De beste zonneboiler

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Al enige tijd volg ik op dit forum én andere, de topics over zonneboilers (sanitair water).
Als ik na vele maanden alles op een rijtje zet kom ik tot de conclusie dat:
- voor een doorsnee Belg (of Vlaming)
- die niet echt beslagen is in Cop, Kwh, doorstroomsneldheid, afregeling ...
- beschikt over een woning met een dakoriëntatie(Z - ZW - ZO) en normaal hellend dak en waarvoor de installatie van een zonneboiler dus de moeite loont,

de goedkoopste type zonneboiler:
- vlakkeplaatcollector
- teruploopsysteem
- vat 300l (4 pers.)
ook de beste koop is.

Of ben ik verkeerd?

Reacties

ik denk dat je redelijk goed in de buurt zit met die benadering .... voor de volledigheid er nog even dit van maken:

- vlakkeplaatcollector
- teruploopsysteem
- vat 300l (4 pers.)

+ extra isolatieschil rond de boiler om stilstandverliezen te beperken

+ de sanitair leidingen vanaf de zonneboiler ook isoleren (de leidingen naar de collectoren zijn al geisoleerd)

 

Ook belangrijk is de naverwarming van het SWW voor de minder zonnige periodes..... 't is daar dat het moeilijk of waziger wordt.

  • Zeker nooit de zonneboiler voor een andere boiler zetten want dan is je energiewinst minimaal (echt niet leuk als je de andere boiler hoort verwarmen in het midden van een warme zomer en  >60°C in de zonneboiler zelve!)
  • Een warmtepompboiler met zonnepaneel aangesloten is misschien al een betere optie op langere termijn, niettegenstaande de duurdere investering.

Dag Erwin, zelf hebben we, in een vergelijkbare situatie, gekozen voor heat pipes, terugloopsysteem en 300 l vat.

Op het forum staat veel geschreven over vlakke plaat contra heat pipes maar het argument dat heat pipes duurder zijn hoeft vandaag niet meer te gelden.

Onze heatpipes hebben een hagelbui overleefd dewelke wel deukjes in de auto hebben gemaakt. Er was 1 pipe stuk van de 40!

Kris,

 

Bedankt voor de info.

Kan je nog een woordje uitleg plaatsen bij "Zeker nooit de zonneboiler voor een andere boiler zetten want dan is je energiewinst minimaal (echt niet leuk als je de andere boiler hoort verwarmen in het midden van een warme zomer en  >60°C in de zonneboiler zelve!)"

Als onervarene op dit gebied zou ik in eerste instantie zeggen: lijkt me logisch eerst de zonneboiler plaatsen en daarachter de andere boiler voor de naverwarming.

Niet dus.

 

 

Een andere boiler als naverwarming is helemaal niet goed.

Ik kan me inbeelden dat er 1 situatie is waarbij je een tweede boiler als "naverwarming" kan aanvaarden en dat is putje winter. Op dat ogenblik levert de zonneboiler geen enkele winst en dan zorgt de tweede boiler voor het SWW in zijn totaliteit.

 

In de zomer en tussenseizoenen echter zal er altijd wel warmte in de zonneboiler zitten en verlies je rendement met de tweede boiler. Afhankelijk van de hoeveelheid SWW en regelmaat dat je dat SWW aftapt, varieert dat rendement van de TOTALE installatie.

 

Ik zal hier proberen de situatie te schetsen bij een slecht rendement voor dergelijke installatie.

Laten we nemen, een goede zomer en je hebt een goed opgewarmde zonneboiler.

De zonneboiler heeft dus zo'n 80-90°, warmer kan nooit om risico op kokend water/stoom te vermijden.

En de tweede boiler heeft iets van 60-70° Celsius, simpelweg om het risico op legionella te vermijden.

==> als je een nacht en dag geen water verbruikt dan zakt de temperatuur in de tweede boiler en zal er bijgewarmd worden.

==> en in sommige kleinere afnames kan het water van de zonneboiler de tweede boiler wellicht ook niet genoeg terug op temperatuur brengen en zal die ook terug naverwarmen volgens zijn geprogrammeerde minimumtemperatuur.

=====> dit is het effect van stilstand verliezen.

 

Je kan die stilstandverliezen vermijden door de installatie te vereenvoudigen naar slechts 1 boiler, nl. de zonneboiler.

Die kan je dan naverwarmen met het volgende:

  • naverwarming in doorstroom met een gasgeizer of electrische doorstromer
  • interne electrische weerstand, zijnde pure electrische energie
  • warmtewisselaar met fossiele warmtebron, bv. een kleine gasbrander/condensatie ketel die uiteraard zelf geen boiler bevat
  • warmtewisselaar met WP, hoewel je dan eerder van een WP boiler spreekt met zonnecollectoren erop aangesloten.

 

Enkel met de eerste uit de lijst heb je extra kost om je SWW op temperatuur te houden (dat verwarm je pas bij als er SWW wordt afgetapt) maar zal je steeds een kleine hoeveelheid water moeten doorlopen vooraleer het wellicht op temperatuur komt.

 

 

"Onze heatpipes hebben een hagelbui overleefd dewelke wel deukjes in de auto hebben gemaakt. Er was 1 pipe stuk van de 40!"

 

Sorry Ron, maar dan vind ik dat uw heatpipes de hagelbui niet overleeeft hebben.

Hier geen schade aan 4 vlakkeplaten bij een hagelbui waarbij wel wagens en serres beschadigd werden. Dat is echt wel sterk glas dat daar op ligt hoor.

 Een heatpipe die breekt vervang je wel op 10min. zonder veel gereedschap met 1 man, een vlakkeplaat collector echter wel niet. Maar of het ene nu beter is of het andere druf ik mijn hand niet voor in het vuur steken.

ergens heb je wel gelijk en gelukkig dat de vlakke platen ook zo sterk zijn. Maar er is een misverstand mbt levensduur van heatpipes. Vanuit onze ervaring (21 juli 2010 heusden-zolder hagelbui: zie internet voor beelden) kan ik aangeven dat er hier in de buurt kunstleiendaken kapot gehageld zijn maar dat de heatpipes deze hagelbui voor 97,5% overleefd hebben.

  

ik heb zelf mijn leegloopsysteem omgebouwd, en met merkelijk betere resulaten dan voordien.  maar mogelijk lag dat aan de minderwaardige regeling die ze indertijd meeleverden, kan best zijn.  maar met m'n drukgevuld systeem en m'n elektronisch gestuurde pomp zie ik gewoon het verschil.  maar ik wil leegloop niet verketteren, het heeft zeker een aantal pluspunten, net als drukgevulde systemen.  voor grotere systemen is leegloop onzin, daar ben ik alvast van overtuigd, maar voor heel kleine installaties kan het systeem denk ik wel mee met het andere.  maar om nu te beweren dat leegloop goedkoper is?

wat vervanging betreft maakt bert eigenlijk een slecht vergelijk, want een heatpipe of vacuumbuis moet je nogal eens vervangen (en het ene merk al meer dan het andere), maar ik heb nog nooit een vlakkeplaatcollector weten vervangen.

de discussie vlakkeplaat, heatpipe, vacuum is al meermaals gevoerd, en het hangt m.i. vooral af van het klimaat.

hans d

Misschien een stomme vraag, maar waarom is leegloop bij grote systemen onzin? Ik zou daar de voorkeur aan geven, al was het maar om het glycol mengsel niet elke 5 jaar te moeten vervangen.Ik ken natuurlijk niet de praktische bezwaren, daarom dat ik het vraag.

 

Mvg, Marc

Wie beweerd er dat glycol alle 5 jaar jaar vervangen moet worden? Het vriespunt en de Ph moet regelmatig (om de twee jaar, of nog beter ieder jaar) gekontroleerd worden, maar in een systeem dat juist gebouwd is en fatsoenlijk ontlucht bij de opstart, zal de glycol maar zeer traag of niet verouderen. Wat wel nodig is, is een kontrole van het expantievat. Vlakke platen zijn bijna overwoesbaar. Ik heb eens een paneel gezien dat van het dak was gevallen. Enkel de omkasting was gedeukt. De glasplaat was nog heel. Vacuumbuizen, en zeker de dubbelwandige, zijn heel wat gevoeliger.

Bedankt voor de rechtzetting. Ik dacht dat al verschillende keren gelezen te hebben en dat zat zo in mijn hoofd.

Weet er iemand antwoord op de "stomme" vraag van gommer?

"Misschien een stomme vraag, maar waarom is leegloop bij grote systemen onzin?"

 

Ik ben nl even stom. :-)

Ik denk dat het komt omdat tijdens de tussenseizoenen wanneer de zon onregelmatig schijnt het leegloopsysteem steeds opnieuw zijn vloeistof vanuit de boiler naar de panelen moet omhoogpompen, er wordt daardoor veel zonneenergie gemist (tijdsduur) en  en een veelvuldig oppompen van de vloeistof brengt meer electrisch verbruik met zich mee. Een systeem onder druk profiteert direct van de zon zelfs bij afwisselend weer.

Mon 

Bij grote systemen, zeker als er verschillende velden zijn, is het beter om over te stappen om een bypass met zonnecel. Dat werkt als volgt: als de zonneïnstraling een bepaalde waarde (bijvoorbeeld 200w/m2) overschrijdt wordt de circulatiepomp ingeschakeld. Maar die zal op dat ogenblik enkel over de panelen circuleren. De temperatuur wordt gemeten op de gemeenschappelijke vertrek. Dit is dus het gemiddelde van alle panelen samen. Wordt deze temperatuur voldoende hoog (de inschakel delta T wordt overschreden), dan zal een klep omschakelen naar de verbruiker (boiler of warmtewisselaar), of afhankelijk van het systeem, de eerste pomp worden uitgeschakeld en een tweede ingeschakeld. Wordt de uitschakel delta T onderschreden, dan schakelt het systeem terug in bypass. Het voordeel van dit systeem is dat je de werkelijke vertrektemperatuur meet en niet afhankelijk bent van de meting in één paneel. Ook hydraulisch onevenwicht (bij niet ingeregelde of slecht ontworpen  installatie's) tussen de verschillende velden zal een kleinere rol gaan betekenen. In de bijlage staat een voorbeeld met een omschakelklep.

Ik zou denken dat het leegloopsysteem enkel leegloopt indien het risico op bevriezen of koken/stoom te groot wordt (lees: indien de temperatuur van de collector onder de 2° of boven de 95° komt)

Hierop verdergaand zou ik dus vermoeden dat tijdens de tussenseizoenen (wanneer de temperatuur in de collector dus doorgaans hoger is dan 2° en lager dan 95°, en de vloeistof dus niet hoeft terug te lopen) de vloeistof gewoon in de collector blijft, en dus geen zonne-energie mist...?

Beste 'lacroix'

is zo'n test duur en kan deze zelf gedaan worden? ( wij zijn nog aan het twijfelen of zonnepanelen doen baar zijn voor ons)

eddy

Bij de leegloop stopt de circulatiepomp als:

het buffervat zijn max. temperatuur bereikt heeft (om geen kokend water in de boiler te krijgen want dan ontstaat stoom en stijgt de druk)

de temperatuur van de collectors geen extra warmte kunnen toevoegen aan de buffer

 

Als ik me niet vergis, is het door het stoppen van die pomp dan ook dat de collectorvloeistof gewoon terug naar beneden loopt, langs de pomp heen. De pomp blokkeert de terugkeer van de vloeistof niet. Immers langs de kant van de terugkeer is er altijd een terugloop effect....

 

"Wie beweert er dat glycol alle 5 jaar jaar vervangen moet worden ? Het vriespunt en de Ph moet regelmatig (om de twee jaar, of nog beter ieder jaar) gekontroleerd worden, maar in een systeem dat juist gebouwd is en fatsoenlijk ontlucht bij de opstart, zal de glycol maar zeer traag of niet verouderen."

 

P a r d o n  ?  Om op je vraag te antwoorden: alle autoconstructeurs. Glycol vind je ook in de radiator die de motor van je auto koelt. Onderhoudsvoorschrift van de meeste constructeurs: vervanging na 4 jaar. Als het - naar jouw inzicht - volstaat om een systeem "juist" te bouwen en "fatsoenlijk" te ontluchten opdat glycol veel langer zou meegaan, dan moet je die kennis dringend meedelen aan een constructeur als Mercedes-Benz. Hou ons op de hoogte van hun antwoord.

 

Verder:

  • Dat een systeem onder druk - met glycol - een fractie eerder de energie van de zon weet te vangen, is een louter academische discussie. Het rendement van een zonneboiler - met welke technologie ook - vertoont altijd dezelfde karakteristiek: in de zomer krijg je a.h.w. het warm water niet op, in de winter is het bijstoken geblazen. Het is niet omdat een systeem enkele minuten sneller werkt (de warmtedrager bevindt zich bij een systeem onder druk inderdaad niet in het vat zoals bij een leegloopsysteem - maar dat is na enkele minuten reeds recht gezet), dat de jaardekking (= feitelijk rendement) van een zonneboiler wijzigt.
  • Met 1 bus glycol betaal je de elektrische energie die de pomp verbruikt gedurende vele jaren... Dat een systeem mét glycol een fractie zuiniger zou zijn met elektrische energie ... omdat het die eerste pompbeurt mist (de warmtedrager zal daarna vele malen rondgepompt worden) is dan ook volstrekt verwaarloosbaar, vergeleken bij de kostprijs van glycol.
  • Hoe milieuvriendelijk is de weg te smijten glycol ?
  • Laat een technieker komen om 1 heatpipe te vervangen en de volledige jaaropbrengst van je zonneboiler is de mist in. Op een PV-paneel krijg je 25 jaar vermogensgarantie - waar zijn de heatpipe constructeurs die 25 jaar dichtheidsgarantie bieden ?

Het heeft er dus alle schijn van dat een leegloopsysteem met vlakkeplaatcollector inderdaad de meest rendabele zonneboiler is. Optimale rendabiliteit zal bekomen worden bij optimale grootte van de zonneboiler. Misschien kunnen we daar 's over dicussiëren... Want die traditioneel geadviseerde 300L lijkt me eigenlijk te veel voor een doorsnee woning.

 

Quote: "Rendement en rendabiliteit zijn twee niet te verwarren begrippen."

Vooral je begint te roepen moet je je eerst juist informeren. De glycol in een auto is van een heel ander type dan in zonnepanelen en circuleert in een open systeem.Kontakt met de lucht zal de glycol vroegtijdig laten verouderen. Daarom schrijven de producenten van glycol voor solar ook voor dat hun produkt enkel gebruikt mag worden voor gesloten systemen. Wat sommige fabrikanten van leegloopsystemen er niet van weerhoudt om toch glycol voor te schrijven ipv water, om de eenvoudige reden dat ze of geen risico willen lopen, of dat hun systeem niet goed leeg loopt.  Daarbij heb ik geschreven dat je moet kontroleren (op Ph en vriespunt). Schrijven autoconstructeurs dat ook voor? Als de metingen goed zijn (en meten is weten!) is er geen enkele reden om de glycol te vervangen. Waarom een product dat voldoet in de vuilnisbak smijten? Een ander belangrijk nadeel van leegloopsystemen zijn de beperkingen in plaatsing.Het systeem moet zo aangelegd zijn dat het ook werkelijk kan leeglopen. En in bepaalde gevallen is dit praktisch niet mogelijk.

Kris,

Ik begrijp het nadeel met stilstandsverliezen. Ik heb ze eens opgezocht voor 1 model en vond 0,63kWh/24u ofte 230kWh/jaar. In de winter (1/4jaar) ga je steeds de stilstandsverliezen hebben dus, het verschil 1 boiler vs 2 boilers in stilstandsverliezen is ongeveer 170kWh schat ik.

Maar heb ik het mis met het volgende (warmtepompboiler en zonneboiler in 1 vat):

Als je je warm sanitair water voorraad opgebruikt, wordt de WPboiler gevuld met koud water.

-na zonsondergang/bij slecht weer: vermits er geen of weinig warmte van de zonnecollectoren gebruikt zal enkel de warmtepomp (en de electrische weerstand) voor de verwarming instaan.

-als het mooi weer is en de zonnecollector veel vermogen levert, zal zowel de WP als de zonnecollector het water verwarmen, daar waar eigenlijk de zonnecollector het alleen ook zou kunnen.

In beide gevallen zou je minder electriciteit verbruiken moest je de WPboiler voeden uit een buffervat met warmwater.

In het geval enkel de WP opwarmt, vergt dit ongeveer 3,5kWh aan electriciteit. Dus als je 50 keer de boiler leeg maakt na zonsondergang, ben je toch beter af met een buffervat ervoor.

Anderzijds mag het extra buffervat niet meer kosten dan 170kWh*0.20EUR/kWh*20jaar=670EUR om ook economisch rendabel te zijn.

Mis ik iets aan mijn redenering?

Voor de duidelijkheid, ik wil niet echt aan comfort inboeten en op elk ogenblik warm water hebben.

Ik overweeg momenteel iets als een Ariston Nuos2 warmtepompboiler waar ik de zonnecollectors zou op aansluiten of een Atlantic Odyssee Split met een buffervat met zonnecollectoren er voor geplaatst.

Mocht ik een installateur en betaalbaar systeem vinden waarbij de zonnecollectoren rechtstreeks op de boiler konden aangesloten worden en de warmtepomp een buitenunit heeft, dan werd het dit denk ik.

Nu weet ik het echt niet.

 

 '' Laat een technieker komen om 1 heatpipe te vervangen en de volledige jaaropbrengst van je zonneboiler is de mist in. Op een PV-paneel krijg je 25 jaar vermogensgarantie - waar zijn de heatpipe constructeurs die 25 jaar dichtheidsgarantie bieden ''

ofwel betaal je de technieker erg veel en ben je zelf helemaal niet handig ofwel onderschat je de opbrengst van een zonneboiler.

''Want die traditioneel geadviseerde 300L lijkt me eigenlijk te veel voor een doorsnee woning.''

Als we onder een traditionele situatie 2 volwassen met kind (1 of 2) nemen ben ik het helemaal oneens met je. 300l is dan minimaal om goed rendement te hebben. Als je minder volume hebt zal je vaker moeten bijstoken op zonarme dagen. In geval van een groter opslagvat kan je de zonarme dagen overbruggen.

Juli 2011 was zo een zonarme maand. Met onze 300l hebben we net niet moeten bijverwarmen.  

Riep ik dan ? Waar stond er in mijn vorige reactie een uitroepteken ? Of hoofdletters ? Dat we ons juist moeten informeren, daar heb je zeker gelijk in. Dat komen heel wat mensen op dit forum doen. Daarom:

  • "De glycol in een auto is van een heel ander type dan in zonnepanelen..." In essentie bestaan er slechts 2 soorten glycol: ethyleen glycol (ook polyethyleenglycol, diethyleenglycol, ethaandiol) en propyleen glycol  (ook propanediol, monopropyleenglycol). Je kan je daar verder in verdiepen op http://en.wikipedia.org/wiki/Antifreeze De eerste soort is bijzonder giftig, de tweede soort vrijwel niet. Welke glycol gebruik jij om door een vat drinkwater te laten lopen ? De soort waar een mens gegarandeerd van sterft bij inname van 100 milliliter ? In een zonneboiler loopt uiteraard propyleen glycol. Stel je voor dat de warmtewisselaar begint te lekken... Zowel ethyleen als propyleen glycol worden gebruikt als koelmiddel voor autoradiatoren (steeds meer propyleen, gezien het minder giftig karakter). Het is niet omdat autofabrikanten er additieven bijmengen (vooral ter vrijwaring van lichtmetalen motoren), dat de glycol van een "heel ander type" is.
  • ... en circuleert in een open systeem" Leg gerust 's uit wat er volgens jou "open" is aan een autoradiator. Een autoradiator is een warmtewisselaar die via de waterpomp de warmte uit het motorblok afvoert en met de lucht (rijwind, al dan niet bijgestaan door een ventilator - als je bijvoorbeeld in de file staat) wordt gekoeld. Dat betekent uiteraard niet dat de koelvloeistof (waar de glycol in zit) met de lucht in contact komt. Een autoradiator is net zo een gesloten systeem als een zonneboiler. Mocht het systeem "open" zijn - zoals jij beweert - dan lijkt me de koelvloeistof volledig te verdampen bij de eerste beste file.
  • Autoconstructeurs schrijven inderdaad niet voor om de Ph en het vriespunt van de glycol te controleren. Ze doen dat niet omdat het puur tijdverlies is. Glycol gaat 4 jaar mee en daarna vervang je het. Dat controleren hoef je de eerste 4 jaar niet te doen. Het vierde jaar mag jij dat controleren om te besluiten dat het aan vervanging toe is. Controleren kost natuurlijk ook geld.
  • Dat je boiler lager moet staan dan je zonnecollector opdat het systeem d.m.v. de zwaartekracht daadwerkelijk kan leeglopen, lijkt me voor iedereen duidelijk.

 

"ofwel betaal je de technieker erg veel en ben je zelf helemaal niet handig ofwel onderschat je de opbrengst van een zonneboiler"

Je mag nog de handigste Harry zijn, voorbij je zestigste zie ik je je dak niet meer opkruipen. Op mijn 39ste doe ik dat overigens ook niet. Ieder zijne stiel. Die technieker zal dus sowieso komen. En of die 1 heatpipe komt vervangen voor 175€ + BTW, inclusief verplaatsingskosten, werkuren en stukken... durf ik sterk te betwijfelen. Ben je er zeker van dat je de opbrengst van een zonneboiler niet overschat ? In een gezin met 2 kleine kinderen die 1-2x per week samen een bad nemen, en ouders die 3-4x per maand samen een bad nemen = (52*1,5 + 12*3,5) / 4  = 30 baden per jaar per persoon, bedraagt het verbruik 502,8KW per jaar per persoon. Met DWTW, bad van 150L (groot !), spaardouchekop 5,8l/min (⌀ 210mm Rainshower), gemiddelde doucheduur van 8 minuten (nationaal onderzoek) en 14 dagen vakantie per jaar (weinig !) :

 

• Douche = 520,05KW = (40°C-10°C) * 1,163W/L/°C * 5,8l/min * 8min/douche * 321,24dagen

• - DWTW = 267,57KW (= gerecupereerde energie) = (40°C-10°C) * 1,163W/L/°C * 68,6% * 5,8l/min * 6min/douche * 321,24dagen 

• + Bad = 172,71KW  = (43°C-10°C) * 1,163W/L/°C * 150,0l * 30baden/jaar

• + Ander = 77,61KW = (48°C-10°C) * 1,163W/L/°C * 5,0l * 351,24dagen

 

Totaal SWW verbruik: 500KW per jaar per persoon x 3,5 personen (gemiddeld gezin) = 1750KW per jaar zonder stilstandverliezen. Feitelijk rendement zonneboiler: 50 à 60 %, gemiddeld 55% of 962,5KW à rato van 0,22€/KW (aan dagtarief !!!) = 211,75€/jaar of 175€ + BTW.

 

"300L is dan minimaal om goed rendement te hebben"

Misschien wel, maar zoals ik al zei: rendement en rendabiliteit zijn twee niet te verwarren begrippen. Het rendement van een 300L zonneboiler zal zeker hoger zijn dan van een 200L zonneboiler, dat hoeft niet te betekenen dat een duurdere 300L zonneboiler ook rendabeler is dan een goedkopere 200L zonneboiler. Bovendien worden kinderen groot en zullen zij het ouderlijk huis verlaten. Een zonneboiler gaat lang mee. Heb je echt een 300L zonneboiler nodig voor 2 personen ? Hoeveel hoger meen je de jaardekking van een 300L zonneboiler te zijn tegenover een 200L ? In procenten ? Met hoeveel (extra) m2 collectoren ? En hoeveel kost de 300L zonneboiler méér dan een 200L ?

Over het cijfermatige bewijs van zin of onzin is hier al erg veel beschreven... Het enige wat ik daar nog aan wil toevoegen is dat men in Nederland het rendement van de douche wtw fors omlaag bijsteld (TNO onderzoek) en dat de werking van een douche wtw mi. haaks staat op zuinig omspringen met warm water ( hij heeft immers al enige tijd doorstroming nodig om goed te werken).

Een zonneboilergebruiker zal zuinig met het warmwater trachten om te springen om het duurzaam gebruik leidt of heeft geleid tot een gedragverandering die geen comfortverlies inhoud.

''Heb je echt een 300L zonneboiler nodig voor 2 personen ?''  Meestal niet en daar heb je gelijk in (onze ervaring van 5 jaar zonneboilergebruik)!!! Maar als je staat voor duurzaam gebruik van zonne-energie is buffering noodzakelijk (recente ervaring van maand Juli) . Hier is mi ook al vaak beschreven. Puur cijfermatig zal er weinig verschil zijn in kostprijs van een 200l of 300l boiler ( +/- 250 euro??) De extra m2 collectoren (5 of 10 heatpipes extra) hoeft ook niet echt zoveel te kosten. Als je dit verhaal benadert over vele jaren (+10jaar) zoals jij ook aangeeft ( ''Bovendien worden kinderen groot en zullen zij het ouderlijk huis verlaten. Een zonneboiler gaat lang mee'') lijkt me deze kleine extra investering de moeite waard qua rendabiliteit. Of je dadelijk naar enkele duizenden liters moet gaan... nee

 

 

    

Omdat ik het nu echt niet meer weet met betrekking tot de veroudering van glycol mengsels ben ik ook eens gaan opzoeken. Tyfocor is wat quasi overal gebruikt wordt, in de verhouding 20/80 tot 40/60(20 water. In de datasheet staat *nergens* iets over veroudering. Wel over concentratieverlies bij oude verroeste leidingen, degradatie bij hoge temperaturen en contact met zuurstof (zuurstofdichte flexibele verbindingen).

 

Wat er wel instaat, is dat een zuurstofdichte bus zuiver product slechts een shelf-life heeft van 3 jaar.

 

Mvg, Marc

En je hebt ook mensen die juist anders redeneren: ik heb nu toch gratis warm water, dus lekker lang douchen. Dat is natuurlijk niet de meest ecologische redenatie, maar er zijn er die ook zo denken.

Met een 'open systeem' wordt in de verwarmingswereld een drukloos systeem bedoeld. Het expantievat staat in verbinding met de buitenlucht. Im mijn wagen zit in ieder geval geen membraam of automatisch expantievat en de bijhorende veiligheidsklep, dus is dit een open systeem. Waarom de glycol dan bij de eerste de beste file zou verdampen is mij een raadsel. Ik weet wel dat een automotor die in overtemperatuur gaat begint te koken (het koelmiddel tenminste) en de stoom niet via een veiligheidsventiel ontsnapt, maar via de vuldop.

Glycol kontroleren tijdverlies? Ik weet niet hoe jij dat doet, maar bij neemt dat maar enkele ogenblikken in beslag. Meetstrookje voor Ph onderdompelen en vergelijken; druppel op glaasje refractometer aanbrengen en even kijken in de lens. Klaar is Kees! In hoeverre glycol slecht geworden is na 4 jaar zal van verschillende factoren afhangen, als hij tenminste slecht wordt binnen dit tijdsbestek. Iemand die rustig lange afstanden rijdt op snelwegen, of driftig korte afstanden; een heel verschil voor motor en onderdelen. Maar, inderdaad, autofabrikanten geven voor vervanging kilometers of tijdsbestek op, geen gemeten slijtage. Mijns inzien is voor een investering die het milieu moet ontlasten een preventieve kontrole toch aangewezen boven klakkeloos vervangen. Deze kontrole kan perfect gebeuren bij het onderhoud van de ketel.

 

Een autoradiator is eveneens een systeem onder druk. Daar zorgt de waterpomp voor. Maar het klopt dat er geen ontluchting is (waardoor de stoom ontsnapt langs de vuldop). Laten we het erop houden dat glycol minder vaak moet vervangen worden dan de fabrikanten ervan ons willen doen geloven en dat je dankzij je test kan uitmaken of die glycol al dan niet aan vervanging toe is. Dat neemt uiteraard niet weg dat de glycol meerdere malen in een mensenleven zal moeten vervangen worden, wat een kost blijft die je met een leegloopsysteem niet hebt.

 

 

Kris,

 

Ik meende te weten dat je warmwaterleidingen (de sanitaire leidingen vanaf de zonneboiler) NIET MAG isoleren. Isolatie van deze leidingen zou ervoor zorgen dat het water in de leidingen te lang haar temperatuur boven de 25°C houdt = broedplaats voor legionella.

 

Kan iemand dit bevestigen of ontkrachten ?

"Het enige wat ik daar nog aan wil toevoegen is dat men in Nederland het rendement van de douche wtw fors omlaag bijsteld (TNO onderzoek)"

Bij mijn weten heeft het TNO enkel onderzoek verricht naar de legionellabeveiliging van DWTW's. Kan je 's een link geven over dat fors omlaag bijgesteld rendement ?

 

"de werking van een douche wtw mi. haaks staat op zuinig omspringen met warm water ( hij heeft immers al enige tijd doorstroming nodig om goed te werken)."

Een DWTW heeft precies 2 minuten nodig om zijn maximaal rendement te leveren. Als je douche slechts 4 minuten duurt, dan heeft de DWTW nog steeds 50% van de tijd maximaal gerendeerd. De nationaal gemiddelde doucheduur bedraagt evenwel 8 minuten. Als je natuurlijk nooit of zelden een douche neemt, heeft een DWTW geen zin. Binnen de Nieuwe Stappen Strategie (huidige stand van de 20 jaar oude Trias energetica) staat passieve zonnewarmte samen met isolatie en luchtdichtheid op de allereerste stap: vraagreductie. Actieve zonnewarmte - zoals een zonneboiler en PV - komen pas voor in stap 2b. Restwarmterecuperatie in stap 2a. Voor verwarming is dat systeem D, voor SWW is dat de DWTW. Volgens de huidige stand van de Trias Energetica dient de DWTW dus toegepast voor toepassing van een zonneboiler of warmtepompboiler. Voor je portefeuille trouwens ook: de DWTW (500€) is simpelweg de tweede meest rendabele SWW-investering, nà de ononttroonbare nr. 1: de spaardouchekop. Beiden vormen trouwens een ideaal huwelijk: hoe lager het debiet van de douche, hoe hoger het rendement van de DWTW.

 

Costaccountent,

Ik zou me toch eerst eens goed inwerken in de materie 'verwarmingssystemen' voordat je antwoorden geeft. De waterpomp heeft helemaal geen uitstaans met het feit of het een open of een gesloten systeem is. Een leegloopsysteem is ook een open systeem, maar heeft ook een pomp. Een verwarmingsinstallatie met open expantievat kan ook met een circulatiepomp uitgevoerd zijn, en een verwarmingsinstallatie met membraamexpantievat (dus een gesloten systeem met een druk hoger dan de hoogte van de installatie) kan perfect werken zonder circulatiepomp als de installatie hier op gebouwd is.

Een open systeem staat continue in verbinding met de buitenlucht, een gesloten systeem is afgesloten van de buitenlucht.

Ik citeer je: "Met een 'open systeem' wordt in de verwarmingswereld een drukloos systeem bedoeld." Mij leek een waterpomp wel degelijk druk te zetten op het systeem. Achteraf blijkt een 'open systeem' dan toch weer niet zo 'drukloos'. Had je dat meteen beter kunnen uitleggen.

 

Voor iemand die komt beweren dat glycol veel langer meegaat dan door de industrie voorgeschreven, bleek je in ieder geval bitter weinig 'ingewerkt' in glycol. Ik citeer je: "De glycol in een auto is van een heel ander type dan in zonnepanelen..." Uit je antwoorden kan ik afleiden dat het voor jou nu ook duidelijk is, dat dat niet zo is. Ik ben vooral ingewerkt in kostenanalyse. En als iemand op de vraagstaart "de beste zonneboiler" een systeem komt verdedigen waarvan de Total Cost of Ownership hoger ligt dan een eenvoudiger en net zo goed systeem, dan acht ik het mijn morele plicht om daarop te reageren. Dat maakt een forum als ecobouwers net zo rijk, dat mensen met heel verschillende achtergronden hun visie op systemen kunnen weergeven. Van architekten over chauffagisten tot ... costaccountants. Mochten alleen zonneboilerverkopers op deze vraagstaart mogen antwoorden, dan zou ecobouwers niet staan, waar het nu staat.

 

Ik verwacht van jou niet dat je je inwerkt in een begrip als Total Cost of Ownership, maar misschien kan je toch 's pogen uit te leggen waarom een systeem met glycol rendabeler zou zijn dan één zonder ? En leg dan ook meteen uit waarom het milieuvriendelijker zou zijn.