Hoe wordt een NEW gerekend ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoe wordt een NEW bepaald mbt. het EPB peil ?

 

  • is dat een EPB van 0 E-punten ?

 

  • of is het aantal E-punten niet zo bepalend maar eerder de EPB berekende warmte behoefte en de geplaatste bron(nen) van hernieuwbare energie ?

Reacties

Dat laatste: de volgens EPB berekende warmtebehoefte voor ruimteverwarming (en alleen dat) moet gecompenseerd zijn met ter plaatse opgewekte hernieuwbare energie: PV, zonneboiler en (ik denk ook) warmtepompen. Van dat laatste ben ik niet helemaal zeker. Pellet of stukhout CV en warmtekrachtkoppeling, komen niet in aanmerking. 

 

Mvg, Marc

Als je maar onthoudt dat het E-peil fictief is en je NEW een sprookje is dat betaald wordt door de overheid. Als je echt het milieu wilt ontzien dan maak je een kleine en compacte woning, voorzien van goede isolatie en kierdichting.

Maar maar, zo negatief. Klein en compact akkoord, maar goede isolatie en kierdichting zijn overbodige opmerkingen, want een NEW moet ook passiefhuis zijn. Dat is al minder sprookjesachtig.

 

Niet negatief maar realistisch. Een NEW kan alleen gemaakt worden door het dak vol te leggen met onrendabele PV-cellen die gefinancierd worden uit algemene middelen. In die zin heeft een NEW wel een negatieve invloed op de toch al forse staatsschuld. Zodra de subsidies/premies op PV komen te vervallen zal de interesse voor PV en NEW verdwijnen, tot die tijd mag iedereen blijven geloven in het sprookje dat zonnestroom gratis stroom is.   

Ik ging sowieso naar een PH en dan kan er mits goed uitgedacht verwarmingssysteem in combinatie met een hernieuwbare energiebron een NEW van gemaakt worden.

Uiteraard speelt hier de subsidie zwaar mee.... ik zou een kwiet zijn om te ontkennen dat ik een NEW zonder de subsidie. Iedereen heeft zijn budgetaire limiet en die kan verschuiven door gebruik te maken van subsidies.

En ja, die subsidies hebben impact op de staatsschuld maar dan moet de overheid wellicht meer nadenken vooraleer ze een subsidie systeem op poten zetten.

Aan de andere kant heeft België zich ook geengageerd voor de Kyoto normen en andere milieu normen. Die normen willen ze proberen te behalen om het boetesysteem daaraan verbonden te vermijden. Ze betalen dus eigenlijk liever subsidies dan die boetes.....

 

En ik.... maak gebruik van wat de overheid te bieden heeft   :-)

Beste Marc

moet een NEW huis een Passiefhuis zijn? Ik meen gelezen te hebben dat dit niet zo was ??? (niet zeker)

eddy

http://www.energiesparen.be/node/2644

Moet met zekerheid eerst PH zijn.

Sorry, maar dat is foute informatie. Ten eerste gaat het niet om een dak vol PV. Een PH vraagt jaarlijks ongeveer 2 tot 4kW vermogen aan ruimteverwarming. Zelfs als dat met PV gecompenseerd wordt, is dat geen dak vol. Ten tweede, het is geen noodzaak om dit met PV te doen. Een dak vol thermische collectors voldoet ook en dat is ecologisch en economisch rendabel.

Als je eerst het huishoudelijk gebruik compenseert en daarna ook nog eens de ruimteverwarming afdekt met PV dan heb je een aardig dak vol hoor. Wij bouwen immers klein en compact, dus ook geen grote daken... ;-)

 

Maar je gaat zeker nog vertellen waarom de daken doorgaans wel vol liggen met onrendabele PV-cellen en niet met rendabele thermische collectors?

Nogal goedkoop om je zo achter de overheid te verschuilen. Als je je niet verantwoordelijk voelt voor de gemeenschap/overheid, waarom zou je het dan wel doen het milieu? Ik kan dan ook alleen maar concluderen dat NEW wordt gekozen vanwege de financiële voordeeltjes. Het ecologie-argument is slechts schone schijn, collateral damage...

 

Bovendien is het stimuleren van zonneënergie via overheidssubsidies niet efficiënt. De afgesproken CO2-emmissies kunnen veel goedkoper en effectiever bereikt worden door woningeigenaren te verplichten hun bestaande woning te isoleren. Kost de overheid in principe niets (hoewel ik een maatregel kan voorstellen dat de overheid geld leent voor isolatiewerken), maakt de woningen energiezuiniger en comfortabeler.