info PH

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

ik sta op het pt om een PH van Bostoen aan te kopen (instapklaar). Zijn er forumleden die in een Bostoen PH wonen? Ook al krijgt men een certificaat Bostoen heeft niet zo een schitterende reputatie...

Reacties

als ecomische mens

we serieus duur : na de super investering zouden wij voor ons 200 m² passief huis dus 200 m²x 15kwh/m² x 0.22 euro = 660 euro per jaar voor verwarming (= wat we nu in ons jaren 50 huis betalen.) Daarboven komt dan nog sanitair warm water. Gas is stukken goedkoper

als ecologische mens

 eigelijk kunnen de ecopower kwh we nuttiger gebruikt worden.

 

eddy

Hans,

het klopt dat overschrijdingsuren berekend worden tijdens de bezettingsuren  van een gebouw. Mijn reactie sloeg dan ook op de overschrijdingsuren van een woning gedurende de dag én de nacht.

Ik heb een passiefwoonst HSB eens herrekend, met enkel vervanging van de buitenmuren naar een klassieke opbouw met dezelfde U-waarde.

Voor de rest identieke zonwering, ramen kunnen 's nachts op kip om natuurlijke ventilatie te hebben in de zomer, bypass op de ventilatielucht... enfin een passiefhuis volgens het boekje.

Beide varianten hebben een goed comfort (zonwering, ncahtventilatie,..), maar het aantal overschrijdingsuren boven de 25° is voor de massiefvariant lager. De maximumtemperatuur is gemiddeld ook 1°C lager voor de massieve woning.

 

Geert

 

Het PH van Bostoen is reeds volledig afgewerkt. Ik heb dus geen mogelijkheid meer om overteschakelen naar een warmtepomp.

Het betreft een Systeem D ventilatie (HRU ECO-fan3) en electrische bijverwarming met 3 radiatoren (gezamelijk vermogen van max 3kW) en een electrische boiler van 150l. Opp 160m². Omdat ik naar een 0EW wil gaan zou ik hiervoor 19 zonnepanelen  (JA SOLAR JAM6  60/235-265) moeten plaatsen - investering van 19000€ en pas terugverdiend na 7 - 8 jaar ; jaarlijkse opbrengst +/-4000kW. Ik vind dit ongelooflijk veel (alleenstaande met babydochter) Op mijn vraag of er zoveel electriciteitsverbruik nodig is kan men men mij niet echt antwoorden. Moet er dan toch zoveel electrisch bijverwarmd worden?? Niemand die mij daarop kan antwoorden

Bovendien is de realiteit ook dat Bostoen ook nog maar gestart is met de PH (+/- 3jaar) en ik heb nog niemand knn spreken met ervaring met PH electrisch bijverwarmd. Wel met systeem van warmtepomp (en ja die waren positief - goed confort gevoel). De vraag waarom ze voor electrische bijverwarming opteren is dat een warmtepomp veel lawaaihinder heeft(?) Ergens klopt er iets niet..;

Kan een warmtepomp nog geplaatst worden?

Wat betreft verbruik: als je een PH hebt van bv. 140 m2 à 15kwh, komt dit op 2100 kwh + boiler +/- 2000kwh = +/- 4000 kwh.

Dit klopt dus.

Vandaar: beter een zonneboiler die al voor 1000 kwh warm water kan zorgen. Daarnaast mss nog een DWW (als je ten minste meestal doucht) om ook van de overgebleven 1000kwh nog zo'n 200-400 af te doen.

"Ik hoop dat het voor iedereen - ook voor Jef - duidelijk is dat een PH met elektrische verwarming ecologischer is dan een LEW met gasverwarming. Ook ecologischer dan een PH met gasverwarming. Het niet inzetten van fossiele brandstoffen primeert. "

Een electrische verwarming is ecologischer als je maar weinig verbruikt en electrische verwarming is beter want er worden geen fossiele brandstoffen gebruikt leer ik hieruit.

Tja, ik wil aannemen dat er geen rook uit jouw schoorsteen komt als je elektrisch verwarmt maar " ergens" zit er wel degelijk een vervuiler verscholen dat is ook voor Jef (over) duidelijk ....

voor de rest mag elektrische verwarming (nog ) niet verboden zijn maar of het een teken van ecologisch denken is betwijfel ik ten zeerste.

 Aline,

 

je mag rekenen dat een bad van 100 liter, op 40 graden zo een kleine 3 kWh aan elektriciteit kost. Reken daarbij de stilstandverliezen en je komt op een kleine 4 kWh. Die stilstandverliezen zullen op koude dagen wel de woning mee helpen verwarmen. Een douche met spaardouchekop vervruikt minder (afhankelijk van hoe en hoelang je die gebruikt). Vergeet ook het warm water voor afwassen en dergelijke niet. Door de hogere temperatuur lijkt 7 kWh per 100 liter me hier redelijk (stilstandverliezen inbegrepen). Jouw persoonlijk verbruik zou hiermee min of meer inschatbaar moeten zijn. 

 

Mvg,

Jurgen

 Beste Aline,

 

"Kan een warmtepomp nog geplaatst worden?" -> veel PH woningen van Bostoen hebben een vertikale boring in de tuin die of gebruikt wordt voor de balansventilatie of gebruikt wordt voor de warmtepomp. Indien dit zo is, dan is dit mogelijks mits een min of meer redelijke prijs. Het is natuurlijk altijd goedkoper als dit meteen gedaan wordt. Ik zou gewoon eens vragen/aandringen of ze voor die aanpassing een offerte willen maken.

 

Wat betreft de grote investering voor PV panelen:

Meer lenen 19000 euro op 20 jaar =  ?130? euro per maand = 1560 euro per jaar

Meer inkomst PV = 4000 kWh * (0,2 euro elektriciteit + 0,27 euro) = 1880 euro per jaar.

Teruggave belastingen nieuwbouw: eenmalig 3700 euro (na +- 1 jaar)

Lagere E-waarde: iets grotere premie van Eandis (na +- 1 jaar).

Mogelijks nulenergiewoning = 10 jaar lager KI belasting.

 

-> Conclusie: als je meer kunt lenen, dan betaal je enkel meer per maand tot aan uw eerste GSC, dus minder dan een hal jaar lang. Dit meer lenen kan moeilijk liggen met uw inkomen, maar heel wat bankiers houden rekening met een goed investeringsdossier. Er is ook de groene lening, en in heel wat gemeenten kan je aan 0% (sociaal tarief) of 2% lenen voor PV panelen.

 

Mvg,

Jurgen

 

Hou wel rekening met de effectieve indienstname van de panelen dit jaar! Zie tabel van Vlaamse overheid.

Datum indienstname   Bedrag  in euro per certificaatDuur in jaar2006-2009 450 20 2010 350 20 januari t.e.m. juni 2011 330 20 juli t.e.m. september 2011 300 20 oktober t.e.m. december 2011 270 20 januari t.e.m. maart 2012 250 20 april t.e.m. juni 2012 230 20 juli t.e.m. december 2012 210 20 2013 190 15 2014 150 15 2015 110 15 vanaf 2016 90 15