luchtdichting

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Gezien wij in de fase beland zijn van de luchtdichting (ph) heb ik ik hieromtrent best wel enkele vragen.

Alle info (links naar andere treads),foto's,ervaring is welkom om zoveel mogelijk fouten te voorkomen.Liefst nederlands gezien mijn kennis van duits zeer beperkt is.

Onze ramen (massiefbou systeem wdvs) zijn ingeplakt met gewatteerde butylband.

eerste vraag is kan er rechtstreeks gepleisterd worden over deze band of dien ik nog eerst voorzorgmaatregelen te nemen? M.a.w waar dien ik de stukadoor op te wijzen?

De ramenkaders hebben spelling van,1,5cm met de muur (opgeschuimd met elastofoam)

In onderstaande link staat er een foto (30 van 41) van dergelijk systeem maar het is mij niet duidelijk waarom de folie niet eerst tegen de muur is geplakt en waarom er een hoekprofiel en een profiel tegen het raam gebruikt wordt. en wat is het gele materiaal?

http://live.easyfairs.com/fileadmin/groups/6/IPB_BE_10/luchtdicht-tremcoillbruck.pdf

 

- overgang vloer muur = afplakken (hoeveel cm in pleisterwerk?

- stopconatcten in buitenmuur = uitplakken en zorgen dat er overal stucwerk zit.(geld dit dan ook voor alle binnenmuren die in verbinding staan met de buitenmuren?

- overgang plafond muur ik hoorde al plakwerk achteraf 0,5 cm uitsnijden en opkitten (geen silicoon) of overgang muur en plafond netje laten inwerken ...

- betontrap afplakken trap muur

- dak afplakken dampscherm muur (met voldoende slag tegen werken) + dampscherm op betonplaat lijmen

 

 

 

Reacties

momenteel ben ik er zelf ook mee aan het worstelen en post dus uit ervaring, wat niet wil zeggen dat alles zichzelf reeds bewezen heeft

in antwoord op uw vragen voor zover ik kan afleiden wat je nu bedoeld

1. geel plaatwerk is XPS geplaatst door plakker om ramen recht uit te werken. Of je op die band kan pleisteren weet ik niet, google eens de specs van je product, als ik de slides bekijk bestaat er ook een versie met een netje of leggen ze er een netje over

2. muur - vloer normaal groene folie en dan inpleisterbaar netje, minstens 2cm bepleisterd op vlies, liefst meer. Zorg dat je pleisterwerk boven je waterkering blijft, doe dit op elk niveau elke buitenmuur en zorg dat je laag genoeg bezet zodat je plinten niet op de waterdichte folie komen dat kleeft minder goed

3.stopcontacten buitenmuur, vol in de pleister (eerst uitpleisteren dan leiding en potje induwen), evt luchtdichte potjes die je nog eens verkleefd met MS polymeer kleefsilikone.

4. muur plafond - waar noodzakelijk indien je welfsels of beter predallen vol in de mortel liggen, valt dat mee en dan is het in hoofdzaak je metalen liggers ed die nog wat extra kit vereisen. Elders is de regel alles is beter dan niks...

Orcon doet het hier niet zo goed, het vult niet schitterend, en trekt gaten bij drogen, beter is een bouwsilikone of variant hybride voor zettingsvoegen in beton of voor raam gevel aansluiting ( best eerst overleggen of je plakker dat allemaal wel ziet zitten ), kies een type met hoge flexibiliteit. Andere oplossing is het netje, doch gevaar bestaat dat als er toch een zetting optreed je barsten krijgt aan de rand van je netje ipv in de hoeken (althans volgens mijn plakker). Die laatste barsten kan je opspuiten met silikone, die eerste soort is moeilijker herstelbaar.

5. betonnen trap zie eerdere post hieromtrent

6. ja

-inbouw ramen: gezien de info in link, denk ik dat je op de gewatteerde butylband kunt pleisteren, maar ik zou een netje verwachten aan de band, om scheuren van de overgang tussen pleister op butylband en pleister op steen te voorkomen. Je kunt daarvoor Contega PV gebruiken.

- Overgang vloer en muur: ik ben voorstander van dit te doen met cementpleisterwerk. Dan kun je ook gemakkelijk achteraf de plinten plaatsen. Bij ons is het ook met luchtdichtingsfolie gedaan, de folie op de betonplaat gekleefd met Orcon en overgang naar pleisterwerk met een tape met netje. Werkt snel maar toch nogal wat kanttekeningen bij. Kijkt U ook eens op http://passiefhuissintpauwels.wordpress.com, beginnend bij week 34 en ouder. Ook op http://passiefhuislokeren.wordpress.com/2010/04/12/luchtdichting/

-Luchtdichte potten gebruiken, eventueel potten zelf luchtdicht maken met luchtdichtingstape. Opletten als je potten samenvoegd, tussen de potten kan het lucht gaan lekken!

- muur-plafond: wij hebben muren en plafonds bepleisterd. In hoeken insnijden en flexibele kit plaatsen, of netje in werken.

- betontrap-muur: zoals vloer-muur

- dak dampscherm naar muur: ook hier tape met netje, en inpleisteren.