Beleggen in aandelen van alternatieve energie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Deze morgen las ik in de krant dat Electrawinds 20 miljoen extra kapitaal bijeenzoekt.
Investeren in Belgische bedrijven die windmolens plaatsen of andere alternatieve enerige activiteiten hebben, lijk mij een beter idee dan zelf een windmolen in de tuin te plaatsen.
Aangezien het bestuur van electrawinds mij nog niet persoonlijk gecontacteerd heeft, stel ik mijn vraag hier: zijn er mensen die suggesties hebben of ervaring met beleggen in dit soort bedrijven?
bijvoorbeeld: WASE Wind, Groenkracht CVBA (komt voort ui tElectrawinds).
Jullie advies wordt op prijs gesteld.

Reacties

Ik heb aandelen bij Ecopower. Vooralsnog enkel positieve ervaringen mee, jaarlijks 6% dividend. Ik overweeg om ook aandelen te kopen in beauvent. Tot € 160 dividend is het belastingvrij. Brengt alleszins meer op dan je spaarboekje. Electrawinds ken ik niet.

Realisaties van Electrawinds:

De grote PV installatie in Middelkerke is eens de moeite om te zien...

Brugge I - 5 windturbines van 600 kW - november 2000
Brugge II - 4 windturbines van 600 kW - december 2001
Eeklo - 1 windturbine van 1800 kW – december 2002
Zedelgem - 1 windturbine van 1800 kW - december 2002
Brugge III - 7 windturbines van 1800 kW - augustus 2004
Oostende - biofuelinstallatie van 12.8 MW - augustus 2005
Perwez - 3 windturbines van 1500 kW - september 2006
Moeskroen - biofuelinstallatie van 17.6 MW - december 2006
Gistel - 1 windturbine van 2.3 MW - mei 2007
Middelkerke - zonnepanelenpark van 1.3 MW - juni 2007
Middelkerke - 1 windturbine van 800 kW - juni 2007

Jan,

Bij de aankoop van aandelen van ecopower, beauvent of wase wind wordt je voor een stukje mede eigenaar van de projecten met een dividend van 6% per jaar. Je kan als aandeelhouder eveneens groene stroom aankopen via ecopower. Op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering heb je inspraak en stemrecht.

Bij Electrawinds ligt het ietsje anders. Je kan inderdaad groenkracht "aandelen" kopen. Groenkracht gebruikt jou geld om een lening aan elektrawinds te geven. ook hier krijg je een dividend van 6% van groenkracht. Je hebt in dit geval geen aandeel in elektrawinds.Groenkracht neemt slechts deel aan bepaalde projecten van elektrawinds Hierbij komt dat dit Elektrawinds in handen is van de oprichters en een investeringsfonds 3I uit UK. Er waren/ zijn plannen om naar de beurs te gaan.

Peter Dellaert

Persoonlijk vind ik het een goed idee om uw geld te investeren in een windcoöperatie.

Bijvoorbeeld:

Als een windturbine van 1MW zo’n 2 miljoen Euro kost en deze produceert op jaarbasis (1600 vollast uren) 1.600.000 Kwh dan kan je er zo’n 640 gezinnen een heel jaar stroom mee geven (aan 2500 Kwh / huis).

Als deze 640 gezinnen nu eens allemaal 5000 Euro investeren in “hun” windmolen dan kom je uit op 3.200.000 Euro. Genoeg om de molen te bouwen, te onderhouden en na 20 of 25 jaar weer af te breken. Uw elektriciteit is gratis geweest en met de investering van 5000 Euro heb je uw elektriciteit gekregen aan 250 Euro per jaar en dat zonder subsidie.

Veel goedkoper dan dure PV panelen waarvoor de staat betaald (hoewel ik dat ook wel zou willen hebben).

In de praktijk gaat het immers zo niet omdat je ook nog uw distributiekosten moet rekenen die eigenlijk al bijna de helft van de factuur uitmaken.

Vandaar dat men ook gewoon 0,16 cent per Kwh aanrekent maar dan heb je wel uw dividend die 6% bedraagt (althans de laatste jaren toch).

Peter en Bert ,

dank voor jullie antwoord. Ik bestudeer hun aanbod verder.

moet sebiet naar de bank om wat spaarcenten her te beleggen
zal ook eens horen wat ze voorstellen?
groetjes stef

http://www.zonstraal.net/zonne-energie.htm

wie kan me documentatie bezorgen omtrend windenergie,zowel technisch,haalbaarheid,milieu,kostenplaatje,
mvg p-j taillieu

vanuit de Waalse kant...

Wij ontvingen net vandaag onze aandelen van émissions-zéro in de bus.
Dividend en aandeelhoudersvergadering net zoals bij Ecopower. En... heel
goed nieuws, ze laten ons weten dat ze vanaf 2009 ook elektriciteit zullen
kunnen leveren aan hun coöperanten. (ik hoop op dezelfde manier zoals bij
ecopower)

PS: zoals ik het hier zeg lijkt het misschien wel dat we een groot aantal
aandelen kochten.'t Is echter heel bescheiden hoor: één (symbolisch) aandeel
per persoon in ons gezin en m'n petekind heeft z'n aandeel reeds gekregen
toen hij net een dag oud was.

Ik heb nu een aantal aandelen gekocht bij ecopower, beauvent en groenkracht. Heb mijn aandeelhouderbewijzen netjes ontvangen.
De opbrengst via cvba is natuurlijk niet dat wat je kan bereiken op de beurs, maar het risico is ook kleiner (enfin, dat denk ik toch).

Hoe lang is het wachten vooraleer je de aandeelhoudersbewijzen ontvangt na de betaling???

Van mij was het en maand of 2 wachten.

Voor meer informatie over alternatieve energie, kijk ook zeker eens op de volgende website!

http://www.alternatieve-energie-info.be

Tot snel!

Ook volgende website kan nuttige informatie bevatten

www.alternatieve-energie-info.nl

Beste,

Ik heb zopas de balansen van Groenkracht en van Ecopower eens geanalyseerd.
Een deel van mijn dagelijkse job bestaat uit analyseren van jaarrekeningen. Ik denk dus dat mijn redenering correct is...
Ik merk een aantal fundamentele verschillen!
1) Ecopower investeert de ontvangen gelden zelf. Groenkracht geeft daarentegen achtergestelde leningen aan Electrawinds en het is dus Electrawinds die het op zijn beurt investeert.
2) Aangezien Groenkracht achtergestelde leningen geeft aan Electrawinds is het van belang naar de sterkte van Electrawinds te kijken. Als Electrawinds immers zijn lening niet kan terugbetalen, zit Groenkracht met een serieus probleem.
3) Ecopower heeft een veel grotere solvabiliteit dan Groenkracht. De solvabiliteit is het % van de eigen middelen die gebruikt worden voor de investeringen. Hoe meer eigen middelen gebruikt worden, hoe steviger de firma.
4) In het verlengde van 3): Electrawinds heeft heel wat bankschulden. Ecopower heeft helemaal geen bankschulden. Wanneer er iets misloopt, moeten bij Electrawinds dus eerst deze schulden terugbetaald worden, bij Ecopower niet, want er zijn er geen.
5) Ecopower maakt al jaren winst. Electrawinds is pas vanaf 2010 voor het eerst rendabel.
6) Electrawinds investeert op zijn beurt in onderliggende vennootschappen. Heel wat van deze onderliggende vennootschappen zijn (nog) niet rendabel. De waarde van deze onderliggende vennootschappen is voorlopig kleiner dan wat Electrawinds er in geïnvesteerd heeft.
7) Electrawinds gebruikt de achtergestelde leningen van Groenkracht als positief element om zoveel mogelijk bankfinanciering te verkrijgen. De vergoeding voor deze achtergestelde lening zou volgens mij eigenlijk hoger moeten zijn dan 6%.

Conclusie:
Een investering in Groenkracht (en achterliggend dus in Electrawinds) is heel wat risicovoller dan een investering in Ecopower.
Een investering in Ecopower heeft dus een gelijkaardig rendement met een veel kleiner risico.

Ter info:
In de jaarrekening van Ecopower lees ik wel dat ze het rendement van 6% misschien niet zullen kunnen houden naar de toekomst toe, omdat het aantal investeerders sneller groeit dan hun nieuwe investeringen. Vandaar ondermeer ook dat Ecopower de elektriciteitsprijs aanzienlijk heeft verhoogd in 2011.

dus bij ecopower is er meer geld voorhanden dan dat er elektriciteit is? waarom verhoogt dat dan de prijs per kwh.

Bij ecopower is er inderdaad voldoende geld beschikbaar.

Er is minder eigen electriciteit beschikbaar (vandaar ook de wachtlijsten voor levering). De investeringen om elektriciteit op te wekken (windmolens bv.) nemen niet snel genoeg toe om het groeiend aantal klanten te bedienen. Het tekort aan elektriciteit wordt aangekocht.

Ecopower heeft dus:

- investeringen om elektriciteit op te wekken (met een achterliggend rendement > 6%)

- geld (met een rendement < 6%)

Hoe meer geld, hoe lager het gemiddeld rendement.

Hoe meer investeringen, hoe hoger het gemiddeld rendement.

Om het rendement van 6% naar de coöperanten te kunnen garanderen, moeten er dus zoveel mogelijk investeringen om elektriciteit op te wekken gebeuren. Probleem is dus dat deze niet snel genoeg kunnen volgen. Ik denk dat dit ondermeer komt door de vergunningsproblematiek. Hoe lang duurt het niet om een windmolen vergund te krijgen?

Een andere mogelijkheid om hun rendement te verhogen is hun elektriciteit die ze opwekken/aankopen, wat duurder te verkopen. Tot op heden werd daar heel weinig winst op gemaakt (goedkope leverancier).

Wanneer je gemiddeld een lager rendement hebt dan 6%, maar toch 6% wil uitkeren aan de coöperanten, kan je dat wel doen als firma, maar dan moet je eigenlijk putten uit je reserves (want je geeft meer geld uit dan dat je wint). Op lange termijn is dit onhaalbaar, aangezien uw reserves vroeg of laat uitgeput raken. Vandaar dat Ecopower er voor kiest om het rendement te verhogen, zodat ze ook op lange termijn een mooi rendement kunnen garanderen!

Groetjes

 

 

Dus ik betaal meer voor mijn elektriciteit maar moet er eigenlijk blij mee zijn.

Want meer mensen hebben interesse in groene energie wat op termijn resulteert in minder nucl energie.?

Alle dan zal ik mijn duurdere energie met de glimlach betalen.

Chris, doe eens de V-test (berekening vreg).

Ik kom toch merkelijk goedkoper uit met Ecopower hoor tov alle andere (tenzij je natuurlijk elektrisch verwarmd met een uitsluitend nachttarrief).

BesteTom123456,

een kleine opmerking op de  laatste alinea van je bijdrage:

de verhoging van de elektriciteitsprijs is vooral te wijten aan de verhoging van de distributienettarieven.

Groeten,

Dirk Vansintjan, bestuurder Ecopower cvba

Beste Chris S,

Ecopower levert groene elektriciteit aan zijn coöperanten aan kostprijs en maakt er dus geen winst op. De winst wordt gemaakt op de productie van eigen elektriciteit. Zowel in 2010 als 2011 slagen we er in om te investeren in eigen productie wat er  binnenkomt aan nieuw kapitaal, in tegenstelling tot 2009.

Groeten,

Dirk Vansintjan, bestuurder ecopower cvba

Beste Dirk,

Ben je (grotendeels) akkoord met mijn visie in mijn vorige 2 posts?

Mijn visie komt er enkel door het analyseren van de jaarrekeningen van Ecopower, Groenkracht en Electrawinds en door het lezen van de jaarverslagen van Ecopwer... Er kunnen dus foutjes in sluipen vermoed ik!

Groetjes

Buiten die laatste alinea over het optrekken van de prijs voor de stroom, kan ik je analyse delen,

 

Groeten,

 

Dirk

V oor alle duidelijkheid ik ben reeds enkele jaren ecopower.

(en zeer tevreden).

dirk als je niet akkoord bent met de laatste allinea dan wil ik graag wel eens jou versie horen van de prijsstijging.

mvg

dat is heel eenvoudig: we hebben gewoon de prijsverhoging van de distributienettarieven doorgerekend. Weliswaar hebben we het solidaire systeem behouden. Dus overal in Vlaanderen verhoogden we zo veel als nodig was: uitgemiddeld.

Gevolg: de nettarieven in Limburg/delen van West-Vlaanderen waren vroeger bij de duurste, stegen nu wat minder dan in de rest van Vlaanderen, maar bij Ecopower dus evenveel als in de rest van Vlaanderen.

Een handvol aandeelhouders uit deze regio's hadden het even moeilijk  met deze oefening in solidariteit. We hadden hen evenwel niet gehoord al die jaren dat de rest van de Vlaamse aandeelhouders solidair met hen waren.

Met enige verbazing heb ik de postings van juli 2011 gelezen omtrent de vergelijking Ecopower / Groenkracht.

Wij hebben coöperatieve aandelen in beide.

Eerlijk gezegd voel ik mij veilig bij beiden, maar als men mij vraagt waar ik mij het zekerst / veiligst bij voel, zou ik eerder Groenkracht zeggen.

Electrawinds is toch een klepper van formaat, de kans dat dit bedrijf in faling zou gaan is naar mijn mening zeer klein (in elk geval op korte termijn).

Ik zie ook in de verslagen van beide coöperatieven dat een lager dividend eerder bij Ecopower zal uitgekeerd worden, dan bij Groenkracht. Dit omwille van de grote hoeveelheid aangekochte energie. Te weinig eigen productie voor zoveel klanten...

 

De emissie van limburg wind(t)  die afliep op 15/12 is terug opengesteld. Wie wil kan zich opnieuw kandidaat stellen om aandelen te kopen.

Wijst dit inderdaad, zoals ik denk, op een kleinere dan verhoopte vraag naar deze aandelen?

 

Ten tweede: beauvent en ecopower zijn blijkbaar tamelijk verbonden. Is het vanuit beleggersstandpunt gezien, nuttig om ter diversificatie, aandelen beauvent te kopen als je toch al ecopower hebt en je wil bijkomend beleggen in deze sector?

Naar wat ik gelezen heb, denk ik dat de resultaten van beauvent niet noodzakelijk deze van ecopower zullen volgen. Ik zie het mogelijk dat ecopower bijvoorbeeld een iets lager dividend kan uitkeren dan beauvent. Of zie ik dat verkeerd? Alle suggesties zijn welkom!

Heb net op www.limburgwind.be gekeken. Bij Nieuws staat voor hoeveel er al ingetekend is.

Dat is 2.385.625 EUR terwijl de prospectus de verhoopte som van 3,6 miljoen EUR vermeldt.

Dat is zo goed als zeker de reden voor het opnieuw openstellen van de inschrijvingsprocedure.

Het enthousiasme is dus niet zo groot!

Feit is dat limburgwind nog sterk in investeringsfase is. Dat uit zich ook in een iets lager dividend: 4% terwijl dit bij de andere spelers nog altijd 6% is.

Beste Luc,

Naar mijn mening (zie ook mijn eerdere posts) is Ecopower een stuk veiliger dan Groenkracht. Nog volgende opmerkingen:

- de grootte van een bedrijf en de zekerheid/veiligheid van een bedrijf staan niet rechtstreeks in verhouding. Een klein, stabiel, winstgevend bedrijf met weinig schulden, kan zekerder/veiliger zijn dan een groot, conjunctuurgevoelig, verlieslatend bedrijf met veel schulden. Zijn de grootste banken ook met zekerheid de veiligste? Zeker is dat Electrawinds een stuk groter is dan Ecopower, maar minder stabiel, veel meer schulden heeft en pas sinds 2010 winstgevend.

- daarnaast was één van mijn belangrijkste argumenten dat je via Ecopower rechtstreeks investeert in Ecopower. Via Groenkracht investeer je enkel ONrechtstreeks in Electrawinds. Ecopower heeft eigen bezittingen. Groenkracht heeft quasi geen eigen bezittingen, enkel een grote schuldvordering op Electrawinds.

- uw argument ivm het dividend klopt enigszins. Het is echter enkel doordat Groenkracht meer risico neemt (via een achtergestelde lening aan Electrawinds) dat het rendement daar (voorlopig) groter is. Bovendien zijn de verwachtingen dat het rendement van Ecopower naar de toekomst toe zal verbeteren door bijkomende capaciteit en door betere weersomstandigheden. Een lager dividend hoeft echter geen teken te zijn van meer zekerheid/veiligheid.

Groetjes

Beste Tom

Bedankt voor uw reactie. Ik ben zeker niet contra Ecopower (anders had ik ook niet een stuk spaargeld aan hen toevertrouwd). Maar dat is van mijn kant ook voor een stuk om te diversifiëren, en waarom in Ecopower, simpelweg omdat het al zo lang bestaat en al zo lang goed presteert. Dat verdient vertrouwen!

Ik wil toch een paar elementen pro Groenkracht en Electrawinds aanbrengen.

Kijk gerust op de website van Electrawinds en je zal zien dat men over een groot deel van de wereld operationeel is. We hebben hier niet te maken met wat lokale prutsers, dit is een bedrijf dat zichzelf grondig op de wereldkaart geplaatst heeft! Als je op zulk niveau werkt is het niet abnormaal dat je niet onmiddellijk rendabel bent maar intussen is Electrawinds dat wel degelijk.

Groenkracht neem altijd maar een stuk van de financiering van een project op zich. Banken of andere investeerders doen ook mee, dus de "levensvatbaarheid" van het project is altijd meer dan eens gecontroleerd.

De projecten worden dus altijd vooraf goed onderzocht op hun kredietwaardigheid.

Sinds juni 2011 is er een bedrijfsrevisor die controles uitvoert op fiscaal, financieel en juridisch vlak. Dit biedt toch wel extra zekerheid.

Heb je minder vertrouwen, dan kan je bij Groenkracht al na drie jaar terug uitstappen. Bij Ecopower moet je het zes jaar uitzweten...

Mvg.

Luc

Ter info een interessante link:

 

activiteit "wind" Electrawinds wereldwijd

http://www.electrawinds.be/electrawinds_powered_by_nature-projecten.asp…

 Limburgwind is eigenlijk niet meer dan een bank. Ze haalt het geld op uit de markt, en leent het verder door aan Aspiravi.

Dat is een heel ander verhaal dan bijvoorbeeld Ecopower, waar als tegenwaarde van uw geld er ook effectief activa tegenover staan (windturbines,...).

Als je aandelen Limburgwind koopt staat daar geen activa tegenover. Limburgwind leent het geld uit aan Aspiravi, die daar dan een vast percentage intrest op betaald. Deze intrest wordt dan, na aftrek van de werkingskosten, verdeeld aan de aandeelhouders als dividend.

 

In eerste instantie was het zo niet voorgesteld, en leek het effectief zo dat Limburgwind ook effectief turbines ging bouwen, eigendom van Limburgwind, maar dit is niet het geval.

Lees die prospectus maar eens goed door, dan is dat verhaal zo interessant niet meer.

Och ja, laat het dan een bank zijn, of een investeringsmaatschappij... Maar als die organisatie interessante leningen afsluit met betrouwbare, stabiele partners, dan staat daar toch onrechtstreeks waarde tegenover.

Groenkracht en Limburg w... gaan in op achtergestelde leningen aan zo'n maatschappijen. Vooral dat achtergestelde karakter is van belang: daardoor is een hoger rendement te bekomen: 6% of 6,5%. Bij faillissement is dat achtergestelde karakter natuurlijk een nadeel.

Daarom ook is de keuze en screening van kandidaat-projecten zo belangrijk. Groenkracht werkt nu ook met een bedrijfsrevisor, wat het vertrouwen nog moet doen toenemen. De vaste partner Electrawinds is ook een pluspunt.

Limburg w.... kan nog maar een kort parcours voorleggen (één keer een procent of vier dividend maakt natuurlijk niet zo een enorme indruk). Ze zijn ook nog in volle investeringsfase. De andere spelers zijn al langer operationeel en winstgevend.

Groenkracht en Ecopower daarentegen kunnen dat wel: al jarenlang een stabiel dividend, opbouwen van reserves voor minder windrijke jaren... Op dat vlak goed nieuws: 2011 zal een goed jaar worden, dat is nu al zeker.

Bij Groenkracht heb je daarenboven ook investeringen in zon, biomassa... Dus nog betere spreiding.

Deze coöperatieve aandelen geven je geen slechte nachtrust :-)

Heb je intussen aandelen Beauvent?

Hoe was  het dividend de voorbije jaren?

Tom,

Heb je de recentste powerpost al gelezen?

Heb je niet de indruk dat we voorzicht voorbereid worden op een lager dividend?

De reserves zijn volledig gebruikt voor investeringen (waar vorig jaar nog uit de reserves gepuurd werd om 6% te kunnen betalen aan de coöperanten)?

Er werd zelfs een stukje geleend bij de bank...

Er is ongeveer evenveel winst als vorig jaar, maar nu is er toch een pak meer kapitaal (en een pak meer coöperanten). De winst per aandeel is dus lager.

Ben benieuwd !

Mvg

Luc

Lenen om dividend te kunnen uitkeren? Lijkt me niet de meest ideale bedrijfsvoering.

Luc,

Ik heb inderdaad de Powerpost gelezen. Er worden wat argumenten aangehaald die gelden voor de Belgische markt in zijn geheel (prijsstijging netbeheerders, slechte werking markt GSC) en niet specifiek zijn voor ecopower. Dit zou dan ook bij anderen tot uiting moeten komen.

Er wordt inderdaad duidelijk gesteld. Misschien zal er inderdaad een lager dividend voorgesteld worden. Het zijn uiteindelijk wel de coöperanten zelf die hierover beslissen. Zelf vind ik een hoog dividend verantwoord als er voor 2012 een betere verwachting is (door de vele investeringen in 2011). Ecopower kan perfect een hoog dividend uitkeren uit zijn reserves. Eventueel kan dit gefinancierd worden.

Dat er wat geleend wordt bij de bank vind ik geen enkel probleem. Geen schulden hebben als bedrijf is eerder uitzonderlijk. Ecopower heeft dan ook 18 miljoen euro geïnvesteerd in 2011 (blijkbaar quasi volledig met eigen middelen....). Dat bevestigt me enkel dat Ecopower een veilig en voorzichtig bedrijf is.

We zien wel.

Mvg.

Tom

Op basis van wat ik gelezen heb denk ik dat we een lager coöperatief dividend mogen verwachten.

Niemand is blij als het minder is, maar we moeten dit nuanceren.

Stel dat het dividend over 2011 'slechts' 4,5% zou zijn is dat nog altijd geen ramp te noemen. Zeker niet als de reden is dat er redelijk zwaar geïnvesteerd is, en dat er dus uitzicht is op extra rendement eens die investeringen lucratief worden!

Ik ben wel benieuwd wat het zal worden bij Groenkracht. Mijn mening is dat daar het dividend niet zal verlagen. Zij zijn inderdaad meer "bank" zoals iemand het hier al eens formuleerde, en hun inkomstenbronnen zijn de onderhandse achtergestelde obligatieleningen die ze geven aan Electrawinds. Deze laatste is toch een redelijke klepper te noemen, komt nu trouwens al in de pers als kandidaat voor een beursgang...

Terzijde wil ik hier toch ook eens een andere coöperatieve aanstippen waar ik sympathie voor heb: www.alterfin.be ! Wie interesse heeft in solidariteit met de derde wereld, in een "sausje" van belastingsvoordeel (5%) met een niet onaardig dividend (nu net 3,75% over 2011 bekendgemaakt) kan daar ook eens naar kijken. Ze zijn daar zeer goed bezig, het ziet er veelbelovend uit en daarenboven doe je een vorm van "goed werk". Waarom niet hé?

Mvg.

Luc

Hallo Tom & andere geïnteresseerde

Het is zover: Ecopower zal 4% dividend uitkeren over 2011. Dat is niet mis maar toch een pak minder dan de 6% van de vorige jaren.

Op de vergadering was er zelfs nogal wat druk om slechts 3% uit te keren, maar het is dan toch 4% geworden.

Maar zoals je zei: met de gedane investeringen zou het moeten beteren voor de komende jaren.

Budget Net adviseert nog altijd Ecopower te kopen, ook voor wie nog geen aandelen ervan zou hebben.

Ik ben nu wel benieuwd wat Groenkracht zal doen. Volgens mij mogen we daar nog 6% van verwachten. Op basis van de achtergestelde leningen die zij doen aan Electrawinds kan dat haast niet anders.

Suc6 allemaal...

Luc

Dividend bij Beauvent !

 

BeauVent zal zijn aandeelhouders in
juni voor het jaar 2011 opnieuw
trakteren op een dividend van 6 %, het
wettelijke maximum. De coöperatieve
moet hiervoor wel lichtjes uit zijn
reserves putten. Doordat bepaalde
investeringen in zonnepanelen werden
geboekt in 2011 maar er nog geen
inkomsten tegenover stonden, lag de
winst iets lager. De opbrengsten uit
windenergie lagen wel hoger dan vorig
jaar vooral dankzij een uitzonderlijke
maand in december 2011. 2012 wordt
naar eigen zeggen een beter jaar. U mag
nog steeds coöperant worden.

Eén belangrijke wijziging qua aankoop aandelen Beauvent:

 

  • De aankoop van aandelen is vanaf 15 maart 2012 gelimiteerd tot 1 aandeel per vennoot.
  • Een vennoot kan aandelen bijkopen naargelang er oproepen zijn ter financiering van nieuwe projecten.

 

 

De coöperatieve Limburg wind die investeert in vennootschappen actief in hernieuwbare energie en pas midden 2010 het levenslicht zag, zal voor 2011 een dividend uitkeren van 5 %, een procent meer dan voor 2010.

 

Limburg wind zag het aantal coöperanten flink toenemen tot 3 800, de helft meer dan eind 2010.
U kunt nog steeds intekenen op maximum 20 deelbewijzen (waarde 125 EUR) en dit tot 13 september 2012. Later dit jaar, na de uitgifte van een nieuwe prospectus zal het maximum worden opgetrokken tot 24 deelbewijzen en kunnen bestaande coöperanten hun participatie verhogen.

 

Ter herinnering: opbrengsten tot 180 euro zijn vrijgesteld van roerende voorheffing maar aangezien u nu niet meer dan 20 aandelen kunt kopen zal het maximale dividend altijd lager zijn dan die 180 euro tenzij u nog deelbewijzen van andere coöperaties hebt.

Groenkracht: opnieuw 6% dividend over 2011.

Tot 180 EUR per persoon: vrijgesteld van roerende voorheffing.

MAAR: zit je daarboven, wat dan:

coöperatie opgericht in 1994 of later: 21 %

oudere coöperatie 25%

Dus Groenkracht: 21%, Ecopower: 25% (opgericht in 1991).

Hier moet je dus ook al mee opletten.