Instelling BWW

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Bij welke temperatuur laten jullie de BWW in de winter in gang schieten?
Wij hebben een PH laten zetten door een Duitse firma. Hierin zit een compacttoestel (balansventilatie/lucht-lucht/lucht-water-WP) met een BWW van 100m op ca 1m80 in zandgrond.
"Den Duits" beweert dat deze eigenlijk pas bij 0°C zou moeten in werking treden, maar ze stellen hem in op 4°C.
Kan de BWW niet beter bij een 7-9°C al beginnen werken?
Elke graad winst is toch goed? Of is dit te simpel geredeneerd?

Reacties

 Ik dacht ergens dat het schakelmoment 7°C en 22°C was. Sla me niet dood als ik er een graad naast zit.

De functie van de BWW is om de temperatuur van de verse lucht die van buiten komt tot boven 0 °C te brengen.

Dit om te voorkomen dat de warmtewisselaar van de balansventilatie gaat dichtvriezen. De vochtige lucht die uit het huis afgezogen wordt , komt in nauw contact met de verse lucht die van buiten komt, slechts gescheiden door een plaat van de warmtewisselaar. Het vocht zou condenseren en bevriezen, en uiteindelijk de warmtewisselaar afsluiten. Door het uitzetten van het ijs zou ook de warmtewisselaar beschadigd (kunnen) worden.

De temperatuur van de lucht na de warmtewisselaar zal vooral afhangen van de temperatuur van de lucht die uit huis wordt afgezogen. Met een balansventilatie van 97 % bv is die praktisch gelijk.  Het maakt niet uit of je daar eerst enige graden aan toevoegt of niet.

oostlandvaarder, je zit ernaast.  wat jij zegt klopt als het over enkel ventilatie gaat, maar bij een compacttoestel is het ook de bedoeling om zoveel mogelijk warmte uit de lucht te halen, hoe hoger de t° naar de WW, hoe meer warmte kan gerecupereerd worden.  in zulke gevallen is het dus absoluur zinvol de BWW in te schakelen zodra de grond warmte aan de lucht kan toeveogen, algemeen gaat men uit van 7°C. 

er zijn trouwens compacttoestellen die een temperatuur van minstens +4°C nodig hebben om behoorlijk te functioneren!

hans d

 

Dan had ik het toch goed dat elke graad winst goed is, zolang de BWW kan volgen natuurlijk.

Ik zal tijdens de komende winter eens wat aan het experimenteren gaan.

 

Hmm...

 

M'n overschouwingen zijn inderdaad gebaseerd op een toestel 'enkel ventilatie'. Ikzelf heb nml. geen compacttoestel, je hebt gelijk dat om warm water te produceren met de WP van een compacttoestel, elke graad temperatuurverhoging van de lucht het rendement van de WP zal verhogen.

Of het daarom nuttig is om dit op deze manier te doen, daar ben ik niet zo zeker van. Voor de warmte van de bodem de WP bereikt, zitten er 2 extra warmtewisselaars tussen ( glycol/lucht en lucht/lucht), elk met hun eigen rendement.

Verder is het ook zo dat de pomp van de BWW altijd zal draaien, eens de temperatuur buiten onder de ingestelde waarde is gedaald. Ook als de warm water buffer al op temperatuur is. In dat geval gaat je BWW-pomp electriciteit verbruiken om de buitenlucht op te warmen.