo glad als een mooie chapelaag op je dak ligt.

Mijn idee was dan om éérst de isolatie (2 x 10cm EPS) op de betonnen drager te plaatsen, en er vervolgens je (gewapende) hellingsbeton op te laten leggen. En tenslotte dan je dichting erop.

Wat denken jullie?

Nicolas

Reacties

Nicolas,

mijn ervaring met 'hellingsbeton' (wat een woord trouwens voor een beetje 'chape'), is dat die toch wel vrij vlak is. Ik heb geen idee wat je vlakker zou wensen.

Walter

Walter,

het probleem lijkt me gewoon dat als die hellingsbeton naar verschillende RW-afvoeren afhelt, je toch vrij moeilijk je isolatie daar op kan leggen, laat staan dat de isolatie onderling mooi aansluit... overal schots en scheef.

Maw, is er iemand die ooit gehoord heeft van de manier die ik voorstel? Of is ze absoluut af te raden?

Nicolas

Nicolas

Neem isolatie in afschot, alle problemen ineens opgelost.

Hans

Hans,

dat heb ik idd reeds zitten bestuderen. Maar ik raak er niet uit hoe je dat moet plaatsen. Ik moet immers afvoeren richting de 4 hoeken. Ik kan toch niet zomaar het volgende doen:

Nicolas,

Moet je niks van aantrekken, de producent maakt dat naat wens, en je krijgt een 'bouwpakket' thuisgeleverd met legplan.

Hans

Hans,

kun je voor de vuist weg een paar fabrikanten opnoemen die zo'n dienst verlenen? (mag ook via e-mail).
Want op verschillende websites vind ik wel afschotisolatie terug, maar ze zeggen nergens dat ze je legplan ook verzorgen. Behalve bij Foamglass... maja

Nicolas

ps. als dit systeem haalbaar is, ga ik met plezier voor 20+ cm EPS.

Nicolas

Is onderweg

Hans

Hans,

bedankt voor de informatie. Interessant bedrijf, maken ze ook legplannen voor particulieren?

Ik begin me af te vragen waarom er nog zoiets bestaat als hellingsbeton als je het evengoed kan doen met je isolatie (ook doe-het-zelvers). Het zal wel wat duurder zijn (alhoewel), maar het idee dat ik minimum 20cm EPS op m'n dak heb liggen geeft me een goed gevoel. (R-waarde van meer dan 5).

Nicolas

Nicolas

Nooit naar gevraagd, voor ons doen ze het in elk geval wel. Maar 'tis een fabrikant, ik weet niet of zij rechtstreks met partikulieren handelen. Maar 1 goeie oplossing, even bellen en vragen.

Hans

Hans,

de info over afschotisolatie had ik ook graag gelezen.
Is het mogelijk om mij die te mailen?

groeten,

Peter Kins

euhm. vervelend om te vragen, maar ik heb net hetzelfde probleem als de starter (of toch ongeveer), en 'k had net hetzelfde idee...
En heb dus ook super interesse voor die info, Hans, kan je me die ook even doormailen? thanks!

allen,

ik denk niet dat Hans het een probleem vindt om jullie deze informatie door te spelen. Morgen neem ik nog contact op met die firma om te vragen of ze ook legplannen (paketten) leveren aan particulieren. Wordt dus vervolgd.

groeten,
Nicolas

Nicolas, Hans

Ik had ook graag de info-adressen van die afschotisolatie ontvangen.

Wij zitten met momenteel met een platdak van +- 110m² opgebouwd uit welfsels en roofing( misschien zit er zelfs nog iet tussen) en gaan ook langs buiten isoleren.

Van binnen naar buiten kom je tegen:
welfsel - druklaag - (hellings beton^chape) - roofing

Volgens de architect is het okee om de roofing als dampscherm te aanzien en gewoon isolatie in afschot erop te leggen en daarna de epdm op de isolatie (wordt dat gelijmd moet er nadien nog ballast op?)

Groeten Katelijne

Bedankt voor de info. zeer interessante oplossing voor onze renovatie.

Groeten Kateljne

Is die EPS voldoende hittebestendig op onder EPDM te gebruiken? ik lees daar nogal tegenstrijdige berichten over.

afschotisolatie is soms moeilijk te plaatsen als er electriciteitsleidingen op de betonplaat liggen. Ook de gootlijn in helling plaatsen is moeilijk (de platen hebben slechts een afwatering in 1 richting). Dubbelafschotplaten bestaan ook (in rotswol of in foamglas) maar zijn zeer duur)De betonplaat zelf is ook niet perfect horizontaal en vertoont meestal plassen of uitstekende keitjes. Het is niet altijd mogelijk om die plassen te vermijden met die hellingsplaten.
Polystyreen onder de hellingsbeton is verboden volgens de belgische normen (door de grote werking van dit lichte beton (de isolatie houdt alle warmte tegen (ook van buitenuit))kunnen er scheuren in ontstaan).
De aan te raden dakopbouw is: hellingsbeton (mag een chape zijn), dampscherm in V3 (roofing met glasvlieswapening - 3 mm), isolatie, dakbedekking.

Kan nog uren doorgaan hierover maar ga het hierbij houden.

succes,

Walter T.

Walter

" afschotisolatie is soms moeilijk te plaatsen als er electriciteitsleidingen op de betonplaat liggen. "
Klopt, maar eigenlijk horen die leidingen daar niet thuis. Maar een dunne chape kan dat probleem wegnemen, net als de kleine oneffenheden.

Hans

Hans e.a.,
Het onderwerp is al een tijd afgesloten...maar ik had ook graag meer informatie ontvangen over afschotislolatie. Is dit nog mogelijk?

ik weet dat dit een zeer oud onderwerp is, maar ben ook op zoek naar ecologische afschotisolatie voor op een betonnen dak. (de bedoeling is om de beton binnen open te laten, dus we hebben de volledige isolatie aan de buitenkant nodig.)

Kan je me die gegevens ook eens doorsturen ?

dank bij voorbaat

F!i!p)

 Dag Hans,

  omdat wij enkele PUR-platen gekregen hadden, gingen wij ons plat dak als volgt opbouwen:   - zichtbare houten roostering - osb - dampscherm - pur min 16 cm , max 26 cm - EPDM (met eventueel kiezels erop = minder lijm)   Omdat de kosten van de platen die we nog moeten bijkopen toch nog vrij hoog ligt en vooral omdat we eigenlijk zoveel mogelijk met ecologische materialen willen verder werken, vroegen we ons af of u nog andere isolatiematerialen weet die geschikt zijn (en liefst ook budgetvriendelijk zijn). Misschien niet onbelangrijk: het dak is berekend om in de verre toekomst nog een intensief groen dak te kunnen dragen. Het moet dus zeker beloopbaar blijven. En ook niet onbelangrijk: de uitbouw is nu al op hoogste punt toegelaten van stedenbouw. Meer cm's aan isolatie spenderen wordt dus moeilijk.   Alvast bedankt voor uw expertise.   Mvg,   Ans    

 nb: kan je mij ook nog die info doorsturen, aub?

 

Bedankt.

Ans

Dag Hans,

is het mogelijk om deze info ook naar mij te sturen, aub?

 

Alvast bedankt.

 

Mvg,

Ans

 gaat dit over Gutex? Ben wel benieuwd...