Centrale verwarmining renoveren?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo

ik woon in een huis uit 1902 waar de verwarmingsinstallatie nog compleet gebouwd is met gietijzeren radiatoren. De installatie is natuurlijk achteraf geplaatst maar ik weet niet hoe oud ze precies is. Het systeem was opgebouwd om zonder pomp te kunnen werken. Er loopt dus een circuit het huis rond, het warme water gaat eerst naar boven en dan van daar uit elke ruimte naar beneden om dan weer samen te komen op één retour in de kelder.

Ik heb reeds enkele vakmensen uitgenodigd omdat ik het systeem zuiniger wil maken maar die zeggen allemaal iets anders.

Een aantal vragen waarmee ik zit:
-> heeft het zin om een condensatie ketel te gebruiken in combinatie met gietijzeren radiatoren? Ik las dat die op een regime van 90/70 werken en dat is te warm om het maximum rendement uit een condensatie ketel te halen. In volgend artikel las ik dan weer dat gietijzeren radiatoren wél goed werken met lagere temperaturen: http://plusmagazine.rnews.be/nl/lifestyle/wonen/artikel/260/uw-verwarmi…

-> De ketel die ik momenteel gebruik is een ideal standaard van eind de jaren 90. Het is een HR+ ketel. Heeft het zin zo'n ketel te vervangen door een nieuwer model?

-> De buizen zijn momenteel niet of slecht geïsoleerd. Het betreft hier echter géén standaard buizen, op sommige stukken zijn die wel 10cm diameter. Bestaan er goede isolatie systemen voor dergelijke buizen?

Reacties

 Zoals je zelf aangeeft gaat een ketel op 90/70 regime werken bij gietijzeren radiatoren, en in dit regimle gaat een condensatieketel niet echt beter presteren dan een HR+ketel, omdat ie niet gaat condenseren. Daarvoor moet de temperatuur onder de +-50 komen...
Je ketel vervangen heeft dus enkel maar zin als je ook je radiatoren vervangt door lagetemperatuurconvectoren of door wandverwarming of vloerverwarming. Als je dit alles te duur vindt kan je misschien nog convectoren op de kop tikken via 2dehands of kapaza of zo, van iemand die zijn bestaande systeem uitbreekt. Zo heb ik er ook een paar uiterst goedkoop kunnen aanschaffen en daar kan dan geen premie tegenop!

De buizen zijn enkel een verliespost van energie als ze door onverwarmde ruimtes lopen. Dan pas heeft buisisolatie zin. Buisisolatie bestaat wel op verschillende diameters, maar voor 10cm diameter zal je wel moeten zelf creatief zijn (je kan bijvoorbeeld stijve minerale wol errond wikkelen).

 

Hola niet te snel.

Is dat zeker dat gietijzer enkel op zulke hoge temperaturen werkt ?

Pas nog van een instalateur gehoord dat gietijzeren radiatoren maar langzaam hun warmte afgeven en juist geschikt waren om met een hoge rendementsketel samen te werken.

Zou me niks verbazen als ze het aan 50° ook prima doen.

Dan genereer je in totaal minder warmte en zul je dus wel moeten investeren in isolatie.

Maar daar zit de energiewinst.

 

En een oud huis: vaak dikke muren, veel massa, hoge grote ruimtes.... dat warmt sowieso niet snel op. Met geen enkel systeem. Daarom is in zo' huis een traag systeem als gietijzer ook helemaal geen nadeel. Je moet het Continu op temperatuur houden. Systeem met gietijzer heeft veel water in de omloop. Prima geschikt hiervoor.

 

Pas op dat je de Rolce Royce niet buiten kiepert om een Trabant op afbetaling binnen te halen.

Een oud huis moet je anders benaderen dan een PH.

 

M

Het werkingsregime de temperaturen waarbij je installatie moet gaan werken is niet per definitie 90/70

Maar de overdimensionering van je radiatoren bepalen welk regime je moet gebruiken.

Bv het kan goed zijn dan bij een buitentempertuur van -10°C je vertrektemperatuur max 70° moet zijn.

Het is wel zo dat je type radiatoren gewoon langer er overdoen om op temperatuur te komen en langer warmte afgeven .

Nu is het zo dat je condensatie ketel (maak niet uit of het nu een aardgas- of mazoutketel is) het beste rendament haalt hoe lager de retour temperatuur is . Om te zorgen dat je hiervan het meest gebruikt maakt van de langste retourtemperatuur raad ik je aan ook een weersafhankelijke regeling te plaatsen. Dan staat je ketel niet het ganse jaar te draaien op een keteltemperatuur die maar nodig hebt als het hard vriest.

Echter bij een weersafhankelijk regeling is er maar 1 opmerking daar de watertemperatuur wordt geregeld duurt he wellangen om de ruimte op te warmen van bv nach naar dag temperatuur.

 

 

 

Een oud huis met volle muren. Is erg inert.

Met welke soort verwarming of regeling zou je dit kunnen opheffen ?

 

Geen enkele ! Je moet naar een meer continue verwarming gaan.

Dus de verliezen zoveel mogelijk beperken middels isolatie. Dit zorgt ook onmiddelijk voor een overschot op je overdimensinering op je gietijzeren radiatoren (waarmee vroeger sowieso al ruim gerekend werd).

Daardoor moet die watertemperatuur in het circuit wel aardig omlaag kunnen ...

 

Een buitentemperatuurregeling als een soort daggemiddelde zou wel kunnen helpen. Want voordat je de weersveranderingen binnen voelt ben je al een paar dagen verder en dus ook altijd een beetje te laat om bij te sturen.

Korter op de bal spelen heeft weing zin. Korte tempertuursveranderingen  worden uitgevlakt door de massa van het huis.

 

M

 Volledig akkoord met Mia: eerst je isolatieniveau checken (en eventueel bijsturen) en dan wordt duidelijk hoeveel te groot je bestaande radiatoren gedimensioneerd zijn, en kan de circuittemperatuur naar beneden. Daarvoor bestaan tabellen: welke circuittemperatuur overeenstemt met hoeveel overdimensionering; maar je kan de keteltemperatuur ook zelf bijstellen naar beneden in stapjes tot waar het systeem nog net presteert.