Schilderen over leemstuc - wie heeft hier ervaring mee?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Mijn vriendin en ikzelf hebben zonet een huisje gekocht...

Een van de grote voordelen die dit huis voor ons had was het feit dat de vorige eigenaars het op een ecologische manier hadden verbouwd: zo is er in een groot deel van de woning met een lemen bezetting gewerkt, waarop een gekleurde leemstuc afwerkingslaag is aangebracht.

Nu, het kleurtje van deze afwerkingslaag steekt ons tegen en we zouden die graag overschilderen zonder de werking van de lemen bezetting te verliezen.

- Heeft er iemand ervaring met het overschilderen van een lemen ondergrond?
- Zijn er gevaren mee gemoeid zoals barsten/schimmelen/... omdat de onderliggende leemlaag terug nat gemaakt wordt?
- zijn er types/merken verf die af of aan te raden zijn?
- ervaringen met stootvastheid/afwasbaarheid van de verflaag?

Ik wacht vol ongeduld op jullie antwoorden...

Reacties

mette

gewoon met leemverf, dat is m.i. de beste oplossing.  en daarmee verstoor je het evenwicht niet.

hans d

Ik heb een klant gehad waarbij de leem te sterk verpoederd was. Daar hebben we een goed resultaat gehad door voor te strijken met een sterk verdunde 100% acrylaatemulsie (zoveel verdund met water dat ze op +-20 30 % vaste stof komt). Het geheel blijft door de verdunde emulsie ook nog voldoende dampopen.

Dat gaf na enkele dagen uitharden een voldoende stevige laag, zonder stofafgave,  om verder op te werken (leemverf of latexverf).

Het kan voor sommigen misschien minder ecologisch zijn maar de behandeling is wel bijzonder effectief.

Dankjewel Rudy, 

Het is nog even wachten voor we de sleutels van het huis krijgen, maar ik hou je details goed bij. De enkele keren dat we de muren konden bekijken leken me deze zeer in orde: er zit een lemen gekleurde afwerkingslaag op die me wel redelijk stofvast lijkt. Maar ik hou je tip in beraad.

  Uit andere van jouw (bijzonder leerrijke!) posts op het forum onthield ik dat het bij leemverf belangrijk is te letten op het soort en de hoeveelheid bindmiddel die aanwezig is in de verf. Naar welke waarden/bestanddelen kijk ik dan best? Zijn er eventueel bindmiddelen die men zelf aan de verf kan toevoegen (zonder de dampopenheid in gevaar te brengen?).

Mette,

zeker zelf niks van bindmiddel toevoegen aan een reeds kant en klaar gekochte verf. Reden is dat er bepaalde verhoudingen moeten gerespecteerd worden (men noemt dat pigment-volume-concentratie) en dat kan je als leek niet zomaar eens snel testen. Teveel of te weinig bindmiddel veroorzaakt in beide gevallen barstvorming omdat men dan letterlijk 'spanning' in de verflaag krijgt tijdens het drogen.

 

Het is anders met iemand die zelf een leembezetting maakt met leempoeder.  Dan weet die dat men vertrekt met 0% bindmiddel en als men dan zelf bindmiddel toevoegd dan volgt men de raadgeving op het etiket van dat bindmiddel (vergelijkbaar met iemand die compactuna toevoegd aan cement).