Pir of resol en dubbele laag plastic bij isoleren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste leden,

We willen onze vloer (36 m2) van de living gaan isoleren. De vloer bestaat nu uit een betonnen dekvloer met daarop massief eiken vloerdelen.

Op de betonnenvloer willen we een hardschuimen isolatieplaat gebruiken omdat we maar maximaal 5 cm kunnen isoleren. (Met andere ecologischere materialen bereiken we een veel kleiner isolatie-effect). Pur-isolatieplaten willen we niet gebruiken. Er blijven dan alleen nog PIR en Resol-platen over.

Resol zou een iets betere Rc waarde hebben maar vochtgevoeliger zijn. PIR zou een iets kleinere RC waarde hebben, beter tegen vocht kunnen maar ecologisch net iets minder scoren dan Resol.

1. Zelf denk ik eraan om de Resol platen te gaan gebruiken. Maar wellicht dat een van jullie nog informatie, tips, adviezen heeft t.a.v. PIR en Resol of wellicht een derde andere mogelijkheid.

2. In een oud boek over isoleren las ik dat bij het isoleren van een betonnenvloer (zonder kelder of kruipruimte) het isolatiemateriaal tussen twee lagen plastic moet komen te liggen. De opbouw zou dan zijn betonnenvloer-plastic-isolatielaag-plastic-houtenvloerdelen.

Klopt deze opbouw nog wel??? In mijn ogen zou je dan vocht juist opsluiten binnen het isolatiemateriaal?!

Hopelijk kan een van jullie hier uitsluitsel over geven

Henri

 

 

Reacties

Wat bedoel je met massief eiken vloerdelen?

Ik zou dan ook opteren voor de Resol en idd met de folies.

PIR of PUR maakt ecologisch niks uit, resol scoort een stuk beter.

de folie onder de isolatie is evident, deze moet het isolatiematyeriaal beschermen tegen opstijgend vocht.  deze bovenaan is bedoeld om vocht van de chape te beletten in de isolatie in te dringen.  binnenin zou er zich geen vocht mogen bezitten, onderaan een folie, daarop een droog isolatiemateriaal, waar zou dat vocht moeten vandaan komen? let wel dat je de onderste folie tegen de wanden omhoog laat komen, zodat je geen zijdelingse vochtindringing krijgt.

hans d

Robin, Hans,

Bedankt voor jullie reacties.

 

Robin: Met massief eiken vloerdelen bedoel ik eiken planken van 2 cm dikte.

 

Hans: als ik je goed begrijp kan ik dus volstaan met slechts een laag plastic folie welke op de betonnenvloer komt te liggen? Daarboven op komt dan de isolatieplaat met daarboven op dan weer de eiken vloer.

Met vriendelijke groet,

Henri Schellekens

Inderdaad, zo eenvoudig is het.

Dag Henri

Ik heb ook overwogen om te isoleren met resol.

Maar nadat ik een staaltje had ontvangen van kingspan heb ik besloten om dit toch maar beter niet te doen.

Resol is niet veerkrachtig het is eigenlijk hetzelfde van structuur als oase waar ze bloemstukken mee maken, als je er op drukt dan breek je de gesloten celstructuur en veert het nietmeer trug.

Heb het ook eens bevochtigd met gewoon met druppelend water, het houd echt water vast en het droogt eigenlijk zeer slecht uit!

En kwa prijs is het hetzelfde als recticel.

En in het beste geval zakt je k peil met 1 punt ten opzichte van recticel dus daarvoor is het ook niet de moeite om te doen.

Recticel heeft een open celstructuur deze kan indien het nat wordt makkelijker opdrogen en het houdt ook geen vocht vast en deze is wel veerkrachtig.

Ik raad je aan om een staaltje aan te vragen en zelf te proberen en vergelijk het met een staaltje van recticel dan merk je de nadelen heel goed op.

mvg Ben

 

 

Veerkrachtige pur???

 Als je met je vinger een put in Recticel duwt dan blijft deze toch gewoon er in staan? Mss niet zo diep als in resol maar het komt toch niet terug. Onder veerkrachtig versta ik de wolproducten van isolatie.

Benneke,

 

De Pur en resolplaten die gebruikt worden voor vloerisolatie moeten toch niet veerkrachtig zijn. Ik heb hier een monstertje liggen en alleen als ik er met een scherp voorwerp op duw komt er inderdaad een sneetje/deukje in. Maar als ik erop ga staan gebeurt er niets en is de dikte van het materiaal niet kleiner geworden. Het water loopt langs de buitenkant eraf en wordt niet opgenomen door het materiaal.

In principe wordt later de houten vloer niet meer nat, of er zou eens een glas moeten omvallen. en dat water zou dan tussen kieren van de houten vloer op het isolatiemateriaal moeten komen. Dus ik denk dat ik niet zo veel schrik moet hebben voor water wat door het materiaal wordt opgenomen.

 

 Wat als er geen folie onder de Resol is aangebracht ?

Gewone vloerplaar zonder kelder in vrij zanderige grond. De voorbije maanden is die betonplateau kurkdroog gebleken. 

Is het de moeite om de resol er terug af te halen (er ligt nog geen chape). Wat is de kans dart er opstijgend vocht komt ? Is dit onvermijdelijk op termijn ? Worden de isolatie-eigenschappen zwaar aangetast ?