ramen verven

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

We moeten onze houten ramen verven. We zijn naar een paar winkels gegaan. Sommige hebben een voorkeur voor water gebaseerde verven, terwijl anderen de voorkeur aan een lakverf geven. Beiden geven natuurlijk hun voordelen.

het hout is sapeli mahonie. We zouden dezelfde kleur gebruiken als die, die er nu opstaat. nl Ral 5008; donker blauw.

de binnenkant mag ook mee verfrist worden.

Welke soort verf kunnen we best gebruiken, welke is de sterkste voor uv, regen, zon, warmte, niet verkleuren en gaat het langst mee, enz

Wat denken jullie, wat zijn de voorkeuren, opmerkingen, bedenkingen, ....

bedankt voor alle info

Marky

Reacties

Het sterkste, duurzaamste en meeste weerbestendige systeem (vooral voor zulke blauwe kleur) blijft nog altijd 2-component PU op solventbasis. Dat is dan wel de minst ecologische oplossing maar ik maak nog twee types die op gestookt zijn op basis van olie en waar maar 5 tot 10% PU verharder bij hoeft in tegenstelling tot de oude systemen waar 20-30 of  50% harder bij moest.

Mits goed toegepast haalt zulke systeem meestal 8-10 jaar (voor een onderhoudsbeurt).

 

Als tweede optie is een 1-component olie-alkydverf in aromaatvrij solvent (een oliehars dat uit lijnolie of soyaolie gestookt wordt) het meest duurzaamste.  Die bestaat ook onder vorm van een halfdekkende tot dekkende beits ("Opaque"). Die strijken even gemakkelijk uit als een oliebeits terwijl ze het meer dekkende effect van een verf geven (en een betere UV bestendigheid dan een transparante beits). Een eerste onderhoudsbeurt is na 4 jaar, de volgende na 6 jaar.

 

Ik maak ook verf op waterbasis (hybride acrylaat-oliehars), maar specifiek voor jouw blauwe ral-kleur zou ik die nooit aanraden.

Waarom: Blauw pigment is steeds een mengsel van héél kleine en grote pigmentdeeltjes dooreen (kleinste deeltjes tegen grote scheelt 100% in deeltjesgrootte). In watergedragen verf krijg je dan om korte tot middellange termijn op het verfoppervlak snellere slijtage. (de grote pigmentdeeltjes zitten als het ware als keien in beton in de verflaag en slijten sneller af). Bij een 2-component PU-systeem doet dit slijtage-fenomeen zich blijkbaar minder snel voor (op lange termijn gebeurt het ook).

 

Indien je meer technische documentatie over één van die systemen wenst zend me dan een privé-mail

hoi, hier ook een probleem met ramen verven.

 

wij hebben houten ramen. (afzelia of afromosia) geschilderd in ral 9001. nu hebben wij achteraan ons huis de zonkant en daar bevinden zich de meeste problemen. de grondlaag van onze ramen is demidec en afgewerkt met sikkens rubol (allen watergedragen).

aan de achterkant van ons huis, komt de kleur (melk/9001) gewoon mee van de ramen als ik ze was.

op sommige plaatsen komt de verf van de ramen los, zelf de grondverf komt er af.

 

nu moeten wij onze ramen dus opnieuw verven; maar om niet elk jaar opnieuw te moeten verven, willen we het goed doen. zonder al die mankementjes zoals we die nu hebben.

 

wie heeft tips of advies?

 

alvast bedankt

Het is voor mij onmogelijk om een eerlijk commentaar te geven op het systeem dat u toepaste.

Heeft men de systeemopbouw van de producten (voorbehandeling, impregnering, afwerking...) van het merk Rubbol wel goed opgevolgd?

 

Technisch kan ik wel volgende mededelen:

Het schilderen of dekkend afwerken van Afzelia of Afrormosia is geen probleem maar moet nauwkeurig volgens de raad van uw verfleverancier of beitsleverancier opgebouwd worden.

 

In de eerst plaat moet het hout 'poederdroog' zijn. Volgens de richtlijnen van WTCB, CORI en TNO is dat volgens mijn bescheiden mening een (relatief) vochtgehalte van maximum 14%. Zit je daarboven dan heb je gegarandeerd problemen. Vochtgehalte kan eventueel met diverse toestellen (zowel in de schrijnwerkerij als in het raam terplaatse, gemeten worden).

Als stelregel (bekomen via ervaring) nemen vaklui een natuurlijke droogtermijn van 1 jaar  voor elke 10mm houtdikte. Men kan ook overwegen om ovengedroogd hout te nemen (maar dan verzeilen we weer in een andere diskutie qua ecologie en duurzaamheid).

 

Mijn eerste raad;

Als je niet zeker bent dat het hout totaal droog is:

Plaats langs de binnenzijden van uw ramen en deuren een afsluitende vernislaag (1 of 2 lagen).

Plaats langs de buitenzijde een zwak of niet filmvormend houtbeschermingproduct (op basis van natuurlijke olie) op het hout en dit gedurende een aantal jaren gelijk aan de dikte in cm van uw houtstijlen.

Op deze manier kan er geen vocht van binnen in de woning in het hout diffunderen maar het vocht in het hout kan wel via de microporeuse beschermingslaag langs de buitenzijde verdwijnen.

Na deze periode (of als je ovendroog hout toepast):

-het hout langs de buitenzijde schuren en als het nodig is voor die houtsoort ook nog ontvetten (bv. met wasbenzine).

-overal waar je tot  op het blank hout schuurt terug een impregneerlaag toepassen.

-daarna ofwel een verfsysteem toepassen (meestal 1x grondlaag 2x afwerlaag).

-of beter een dekkende tot halfdekkende houtbeits (dikwijls "opaque") genoemd toepassen (1x impregneerlaag 2 x opaque beits)

 

Met het grootste respect voor alle mensen die watergedragen verven en beitsen maken en toepassen, maar  vrees ik dat ze vroeg of laat in dikke misérie zullen moeten afzien van hun watergedragen systeem en terug zullen moeten keren naar een natuurvriendelijk solventsysteem (want die bestaan ook), of naar 100% natuuroliesystemen (zonder water en zonder solvent).

Ter volledigheid: Diverse chemische concerns, verf en beitsfabrikanten trachten ook natuurolie gestookte harsen (alkydharsen) al of niet in combinatie met een synthetisch hars (acrylaat of PU-hars) te emulgeren in water. Deze grondstoffen noemt men dan 'hybrideharsen' Met deze nieuwe grondstoffen van hoge kwaliteit tracht men een watergedragen product met hoge duurzaamheid te ontwikkelen. Het enige nadeel hiervan is het prijskaartje dat men voor dit ecologisch en duurzaam product moet ophoesten.

 

Indien iemand specifieke technische info wint dan graag een privé-mailtje, om niet off-topic te gaan...