gekleurd en gelaagd stambeton buiten

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik wil een aantal wandjes uitvoeren in gestampt beton. Het gaat om een"landmark" op een historische locatie waarbij informatie over die locatie wordt geboden. Om het geheel visueel zoveel mogelijk in het landschap te integreren, wil ik ze maken van rood en okerkleurige lagen. De ruwheid van de structuur van gestampt beton lijkt me daarvoor ideaal. Ik wil de lagen niet regelmatig aanbrengen maar enigszins schuin, als grondlagen in een bodemprofiel. Het geheel moet zeer duurzaam zijn: zowel tegen het weer als tegen vandalisme.

het gaat om: 6 wandjes van 400 cm x 50 (hoog) en 30 a 50 cm dik (plus nog voldoende materiaal in de grond als fundering) en een hogere wand van 150x 120 cm en 40 cm dik (plus fundering) alles dient, denk ik, ter plaatse te worden gemaakt met de hand en een betonmolen.

Weet iemand waar ik informatie kan krijgen over hoe tewerk te gaan: moet er wapening in,  hoe kun je aanstampen als de bewapening tot boven in de kist doorloopt,  hoeveel water erbij, hoe veroudert deze beton (zwarte afwateringsstrepen?), bekistingen etc.

alle info is zeer welkom, alvast bedankt

Reacties

 In stampleem is zoiets al geregeld uitgevoerd (ook buiten - mits dekplaat). Is ook ecologischer (en historisch relevanter) dan stampbeton. Die rode en okerkleurige lagen zijn trouwens natuureigen kleuren van leem.

Zoek bij de grote aanbieders van leem. Of in het boek van Gernot Minke staat dat ook mooi uitgelegd.

 Dank je, dat is mij bekend. Maar het is niet voor niets dat ik nu voor beton kies...