verwarmen zwemvijver

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ben op zoek naar een manier om mijn zwemvijver te verwarmen.
de oppervlakte is ca 7 x 4 m.Er zijn verschillende prijzen en ook de kosten voor het verwarmen verschillen veel
Wie kan mij helpen aan goede informatie. Wat zijn de prijze voor de aanschaf? Ik heb op het internet al allerlei dingen gelezen.
Alvat bedankt

Kris

Reacties

Even terug gehoord over een energieadvies bij een kennis die nogal veel betaalde aan elektriciteit. Ging over een woning verwarmd op stookolie met een zwembad dat wordt verwarmd met een high-tech warmtepomp. Systeem met de hoogste rendementen op de markt volgens de leverancier. De eigenaar had een energieaudit aangevraagd via het EPC-platform omdat die om en bij de 35000 kWh verbruik aan elektriciteit had. Onvoorstelbaar veel dus. Op papier leek de warmtepomp best goed, maar dat was ze dus niet..... klaarblijkelijk.

 

Het energieadvies gaf aan dat men heel wat energie (ongeveer 30000 kWh aan elektriciteit!!) kon besparen door de warmtepomp te vervangen door een vereenvoudigde versie van een zonneboiler. Enkel een zonnecollector, een pomp, temperatuursensors en dat zal het zo wel zijn. Geen vernuftige regelsystemen die ontregeld kunnen raken. Het systeem is eenvoudig en werkt vrij efficiënt reeds vanaf maart, soms al vanaf februari tot november. Terugverdientijd was minder dan 2 jaar. Zal wel geen rekening gehouden hebben met de uitgave voor die warmtepomp vrees ik ;) 

 

Is er iemand die dit al in de praktijk is tegengekomen? Ben best wel benieuwd of deze ecologische oplossing goed functioneert.

die vereenvoudigde opstelling van zonnecollectoren is mijn inziens de meest simpele en doeltreffendste.

een warmtepomp blijft energie gebruiken en op sommige dagen zal dat veel zijn .... om de ingestelde temperatuur van zwemwater te handhaven.

een zonnecollector zal wellicht op sommige dagen minder goed presteren maar dat zijn dan ook typische dagen dat er weinig tot geen zon is. Het weer zoals we op dit ogenblik kennen, een juni maand met sombere dagen en vaak overtrokken hemel.

 

Dat zijn eigenlijk ook dagen dat je niet zo snel in de zwemvijver wil stappen (laat staan zwemmen).

 

Zonnecollectoren leveren van bij de eerste goede zonnestralen al flink wat capaciteit, reken rond de 500-700 W aan verwarmingsvermogen per collector. Dat kan dus tellen... De enige verbruikskost is de electronica (om de pomp aan te sturen) en de pomp zelve. Dat is echter een fractie van wat de warmtepomp zou nodig hebben om zelfde energie te leveren.

 Een zwemvijver opwarmen? Misschien ga je je zwemvijver uit balans brengen, algengroei bevorderen,... Heb je daar geen schrik voor?

Inderdaad, een zwemvijver opwarmen is niet zo verstandig, althans niet boven de 26°C.

Een eenvoudige oplossing kan bestaan uit een circuit van socarex-buizen die op een plat/hellend dak liggen (bv. van een tuinhuis).

Met 2 sensoren (watertemperatuur vijver en temperatuur uitgang socarex). Gewoon rondpompen. Het rendement zal dat van zonnecollectoren niet halen, maar is wel spotgoedkoop in aankoop.

Robin kan je wat meer uitleg geven over het syssteem waarover je spreekt, schets.....

Toch alvast bedankt voor je reactie

 

 

Kris

 

 

Een vriend van me had een oom die dit principe toepaste op een zwembad. Hij had gewoon socarexleidingen gelegd op het dak van zijn tuinhuis en garage. Daardoor pompte hij het water van zijn zwembad. Socarex is zwart en neemt dus de warmte van de zon makkelijk op. Als je nu een temperatuursensor in uw zwemvijver plaatst en 1 aan de uitgang van (of in) uw socarex, dan kun je het water rondpompen als het in de socarex een aantal graden warmer is dan in de zwemvijver.

Beter een dunnere, lange leiding, dan een korte dikke leiding natuurlijk. En vooral het water er traag laten doorstromen (klein, zuinig pompje). Je kan misschien een 12V aquariumpompje nemen en een klein zonnepaneeltje. Het moet toch maar pompen als er zon is.

30000 kWh voor de WP van het zwembad? Aan bijvb 150 dagen vollast per jaar gerekend is dat 200 kWH per dag, of 8 kW elektrisch vermogen. Met een beetje deftige COP is dat meer dan 20 kW thermisch vermogen, bijna 24u op 24u. Dat zal je niet kunnen vervangen door een beetje zonneboiler.

 Gewoon een bedenking: is het bbl-forum wel een plaats om elektrisch aangestuurde oplossingen uit te werken om de buitenomgeving op te warmen?