hulp bij de keuze van een zonneboiler

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

behalve over de boiler (volume 300 liter, RVS, spiraal), zijn alle offertes verschillend. ACV biedt 60 vacuum pipes aan, Rivusol laat me de keuze tussen 40 en 50 heat pipes toe en Viessmann heeft er maar 30 nodig. Rivusol gebruikt het deel van dak aan de zuidkant, (hellingshoek 40°), de andere twee kiezen voor het oosten. ook voor de boilers moet er wel ergens verschil zijn, maar behalve op de dikte van de isolatielaag vind ik weinig terug. laatste wat ik me afvraag is hoe belangrijk de besturingseenheid is. graag wat wijze raad voor we tussen de 6000 - 10000 euro gaan uitgeven

belangrijk voor ons zijn levensduur (20 j), degelijkheid, en zoveel mogelijk dagen zonne warmte.

Reacties

Paul,

 

Ik ben niet zo'n voorstander van vacuum pipes.

Wat ik mij herinner van mijn zoektocht naar een goed systeem destijds, is dat vacuum 2x zo duur is dan een goede vlakke plaat, en dat ze maar 1.5x zoveel energie leveren. Bovendien is het altijd de vraag of vacuum op termijn wel vacuum blijft.

 

Enkele vragen die je je kan stellen zijn ...

 

Hoeveel garantie wordt er gegeven op de panelen/boiler/regeling...

Geldt de grantie enkel voor de materialen, of zitten er ook werkuren in vervat...

Welke pompsturing word er gebruikt? (aan-uit/2 standen/traploos ...)

Wat is de dikte van het isolatiemateriaal achteraan in de panelen?

Wat is de dikte van het isoaltiemateriaal aan de rand van de panelen?

Hoe dik is de boilerisolatie (type) ... is zeer belangrijk !  (absolute minimum is 10 cm)

Van welk materiaal is de boiler gemaakt, en hoe groot is hij? (Een stalen boiler kan zeer lang meegaan als je hem opvuld met dood water, en sanitair water afneemt via een warmtewisselaar... een dure inox boiler is dan niet nodig)

Hoeveel bedragen de boiler stilstandverliezen per 24 uur?

Wat is het collecorrendement (de collectorstilstandtemperatuur geeft een goede indicatie)

Hoeveel liter van de boiler wordt er naverwarmd bij onvoldoende zon ? Is dit een vaste hoeveelheid, of is deze regelbaar?

Kan je een bestaande (elektrische?) boiler gebruiken als naverwarming ... dit is een strikvraag :-)  firma's die hier JA op antwoorden kan je meteen schrappen, want die weten niet waarmee ze bezig zijn...

Welke leidingisolatie is er voorzien? dikte/type?

Bestaat de mogelijkheid om restwarmte in de CV te steken?

Kan je eventueel meehelpen bij plaatsing en hierdoor kosten besparen ...

enz ...

 

Panelen op het oosten leggen als je een zuiddak ter beschiking hebt is niet zo slim ....

 

Dirk

 

paul

60 heatpipes met een 300 lt boiler, dat lijken mij wel erg veel buizen, tenzij ze bij ACV zelf twijfels hebben over de kwaliteit van hun buizen?  daarbij zijn vacuumbuizen relatief duur tegenover vlakkeplaat collectoren en brengen navenant niet meer op.  en ze zijn meestal veel gevoeliger naar breuk of lekken toe dan vlakkeplaatcollectoren.  ik was vorige week nog op de intersolar in münchen op een seminarie van sonnenhausinstitut, en zij zweren alvast ook bij de goedkopere en betrouwbaardere vlakke plaatcollectoren. 

en ik zou ook voor een grotere boiler gaan, hoe groter de boiler, hoe meer opslag mogelijk.  en bij voorkeur minstens 10cm isolatie.

hans d

 

Dirk,

je zegt

 "Kan je een bestaande (elektrische?) boiler gebruiken als naverwarming ... dit is een strikvraag :-)  firma's die hier JA op antwoorden kan je meteen schrappen, want die weten niet waarmee ze bezig zijn..."

Waarom kan je een bestaande boiler niet gebruiken voor naverwarming?

 

Rik

 

Rik,

 

Elke boiler heeft stilstandverliezen.

Bij een bestaande elektrische boiler zijn die vaak heel hoog, omdat deze ondingen nauwelijks geïsoleerd zijn.

Als je deze dan nog combineerd met een ondermaats geïsoleerde zonneboiler, dan lopen de boilerverliezen hoog op.

Bij een elektrische boiler moet je bovendien omrekenen naar primaire energie ... dus vermenigvuldigen met drie.

 

Dan blijft er in sommige gevallen niet veel meer over van de zonnewinst.

Ik heb dit  al meermaals in de praktijk vastgesteld.

Blijkt dat dat er ook aan de regeling vaak wat schort, doordat de naverwarm boiler gaat opwarmen op een moment dat dit eigenlijk niet nodig is enz ...

 

Dirk

 vacuumbuis of heatpipe kost tegenwoordig niet meer het dubbele van een GOEDE vlakkeplaat, maar ongeveer hetzelfde... En je krijgt er vooral meer efficiëntie van tijdens de koude winterdagen en dit als je minst zon hebt. 
Maar bezinnen over de ele vragen en opties zoals Dirk aangeeft is zeker de moeite: bezint eer ge begint... en maak gepaste keuzes

keuze is inmiddels gevallen op Rivusol.  Het worden dus 50 buizen op het zuiddak, gekoppeld aan een 300 L boiler. Als er teveel warmte is loopt de energie naar de andere boiler van 150 liter.  Dus nu wachten op installatie en hopen op een zonnige herfst....

bedankt voor alle advies

paul

Succes met je systeem, ken ze echter niet.

Waarom zijn de systemen in Belgie zo duur? ik schrik hier zelf van. Mijn buurman heeft laatst in Nederland een systeem bij ik geloof ZiZon gekocht voor 1990,00 Euro met alles erop en eraan. Het is wel een vlakkeplaat systeem maar dan nog zegt hij een opbrengst te hebben van 6,8 gigajoule, wat volgens mijn best wel hoog is.

In gigajoule is dat altijd indrukwekkender natuurlijk :)

in kWh is dat 1888, of ~190 m³ gas. of een dikke 100 €.

 

 

Geert