Schimmel op de livingmuur

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi forummers,

Ik heb twee vragen waar ik maar geen antwoord op vind :

hoe spoor je de oorzaak van een vochtprobleem op ?
Hoe verwijder je schimmel op een muur ?

Hierna de probleemstelling :

Ik heb een huis gekocht waarin ik sinds eind januari woon. De living en de keuken is behandeld tegen opstijgend vocht en de pleister is ondertussen ook afgekapt in afwachting dat de stukadoor eind augustus komt. De volledige livingmuur staat er nu dus half afgekapt bij en is dus verder nog behangen met oud behang : een 'vliesje' (zo noemde de vorige eigenares het).

Bij toeval - door het gebruik van een vochtmeter - heb ik ontdekt dat een deel van een muur in de living zeer vochtig staat tot aan het plafond. Toen ik het vliesje er op die plaats af trok, voelde het klamp en vochtig aan en kwam er ook een piepklein wit vliegje mee. Het papier en de muur stonken uren in de wind. Een deel van de pleister kwam mee en het vliesje waar zwarte spikkels op zaten is verwijderd. Maar : nu groeit er witte langharige schimmel op een aantal plekken op dat deel van de livingmuur. Op de zichtbare delen van de pleister zijn op sommige plaatsen gele kringen te zien, en daartussen groeit dus schimmel. Ik heb evenwel geen geurhinder meer, nu het papier er grotendeels af is.

Boven dit livinggedeelte is de badkamer, en daar loopt dat vochtprobleem op de muur verder van beneden tot in de hoek aan de dakrand. Die muur in de badkamer is door de vorige eigenares met tasso behangen en had ik overschilderd. Het probleem stelt zich in spiegelbeeld in de aangrenzende kamer bij mijn buurvrouw, maar zij kan niet meer controleren of ze beneden (in spiegelbeeld van mijn livingmuur) ook met vocht in de muur zit omdat haar keuken daar is geïnstalleerd.

De oorzaak van het probleem vinden we tot nu toe niet. Een opgetrommelde dakwerker beweert dat het niet aan het dak en de dakgoot ligt : de dakisolatie is nog poerdroog.

Niettemin heb ik vorige week mijn dakgoot zo goed en zo kwaad het kan (acrobatetoeren) uitgekuist - omdat ik - ook weer bij toeval - gemerkt had dat er toch wel veel water in stond, in de hoop dat dit het probleem oplost(e). Het resultaat is tot nu toe nog niet te controleren. Mijn buurvrouw zelf denkt dat het aan haar schoorsteen ligt. Maar daar heb ik geen last van vocht. Met argwaan bekijk ik ook de wasmachine die langs deze muur in de badkamer staat, maar moest die lekken, dan zou ik op de vloer toch ook water moeten zien en zou een andere muur beneden ook nat moeten zijn, wat niet het geval is.

We kunnen zelf natuurlijk allerlei oorzaken blijven bedénken, van eventuele verborgen oude leidingen (die er volgens mij niet zijn - gezien op de foto's van toen) tot een schoorsteen die water doorlaat. Maar dat helpt ons ook niet verder.

In elk geval heeft het geen zin om de stukadoor te laten komen als het probleem niet is opgelost.

Hoe kom je efficiënt tot een juiste conclusie van de oorzaak ?

Heeft iemand al gebruik gemaakt van die firma's die op thermische wijze je huis doorlichten om het vocht op te sporen (cfr. sanidetectif te duffel) ? Vinden die dan ook de oorzaak ?

En verder wil ik ook die witte langharige schimmel verwijderen, maar HOE ? Ik vind daar nergens informatie over ?

Wie of welke firma kan deskundig advies geven ?

Bedankt voor jullie hulp en bedenkingen !

Nathalie

Reacties

Speciale aandacht is gevergt bij het behandelen van schimmel en zeker als je niet wet met wat voor fungy je te maken hebt.
De sporen kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid zo het is aan te raden de muur zo vlug mogelijk te sealen en daarmee het verspreiden van fungy sporen te stoppen.

Themography is een goede manier om temperatuur verschil te meten en daarmee de vochtige of vochtig geweest zijne plaatsen te identificeren. Het zou je naar de oorzaak kunnen leiden.

Dit is hoogstwaarschijnlijk huiszwam.
Wees voorzichtig, rook of eet niet en draag handschoenen en een goedgekeurd fijnstofmasker bij het werken aan die muur. Was grondig uw handen met water en zeep (ook met de nagelborstel onder uw nagels!).

Ik vraag (via het werk) of het enige product dat een goedkeuring (Min. V. Volksgezondheid) mag verkocht worden aan particulieren.

Vanavond (zal wel zeker 20-21 uur worden) geef ik de rest van het antwoord.

Groeten,
Rudy

Sorry, de beloofde info zal voor morgenavond zijn.
Groeten,
Rudy

Met schimmels moet je inderdaad oppassen voor je
gezondheid en sommige schimmels kunnen een
volledig huis opvreten.
Ik ken daar niet zoveel van, maar weet wel dat meestal
verkeerde behandeling van muren (gebeurt in wel 90%
vd gevallen, volgens eigen schatting) problemen geeft.
Met name als de wand behandeld is met een produkt
dat niet voldoende dampdoorlatend is (bv een
synthetische "ademende" verf=een plastic zakske met
fijne gaatjes=niet voldoende dampdoorlatend) en als
die wand langs beide kanten zo is behandeld, dan
komt de muur tussen die 2 schermen capillair zo onder
druk te staan, dat vocht door deze druk tot 3 tot 3,5 zelfs
tot 4 m omhoog wordt geperst. Met als gevolg, bv wat u
beschrijft. Dit met gips bezetten is geen oplossing,
want gips kan niet tegen vocht en gaat na enkele
maanden reeds rotten. Kalkpleister zou de beste
oplossing moeten zijn, op voorwaarde dat deze wordt
afgeschilderd met een pure kalkverf. Het is zo dat (zelfs
een dun) een laagje pure kalk gaat werken als een
pomp, ttz. het trekt als een spons het water uit de muur
en zal deze geleidelijk uitdrogen. Voldoende ventilatie
van de binnenruimte is nodig om de damp te
evacueren. Bovendien is (verse) kalk alkalisch, dwz het
heeft een zeer hoge pH en werkt daardoor ontsmettend
en schimmeldodend.
Bovendien zal een deel kalk uit de pleister en/of uit de
kalkverf in de ondergrond dringen: oude muren worden
hierdoor "gevoed" en dus weer sterker.
Eerst wel aangetaste geschimmelde delen verwijderen
en draag daarbij best een goed masker.
Het spreekt vanzelf dat als er ergens een bron is van
vocht, dat deze moet opgezocht worden en verwijderd.
Ik denk aan lekkende leidingen, lekkende of
overlopende dakgoten (bomen in de buurt? 1x beter 2x
per jaar dakgoten reinigen!) enz.
Ook als de vochtbron weg is: het duurt wel eventjes tot
uw muur echt weer droog is.
Bent u hier iets mee?

hallo nathalie,

Alvorens zelf vanalles te proberen, laat het uitzoeken door gespecialiseerde firma's.Vermoedelijk heb jij huiszwam(in 't frans "merule" ) in je muren.En dit is een heel moeilijk uit te roeien "beestje".
D'er bestaan gespecialiseerde firma's hiervoor.Zoek ze op in de gouden gids, vraag offertes en referenties van hun werk en ook een garantie op resultaat.Het zal een tijdje duren voor je de goeie firma vast hebt want d'er lopen heel veel charlatans rond die in feite de situatie nog verergern.
Als je in je kennissenkring of direkte omgeving een architekt weet wonen, vraag hem eens uit ook.Via een architekt kun je ook aan de technische brochures geraken van het WTCB, want die bepalen de normen in België.
In alle geval doe niets overhaast, het komt nu toch niet meer op een week aan, want het kwaad is al geschied.

Misschien, al surfend op internet met als zoekterm huiszwam
vind je al veel info terug.

groetjes

ludo

Het product waar ik aan dacht noemde vroeger Basilith B een sterk geconcentreerde oplossing van boorzuur maar dat blijkt niet meer aanwezig op de Belgische markt.
Wellicht bestaan er wel nog andere merken die iets dergelijks op basis van geconcentreerd boorzuur aanbieden.
Als voorbehandeling werd de muur met open vlam behandeld om oppervlakkig de schimmel te doden.
Men moest nadien op regelmatige plaatsen de hele muur schuin inboren en de boorgaten opvullen/opgieten met het geconcentreerd boorzuur.
Zoals in vorige replieken hier door anderen opgemerkt moet je vooral trachten de oorzaak (vocht) aan te pakken.

Iets totaal anders, als het een buitenmuur is:
Langs de buitenmuur van een oude schuur die ik niet kon onderkappen of inboren (om te injecteren) plaatste ik klimop. Na een tot twee jaren had die de muur poederdroog gezogen en was de schimmel weg.

Groeten,
Rudy

Tof dat jullie reageren ; Het geeft ideeën en jullie ervaringen en reacties helpen me om moed te houden om de oorzaak te achterhalen.

Gisteren is er iemand van een vochtfirma langsgeweest, die direct zei dat hij niets kon komen doen (omdat het niet om injecteren tegen opstijgend vocht gaat, hoewel op zijn flyer stond dat hij een precieze oorzaak van het vochtprobleem kon stellen), maar goed.

Hij heeft me wel met klem gezegd dat het gaat om een waterlek en dat het al een oud probleem is en dat het geen schimmel, maar zouten zijn, die zichtbaar zijn.

Ondertussen heb ik de brandverzekering ook aangesproken. Maar ja, ik weet de oorzaak nog steeds niet hè.

En die vragen de oorzaak en een gedetailleerd bestek... Tja. Ik vermoed zelf meer en meer dat de oorzaak bij de dakgoot ligt, bij de scheiding van mijn dakgoot en die van de buurvrouw. Maar het kan ook haar schoorsteen zijn. Om iemand te vinden die zich bezig houdt met het zoeken naar de oorzaken van vocht/waterschade, da's ook niet simpel.

Groeten,

Nathalie

Nathalie schreef:
> Hoi forummers,
>
> Ik heb twee vragen waar ik maar geen antwoord op vind :
>
> hoe spoor je de oorzaak van een vochtprobleem op ?
> Hoe verwijder je schimmel op een muur ?
>
> Hierna de probleemstelling :
>
> Ik heb een huis gekocht waarin ik sinds eind januari woon. De living en de keuken is behandeld tegen opstijgend vocht en de pleister is ondertussen ook afgekapt in afwachting dat de stukadoor eind augustus komt. De volledige livingmuur staat er nu dus half afgekapt bij en is dus verder nog behangen met oud behang : een 'vliesje' (zo noemde de vorige eigenares het).
>
> Bij toeval - door het gebruik van een vochtmeter - heb ik ontdekt dat een deel van een muur in de living zeer vochtig staat tot aan het plafond. Toen ik het vliesje er op die plaats af trok, voelde het klamp en vochtig aan en kwam er ook een piepklein wit vliegje mee. Het papier en de muur stonken uren in de wind. Een deel van de pleister kwam mee en het vliesje waar zwarte spikkels op zaten is verwijderd. Maar : nu groeit er witte langharige schimmel op een aantal plekken op dat deel van de livingmuur. Op de zichtbare delen van de pleister zijn op sommige plaatsen gele kringen te zien, en daartussen groeit dus schimmel. Ik heb evenwel geen geurhinder meer, nu het papier er grotendeels af is.
>
>
> Boven dit livinggedeelte is de badkamer, en daar loopt dat vochtprobleem op de muur verder van beneden tot in de hoek aan de dakrand. Die muur in de badkamer is door de vorige eigenares met tasso behangen en had ik overschilderd. Het probleem stelt zich in spiegelbeeld in de aangrenzende kamer bij mijn buurvrouw, maar zij kan niet meer controleren of ze beneden (in spiegelbeeld van mijn livingmuur) ook met vocht in de muur zit omdat haar keuken daar is geïnstalleerd.
>
> De oorzaak van het probleem vinden we tot nu toe niet. Een opgetrommelde dakwerker beweert dat het niet aan het dak en de dakgoot ligt : de dakisolatie is nog poerdroog.
>
> Niettemin heb ik vorige week mijn dakgoot zo goed en zo kwaad het kan (acrobatetoeren) uitgekuist - omdat ik - ook weer bij toeval - gemerkt had dat er toch wel veel water in stond, in de hoop dat dit het probleem oplost(e). Het resultaat is tot nu toe nog niet te controleren. Mijn buurvrouw zelf denkt dat het aan haar schoorsteen ligt. Maar daar heb ik geen last van vocht. Met argwaan bekijk ik ook de wasmachine die langs deze muur in de badkamer staat, maar moest die lekken, dan zou ik op de vloer toch ook water moeten zien en zou een andere muur beneden ook nat moeten zijn, wat niet het geval is.
>
> We kunnen zelf natuurlijk allerlei oorzaken blijven bedénken, van eventuele verborgen oude leidingen (die er volgens mij niet zijn - gezien op de foto's van toen) tot een schoorsteen die water doorlaat. Maar dat helpt ons ook niet verder.
>
> In elk geval heeft het geen zin om de stukadoor te laten komen als het probleem niet is opgelost.
>
> Hoe kom je efficiënt tot een juiste conclusie van de oorzaak ?
>
> Heeft iemand al gebruik gemaakt van die firma's die op thermische wijze je huis doorlichten om het vocht op te sporen (cfr. sanidetectif te duffel) ? Vinden die dan ook de oorzaak ?
>
> En verder wil ik ook die witte langharige schimmel verwijderen, maar HOE ? Ik vind daar nergens informatie over ?
>
> Wie of welke firma kan deskundig advies geven ?
>
> Bedankt voor jullie hulp en bedenkingen !
>
> Nathalie

Probeer eens met kleurstof (waterverf) in de dakgoot te doen , en als het water of de muur kleurt weet je vanwaar het komt.

Dat is een heel goed idee van Joseph.
Vraag bij de apotheker een wateroplosbare kleurstof (ik dacht aan methyleenblauw maar weet niet meer of dit blauw bestand is tegen de alkaliteit van de cement of de kalk in de muur).
Waar dit héél goed mee gaat is fluoresceïne maar dan moet je een UV lamp hebben om. Dit laatste wordt gebruikt om de loop van ondergrondse waterlopen op te sporen (grotonderzoek...).

Als het zouten zijn; probeer ze eens op te lossen in een glas water. Deze zouten zijn wateroplosbaar. Dan weet je het direct.

Geert

Hoi,

een vriend van me sprak ook over Karmijnrood, te halen bij de apotheek.

Ivm het zout op de muur. Onlangs heb ik de muur eens afgewassen met water/bleekwater en het was verdwenen. Maar nu komt wordt het terug zichtbaar.

En weten jullie wat ? Gisteren stond ik nog eens op de vensterbank te kijken naar en te voelen aan de dakgoot. En toen viel mijn oog op een uitstulping in de gevel onder het stuk dakgoot dat ik verdenk de boosdoener te zijn.

Die uitstulping sluit precies niet goed aan bij de gevel van de buur. Het klinkt hol als ik erop klop en ik zie ook dat er een laagje beton over gezet is, maar waarover dat dat dan is, kan ik niet zien.

Ik kom alsmaar dichter bij de oorzaak.

Fantastisch dat jullie zo met me meedenken. Misschien kan ik die blauwe of rode kleurstof eens in een openingetje van die uitstulping doen en dan met de tuinslang water erop spuiten om te zien wat het resultaat is.

Nathalie,

Heb je nagekeken of er een cv-ketel aangesloten is op de schouw van je buurvrouw.
De combinatie gemetste schouw-hr-ketel leidt zeer dikwijls tot condensatieproblemen en een vocht ophoping in de muur die het ganse traject van de schouw volgt.

groeten
Ludo

Ludo,

Op de schoorsteen is alleen mijn gasboiler aangesloten. De schouw bij mijn buurvrouw is volledig afgebroken.

Maar ondertussen belde ik met de stukadoor die mijn muur komt herbezetten en hij komt volgende week kijken, samen met een aannemer.

Groeten,

Nathalie

Via google kwam bekwam ik onderstaande link:
http://www.aroo.be/index.htm

Groeten,
Rudy

Mensen,

 

Ik zit hier vol spanning te lezen en opeens ... stopt dit toch wel uiterst interessant verhaal.

Hoe loopt het af? Happy endings?

Wat voor beest was het nu precies? Was het de uitstulping, de dakgoot, condens en wat is er aan gebeurd?

groeten