zoldervloer isoleren of toch maar vals plafond met plafondlaminaat

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hey allen, 

ik zit even met een dilemma waar ik en mijn schoonvader verschillen in gedacht: dus dan stellen we de vraag toch even gewoon aan de kenners hé!

Wat is nu het beste? Zoldervloer isoleren of vals plafond steken in de verwarmde ruimtes met plafondlaminaat met isolatie boven.

 

Even schetsen: zoldervloer is +/- 150 m², huis is bungalow dus enkel benedenverdieping in gebruik, waarvan living verwarmd met houtstoof en bijverwarming in heel het huis met CV die vooral gebruikt wordt om ergste kou te weren. Betonnen gewelven zijn de vloer van de zolder.

Nu gaat schoonvader ervan uit dat je beter plafond kan isoleren van warmste ruimtes: keuken en living en de rest zo te laten. volgens hem: betonnen gewelven hebben gaten dus dan gaat je warmte onrechtstreeks toch naar buiten.

Ik ga ervan uit dat je beter de zoldervloer kan isoleren met isolatieplaten waar je op kan lopen zodat je nog de ruimte kan benutten voor typische zolderrommel.

 

wat denken de kenners? help ons uit ons lijden ... 

 

waarvoor duizend keer dank hé!

 

gegroets,

 

fungaz

Reacties

Naar mijn idee is het isoleren van de zoldervloer verstandiger. Zo kan je nog warmte laten opslaan in de plafond. Daarnaast lijkt het me ook goedkoper omdat je de plafonds niet hoef af te werken met laminaat. De zoldervloer kan je afwerken met evt. OSB platen of anderszins.

Henri

Toch meer voorkeur om zoldervloer te isoleren tov. plafondisolatie:

 

  • je kan dikker isoleren omdat het verlies aan zolder ruimte veel minder stoort dan verlies aan leefruimte door het verlaagde plafond
  • gemakkelijker werken omdat je niet in leefruimtes werkt (die worden dus geen kleine werf)
  • sneller werken en wellicht ook goedkoper omwille van de grote OSB-platen
  • luchtdichting en dampscherm in 1 enkele dikke PE folie: laat die dikke PE folie overal goed overlappen en voldoende luchtdicht bevestigen met tape of luchtdichte lijm (type Orcon F)

 

werkwijze:

  • PE folie plaatsen met aandacht voor luchtdichting (zie hierboven)
  • houten balken plaatsen (eventueel met nog geluiddempende materiaal eronder indien je de zolder frequenter gaat gebruiken)
  • opvullen met isolatiemateriaal
  • afdekken met OSB

 

indien je nog een extra voordeel van de isolatie wil gaan behalen, namelijk warmtedoorslag vermijden in de zomer, kan je beter kiezen voor cellulose als isolatie. Als je die nog laat inspuiten, is met de 6% BTW (bungalow zal wel ouder dan 5 jaar zijn), is dat qua prijs heel dicht bij zelf glaswol plaatsen.

 

rondom het trapgat afwerken zal wel een heikel punt worden, hiervoor bestaan echter oplossingen voor geisoleerde trapgaten.

Kris,

 

ik geef je gelijk op alle punten, maar je opmerking over die warmtedoorslag ivm cellullose, zal hier niet echt veel verschil maken. Daaronder zit een betonnen gewelf, qua inertie is dat een factor  15 à 20  maal groter schat ik.

 

mvg,

 

Geert

 

 De werkwijze van Kris inderdaad máár: let toch op de dampdoorlaatbaarheid.

Vandaar vermoedelijk beter dampopen folie (vb vario km duplex) ipv PE-folie en OSB-afwerking ook beter wijzigen in houten onbehandelde plancher (goedkoopste grenen volstaat al). 

Bij PE mogelijkheid van probleem: woonvocht slaat neer op pe en bovenkant betonlaag kan vochtig worden en nog moelilijk verdampen. Bij te dampdichte OSB zelfde mogelijk probleem, maar dan vocht in isolatie, nadat het door een dampopen folie is gegaan uiteraard.

Jan,

Alle respect voor je standpunt, maar eigenlijk zie ik niet in waarom er vocht zou neerslaan op de (warme onderzijde) van de PE-folie: Luchtdichtheid (pleisterwerk + PE-folie) voorkomt convectiestromen vanuit de woonruimte, da's dus al uitgesloten. Het vocht dat tot aan de folie kan geraken moet al door de materialen dringen (pleisterwerk + betonwelfsels). Waarom zou het daar dan condenseren als de temperatuur (aan de binnenzijde van de isolatie) niet lager is ?

Je hebt wel een punt wat betreft de dampopenheid van de opeenvolgende lagen: PE-folie is dampdichter dan de bovenliggende OSB, dus kan er zich geen vocht opstapelen in de hout+isolatie-laag: lijkt me op zich een goede oplossing. Als je kiest voor een meer dampopen folie (wat een keuze kan zijn), kan de OSB wel te dampdicht zijn en vervang je dan beter door planken.

 

Bert V

 

 

Is de zolderruimte geventileerd? Dan bekomt ge er zo een koud dak. In de winter zal op een mistige dag de vocht gaan neerslaan op de binnenkant van de dakconstructie en op de afwerking van de isolatie. Hier zou het probleem van condensatie zich kunnen gaan stellen.

kleine bemerking, Betonnen gewelven zijn hol vanbinnen, dikwijls monden die holle ruimtes uit in de spouw, ze zijn niet afgesloten. Dus vermoed ik dat je schoonvader wel een punt heeft. De gewelven worden door buitenlucht afgekoeld, geen opslag van de warmte.

mvg

Volledig akkoord met pieter.

Maar als je vanop de zolder aan de openingen in de spouw kan, zou ik ervoor opteren om deze dicht te cementeren. Is de spouwmuur geïsoleerd? Zo nee, dan kun je nadat je de gaten gedicht hebt deze misschien laten isoleren (volgend jaar krijg je daar ook subsidies voor hé).