Vloer isoleren zonder al te veel breekwerk? plus vloer verven?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik zou de vloer van onze woonkamer willen isoleren. Het gaat om een houten vloer die op een houten roostering ligt, boven de kelder waarvan het plafond is bepleisterd. Er is dus zeker 15-20 cm ruimte tussen die kepers die smeken om isolatie.

Mijn vraag is of het zal volstaan om langs onder tussen elk koppel kepers een beperkt gat te maken om daar isofloc of iets dergelijks in te blazen. Zijn de bepleistering langs onder en de houten planken langs boven voldoende als dampscherm resp. damprem? De bepleistering in de kelder eruit halen en nadien vervangen lijkt me een hels karwei, en de houten vloer in de woonkamer is nog te goed om uit te breken en weg te gooien.

Het is ook zo dat de gang naast de woonkamer niet op hout ligt maar op beton, daar kan ik dus niets tussenblazen en de kelder is te laag (1m60) om gewoon isolatie onder de kelderzoldering aan te brengen. Stel dat de woonkamervloer geïsoleerd zou worden, geeft zo'n situatie behalve een koude gang ook risico's op condensatie etc?

Daarnaast wil ik ook iets doen met de woonkamervloer. Zoals ik schreef is hij nog stevig genoeg, maar hij is beschilderd, aan de oppervlakte wat beschadigd (putten, krassen) en op verschillende punten (plaats van vroegere kachel en tussenmuur) onderbroken door een stukje beton. Hem opnieuw een min of meer natuurlijk houten uitzicht te geven lijkt onbegonnen werk, vandaar dat ik eraan dacht om hem te verven. Welke soorten verf of behandeling zijn ecologisch verantwoord en voldoende slijtvast?

 

Alvast bedankt,

Steven

Reacties

Eerlijk gezegd ben ik niet zo bevreesd voor het gebrek aan dampscherm, indien je de roostering laat inblazen met cellulose. Theoretisch dient dat dampscherm te zitten aan de warme zijde, in dit geval dus aan de bovenzijde die de vloer van de woonkamer is.

Ten eerste is de dampdruk naar boven toe groter dan naar onder: warme woonkamerlucht stijgt, aan de vloer is de lucht per definitie al wat frisser en neemt de relatieve vochtigheid minder toe al evoluerend door de vloerconstructie.

Ten tweede voorzie je dan te isoleren met cellulose: een materiaal dat tijdelijk vocht kan bufferen en in latere periodes terug kan uitdrogen. Vooral in de winter is de kelderlucht erg droog.

Tot slot is je vloer geverfd of gevernist en denk je dat ook zo te houden. Dat maakt het geheel tamelijk dampdicht, zeker in vergelijking met de afwerking aan de onderzijde met bepleistering. Zolang de onderzijde beduidend meer dampopen is dan de bovenzijde kan er zich geen blijvend vocht opstapelen in de constructie. Het is zeker wel zaak om alle kieren en spleten zo goed mogelijk dicht te houden, bv door opkitten van voegen tussen vloer en plint en tussen plint en muur zodat cenvectiestromen naar onder toe uitgesloten worden. Het pleisterwerk aan het plafond van de kelder zou ook een goede luchtdichting moeten vormen om doorstromende lucht de stoppen.

Persoonlijk zou ik het dus durven riskeren om de roostering te isoleren zonder toevoeging van dampscherm, mits de luchtdichting in orde is.

 

Bert V