Ja of neen balansventilatie met stralingsverwarming?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Een steeds weerkerende vraag tijdens opendeurdagen, beurzen, gesprekken waar je niet echt een duidelijk antwoord op krijgt, vandaar dit topic. Graag de mening van de specialisten aub!

Mon

Reacties

euh.... zijn er al niet voldoende huizen met balansventilatie (PH en LEW) met pellet- of houtkachel??

Het antwoord zal dan wel zijn: ja, dat gaat.

Kris, dat het gaat dat weten de meesten. Het gaat niet zozeer over het type kachel zoals massakachels, pellets, de luchtdichtheid van de kachel ( max.lekkage van 2m3per uur) , een onderdruk van  max. 4pa, damkap al of niet in recirculatie, voldoende vermogen, oververhitting etc....etc... .

Is het bij stralingswarmte relevant een extreme luchtdichtheid te realiseren van n50= 0.60 t.e.m. n50= 1.5 omdat het hier niet gaat om luchtverwarming maar om stralingswarmte die de lucht niet opwarmt. Dat wil zeggen dat er eigenlijk alleen moet geventileerd worden om de goede luchtkwaliteit te garanderen aangezien de lucht in geval van stralingswarmte niet gebruikt wordt als transportmedium. Is de investeringkost van een balansventilatie nog steeds acceptabel? Ben je niet beter met een permanente ventilatie met niet- luchtdichte ramen (via naden en kieren= geen dichtingsstrips. Ik weet dat ik hiermee velen hun voorhoofd laat fronsen maar dat zijn vragen die bouwers zich stellen als ze zich verdiepen in stralingswarmte en geen convectie.

Mon 

Mon, het is toch niet omdat je stralingswarmte gebruikt dat je geen warme binnenlucht hebt.

Ik kan me moeilijk voorstellen dat de lucht in uw woning slechts 5-10° is bijvoorbeeld, maar dat je dankzij de stralingswarmte een gevoel hebt van 21°C. Anders zou dat willen zeggen, dat wanneer je uw kachel of dergelijke aflegt, dat je onmiddelijk ijskoud hebt.

Wat met stralingswarmte wel kan is volgens mij dat je een gevoel hebt van 21°C bij een temperatuur van 19°C.

Dus sowieso is luchtdicht + balansventilatie noodzakelijk.

Als je lucht minder warm hoeft te hebben met stralingswarmte (ik zeg wel als), dan heb je het voordeel dat uw balansventilatie meer rendement zal halen.

Al zijn er hier op het forum wel mensen die het beter kunnen uitleggen dan ikzelf. Hans?

Wat mij betreft :

 

vloerverwarming, muurverwarming, massakachel, of eender welke andere vorm van massaverwarming met lagere temperatuur dmv straling --> C(+) systeem ( kan natuurlijk ook met D maar geloof niet in de kosten - baten hiervan )

radiatoren, convectoren, lucht-lucht warmtepompen, ... --> D systeem met warmterecup.

 

Maar ben natuurlijk geen specialist, gewoon lekker gezond verstand gebruiken.

"het is toch niet omdat je stralingswarmte gebruikt dat je geen warme binnenlucht hebt.
Ik kan me moeilijk voorstellen dat de lucht in uw woning slechts 5-10° is bijvoorbeeld, maar dat je dankzij de stralingswarmte een gevoel hebt van 21°C. Anders zou dat willen zeggen, dat wanneer je uw kachel of dergelijke aflegt, dat je onmiddelijk ijskoud hebt.
"

 

Enigszins wel. Een massakachel blijft nl nog een hele tijd stralen, ook al is ie "uit". 
Ik vergelijk het altijd met gaan skieën.  Soms heb je daar ook zonnige dagen met een temperatuur rond het vriespunt of er net boven (koude lucht dus).  Ondanks de koude luchttemperatuur zijn er echter velen die in hun T-shirt aan het skieën zijn. Gewoon door het lekkere zonnetje (stralingswarmte) die het aangenaam warm maakt. 

(Ik ben ook aan het bouwen en voorzie ook uitsluitend verwarming met een massakachel.  Ik lees dus geïnteresseerd mee...)

Vergeet niet dat je met een massakachel met een wandtemperatuur van 80°C veel convectie produceert, met alle nadelige gevolgen er aan gekoppeld. 

Mon 

Wel even nuanceren denk ik.

 

Als je omgevingstemperatuur lager is ( of zakt door aanvoer koude, niet voorverwarmde, lucht via de ramen ) zal je massa wel sneller afkoelen dan wanneer je omgevingstemp. 22 °C is en blijft. Er zal dus wel degelijk een groter verlies van energie zijn bij een C systeem tov een D systeem. Maar zoals reeds aangehaald denk ik dat hier de winst met een D systeem de meerprijs in kosten voor installatie en onderhoud niet compenseert. Niet alleen economisch maar ook ecologisch. Productie en transport filters, transport onderhoudstechniekers, hoger energieverbruik ventilatoren D syteem, meer leidingwerk wat geboord, geproduceerd en getransporteerd moet worden, .... 

 

Er loop hier ook nog een andere draad over de gezondheidsproblemen die voortkomen uit de D systemen. Ga me over deze problematiek niet uitspreken maar deze zijn toch niet zomaar weg te wuiven lijkt me.

 

In onze nieuwbouw hoofdzakelijk stralingswarmte met een C+ systeem met systematische ( constante ) afzuiging en verhoogde afzuiging als en waar nodig ( aanwezigheid en vochtdetectie ). verse lucht wordt rechtstreeks aangezogen via de ramen en vervuilde lucht verdwijnt via extractieventielen en leidingwerk naar buiten. Als er rotzooi in de leidingen komt wordt dit afgezogen naar buiten en niet geïnjecteerd in de woning. Misschien iets meer warmteverlies maar daar lig ik niet dadelijk wakker van. Dan gooi ik wel een blokje meer in de massakachel of betaal ik wel een cuubje meer gas voor de vloerverwarming. We hebben wel niet passief gebouwd ... maar dit was een bewuste keuze.

die andere draad is er eige.nlijk 1 (hele) slechte installatie tov. van de zovele goede installaties van Systeem D met canadese put of AWW. Die grondbuis blijkt zo'n beetje een heel zwak punt te zijn (installatie moet heel goed gebeuren).

 

Van de 99,9% goede installaties hoor je eigenlijk minder en hierdoor blijft die 0,1% wel in ons hoofd plakken.

 

Een D-systeem zonder AWW heeft sowieso al geen probleem daarmee en zal in dan ook in vergelijking met C-systeem een groot verschil maken betreffende de benodigde energie  om een woning op temperatuur te houden.

Tel zelf maar uit: 1m³ uitgeblazen lucht wordt bij C ventilatie vervangen door koude lucht maar bij D ventilatie kan je nog zo'n 80-90% warmte recuperen. Bij wintertemperaturen minder dan 10° buitenlucht zal de verwarming bij C effectief harder moeten draaien dan bij een D ventilatie.

 

Enfin, dat is sowieso iets waar je echt rekening moet houden of je de AWW wel wil .... en anderzijds ook niet vergeten dat je bij C-ventilatie duurder buitenschrijnwerk hebt omwille van de noodzakelijke ventilatieroosters.

Over C+ of D is al veel gedebateerd.

Mijn conclusie, na berekening voor mezelf en anderen: de meerkost is te verwaarlozen. Vergeet uw Invisivents niet hé, die kost moet je ook rekenen. Dan kom je in sommige gevallen zelfs goedkoper uit met een systeem D.

Het wooncomfort is ook veel hoger: zit maar eens gezellig bij -10° uw krantje te lezen onder zo'n luchtrooster.

Meer wil ik er niet over kwijt, anders wijken we volledig af van het onderwerp.